Join US!

31 mai 2011

Gluma cu animale

Intra iepurele intru-n bar, sta vreo 3 minute, se ridica in picioare si zice:
- Cine e cel mai tare sa vine langa mine! Se ridica ursu si se duce langa el, apoi striga iara:
- Cine e al doilea cel mai tare sa vina langa mine! Se ridica lupu se pune langa el. Apoi tranteste masa si striga cat poate iepurasul:
- Care e cel mai tare? Sa se ia de noi!
Citeste mai mult >>

Miel cu legume fierte

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 200 ml ulei, 600 g cartofi, 300 g morcovi, 1 cutie mazare, 1 cutie rosii in bulion, 500 ml vin alb sec, 300 g ceapa, 100 g usturoi, sare, piper. Mod de prparare: Taiati in bucatele carnea de miel. Asezonati dupa gust si prajiti carnea in ulkeiul bine incins. Caliti usturoiul si ceapa in uliul fierbinte, apoi scrurgeti uleiul si adaugati vinul si bulionul. Lasati la foc moderat timp de 1 ora. Intre timp curatati cartofii, ceapa si morcovii si taiati-le in cubulete. Adaugati-le peste carne si lasati sa se gateasca timp de 20 de minute, apoi adaugati mazarea si lasati-le alte 10 minute. Recuperati sosul in alta cratita. Se reduce pana la consistenta dorita si se serveste impreuna cu preparatul.
Citeste mai mult >>

Medalion de porc cu ciuperci

Ingrediente: 1 kg file de porc, 100 ml ulei, 100 g ceapa tocata, 20 g usturoi, 400 g ciuperci de Paris, 100 ml vin alb, 250 ml smantana dulce, 4g cimbru, sare, piper. Mod de preparare: Fileul se portioneaza, apoi se prajeste in tigaie, apoi se condimenteaza. Se scoate pe o farfurie, iar in aceiasi tigaie se soteaza ciupercile cu ceapa si usturoiul, apoi se deglaseaza cu vinul alb, se reduce si se adauga smantana, iar la final se reduce din nou. Se poate servi cu cartofi natur.
Citeste mai mult >>

Fabule de Esop

Măgarul şi stăpânii săi
Un măgar avea drept stăpân un agricultor. Munca la câmp i se păru grea, iar mâncarea puţină, aşa că îi ceru lui Zeus să îi schimbe stăpânul. Zeus îi îndeplini ruga şi măgarul ajunse la un cărăuş. Poverile erau grele, drumurile lungi şi măgarului i-a fost şi mai greu. L-a rugat din nou pe Zeus să îi schimbe stăpânul. Zeus i-a spus că e ultima oară când îi îndeplineşte dorinţa. Măgarul a ajuns la un tăbăcar care îl bătea. Gemând, măgarul se gândi că a ajuns şi mai rău, la unul care îi tăbăceşte pielea şi acum şi i-o va tăbăci şi după ce va muri. Morala: Cine e nemulţumit într-un loc, greu îşi va găsi mulţumirea în altele.
Băiatul care cerea ajutor
Un băiat se scălda în apele unui râu. La un moment dat nu mai putu să înoate în apele învolburate. Pe mal trecea un drumeţ. Băiatul strigă după ajutor. Drumeţul începu să îl sfătuiască să nu se mai scalde într-o apă aşa de furioasă. Băiatul îi spuse drumeţului întâi să îl ajute să iasă la mal, apoi îi va asculta sfaturile. Morala: Sfatul fără ajutor este nefolositor.
Esop şi ospăţul
Stăpânul îi ceru lui Esop să pregătescă pentru un ospăţ cele mai bune mâncăruri. Esop folosi pentru pregătirea tuturor felurilor numai carne de limbă, de vită şi de păsări. Stăpânul se înfurie şi îi aminti că i-a cerut să pregătească ce e mai bun. Esop răspunse că nimic nu e mai bun ca limba. Ea rosteşte laude şi vorbe frumoase, versuri şi cântece care îi desfată pe ascultători. Nemaiavând ce spune, stăpânul îi ceru ca, pentru ospăţul de a doua zi, să pregătească cele mai rele mâncăruri. Esop pregăti toate felurile tot din limbă. Furios, stăpânul îi spuse că abia zisese că limba e cel mai bun lucru. Esop răspunse că limba e şi cel mai rău lucru, căci cu ea se rostesc minciuni şi vorbe grele. Stăpânul râse, îi dădu dreptate şi îl iertă. Morala: Fiecare lucru are şi părţi bune şi părţi rele.
Citeste mai mult >>

Popice

Popice este un sport în care jucătorii încearcă să doboare nouă jaloane de lemn fasonate la strung în formă cilindrică, aşezate în forma de triunghi echilateral sau isoscel cu unul dintre vârfuri către zona de aruncare. Denumirea jocului provine de la numele jaloanelor (sg. popic, pl. popice). Jocul constă în aruncarea unei bile pe o pistă pe care aceasta se rostogoleşte cu scopul de a dărâma cât mai multe dintre jaloane. Bila este fabricată din poliuretan, plastic şi diferite răşină (mai demult din lemn).
Citeste mai mult >>

Calugarita

Mantis religiosa (numită popular Călugăriţa) este o insectă din familia Mantidae. Se întâlneşte în lunci, stepe, la liziera pădurilor, preferând povârnişurile uscate şi însorite.
Descriere
Capul este triunghiular, articulat mobil. Aparatul bucal de tip rozător. Antenele sunt lungi, filiforme. Picioarele sunt bine dezvoltate, cele anterioare fiind înzestrate cu spini. Aripile anterioare sunt înguste şi tari, iar cele posterioare late, membranoase, în stare de repaos fiind strînse sub cele anterioare. Abdomenul e alungit, voluminos, format din 10 segmente. Corpul este verde, galben sau brun. Lungimea corpului aproximativ 11 cm.
Reproducere şi ciclul de viaţă
Călugăriţa este o specie hemimetabolă (se dezvoltă prin metamorfoză incompletă). Imediat dup fecundare femela depune 100-300 ouă. Ouăle sunt înconjurate de o masă spumoasă, care mai apoi devine consistentă formînd o capsulă chitinoasă - ooteca. Larvele eclozează din ootecă în primăvara următoare şi se deosebesc de adulţi atît prin dimensiuni, cît şi prin unele particularităţi morfologice. După patru năpîrliri larva se transformă în insectă adultă. Atît adulţii, cît şi larvele sunt prădători specializaţi, consumînd doar anumite specii de insecte. Speciei îi este caracteristic canibalismul (în majoritatea cazurilor, după fecundare, femela devorează masculul).
Citeste mai mult >>

Vidra

Vidrele (Lutrinae) sunt un grup de mamifere acvatice din familia jderilor (Mustelidae), subfamilia Canoidea. Cuprinde în total şapte genuri taxonomice cu 13 specii de animale.
Morfologie
Toate speciile din subfamilia Canoidea au corpul lung şi şerpuitor, picioarele scurte, cu membrană interdigitală, coada lungă musculoasă şi capul mic cu botul scurt. Lungimea vidrelor variază în jurul a 1 m, cântărind între 22 şi 45 kg. Reprezentanţii cei mai mari ai grupei sunt vidra de mare şi vidra uriaşă. Ca şi celelalte mustelide, vidrele prezintă un dimorfism sexual, masculii fiind mai mari ca femelele. Animalele au o blană lucioasă cu părul scurt şi des (peste 1000 de fire/mm²) de culoare cenuşie-brună cu un guler de culoare mai deschisă pe gât sau abdomen. Blana are un rol important de protecţie fiind acoperit de un strat de aer termoizolant în apă. Vidrele pot să rămână sub apă timp de 8 minute, blocându-şi în acest timp orificiile nărilor şi urechilor.
Răspândire şi mod de viaţă
Vidrele sunt animale cosmopolite, lipsind doar din Australia şi insulele învecinate. Ele vieţuiesc pe litoraluri stâncoase marine, pe lângă apele curgătoare şi stătătoare, fiind înotătoare excelente. Ele ating pe uscat o viteză de 29 km/h. Vizuinele unor vidre sunt uneori dotate cu mai multe încăperi săpate la cel mult 500 m de malul apelor. Animalele îşi marchează revirul cu ajutorul glandalelor anale, masculii având un revir mult mai mare decât femelele. Vidrele sunt animale care sunt de obicei active ziua, dar unele dintre ele practică un mod de viaţă nocturn. Îşi fac rost de hrană din apă. Vidrele se hrănesc cu peşte, broaşte, crustacei şi alte nevertebrate acvatice, cantitatea de hrană zilnică a unei vidre variind între 15 şi 25% din greutatea corporală a animalului. Cantitatea necesară de hrană este influenţată de anotimp. Cele mai multe vidre vânează între 3 şi 5 ore pe zi. Masculii trăiesc solitari, căutându-şi pereche numai în perioada împerecherii, iar femele se ocupă de creşterea puilor.
Citeste mai mult >>

Bizonul

Bizonul este un animal erbivor masiv din categoria rumegătoarelor, aparţinând familiei Bovidae, care a fost în trecut foarte răspândit ca animal sălbatic în regiunile emisferei nordice. Singurele reprezentante ale bizonului le reprezintă cele două varietăţi ale sale, bizonul nord-american (Bison bison) şi cel european, cunoscut şi ca zimbru (Bison bonasus). Bizonul american are masa cuprinsă între 450-1350 kg. Înălţimea la greabăn este de 1,60-1,80 m. Numărul de pui este 1. Durata vieţii sale este în jur de 33 ani. Bizonul american este o bovină sălbatică, fiind înrudit cu Bizonul european. Este cel mai puternic mamifer ce trăieşte pe marele câmpii ale Americii de Nord. Bizonul este erbivor şi mănâncă frunze. Caută cartofi în timpul verii; licheni, iarbă uscată şi muşchi în timpul iernii. În timpul sezonului de împerechere, masculii şi femelele se strâng împreună în grupuri mari, unde masculii poartă lupte violente între ei. Bizonul american este un animal periculos. El atacă cu mare viteză, imediat cum îşi identifică rivalul, lucru care se întâmplă graţie unui fin simţ al mirosului şi al unui auz foarte bun. În trecut, era foarte important pentru indienii nord-americani. Aceşti oameni urmăreau mişcările sezoniere ale cirezilor, pentru că întreaga lor existenţă depindea de bizoni dar nu ucideau decât un număr rezonabil, atât cât era nevoie. Sosirea europenilor şi progresul căilor ferate spre vest au adus pierderi majore în rândul bizonilor. Doar câteva sute au supravieţuit şi aceştia au fost duşi în rezervaţie pentru a se reproduce. Azi există aproximativ 10.000 de bizoni americani, toţi trăind în zone protejate.
Citeste mai mult >>

Pasarea Kiwi

Kiwi (Apteryx australis) este o pasăre acarinată din Noua Zeelandă, pe cale de dispariţie, înaltă de 30 cm, cu aripile atrofiate, lipsită de claviculă, care se hrăneşte cu larve de insecte şi duce o viaţă nocturnă.[1] Unul din punctele de atracţie a oraşului neozeelandez Rotorua este o casă kiwi, unde vizitatorii au ocazia să admire pasărea naţională şi simbolul Noii Zeelande. Fiind păsări de noapte, păsările kiwi nu pot fi întâlnite la fiecare pas. Acestea sunt creaturi stranii. O pasăre kiwi nu este capabilă să zboare, purtând doar o pereche de aripi rudimentare şi nu are coadă. Este singura pasăre care se ghidează în vânătorile sale după miros. La capătul ciocului prelung este prevăzută cu nări, pe care şi le lipeşte de pământul umed pentru a adulmeca râmele, larvele, insectele sau rădăcinile. De mărimea puilor de găină, păsările kiwi sunt aproape oarbe. Ele trăiesc în vizuini săpate în pământul umed îşi depun ouăle de dimensiuni uriaşe câte unul sau două pe an, cântărind până la 450 grame, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din greutatea femelei. Raportate la proporţiile păsării, ouăle sunt cele mai mari ouă ale vreuneia dintre specii. Bărbătuşul incubează ouăle, în timp ce adoarme în vizuină, pentru ca după aproape 3 luni puişorii să spargă coaja şi să iasă acoperiţi cu pene. Localnicii maori considerau toate speciile de păsări sacre, ca odraslele zeului pădurilor, păsările kiwi fiind sacre. Numai căpeteniilor le era permis să mănânce carnea de kiwi, iar pieile cu pene erau purtate de mai marii tribului ca pelerine. Kiwi este înrudită cu mult mai marea pasăre moa, deasemenea incapabilă să zboare, şi dispărută în secolul XVIII. O anumită specie de moa măsura 3,7 metri şi era cea mai mare pasăre văzută vreodată.
Citeste mai mult >>

Carabus

Cărăbuşul este o insectă coleopteră foarte dăunătoare, de culoare castanie sau neagră, cu elitrele dure, care apare pe la începutul lunii mai şi se hrăneşte cu frunzele arborilor (iar larva ei, cu rădăcinile unor plante). Îi se mai zice popular: găinuşă, gândac-de-mai (Melolontha melolontha). – Carab[aş] (rar folosit, „oaie cu botul negru” < tc.) + suf. -uş.
Citeste mai mult >>

Libelula

Caracterizare generală
Libelula, insectă acvatică (cea mai mare parte a vieţii sale) prădătoare caracterizată printr-un corp alungit, zbor agil şi două perechi de aripi membranoase aproximativ egale.
Dimensiuni
Cele mai multe specii de libelule din zonele temperate au între 5-8 cm, dar anvergura aripilor la unele specii tropicale poate atinge 20 cm. Cea mai mare libelulă cunoscută avea o anvergură de 74 cm.
Răspândire
Libelulele pot fi găsite în toate regiunile temperate şi tropicale ale lumii, în apropierea lacurilor, bălţilor şi râurilor.
Speciile şi cele două subordine
Ordinul Odonata este divizat în două subordine, libelula dragonfly (subordin Anisoptera;dragon=engl.zmeu; balaur) , care-şi ţine aripile întinse în stare de repaus şi libelula damselfly (subordin Zygoptera, damsel=engl domnişoară, fecioară), care-şi ţine aripile împreunate deasupra corpului. La ambele ordine aripile nu pot fi decuplate şi strânse ca la majoritatea insectelor. Aproape 5900 de specii sunt cunoscute.
Dieta
Libelule ambelor ordine sunt importante în ţesătura trofică a râurilor, lacurilor şi bălţilor . Ele se hrănesc în mod normal cu nevertebrate, dar unele specii pot mânca uneori peşti sau mormoloci. Adulţii consumă mari cantităţi de ţânţari şi alte mici insecte zburătoare.
Reproducerea
Libelulele mascul sunt cunoscute pentru comportamentul lor teritorial. Masculul patrulează o zonă aşteptând trecerea unei femele şi va vâna masculii intruşi care apar în zonă. Masculul va transfera sperma din organul său genital, aflat la capătul abdomenului, unui receptacul special aflat pe al doilea segment abdominal, lângă torace. Când o femelă va intra pe teritoriul său, el o va urmări şi o va înhăţa de sub gât cu organele sale speciale din capătul cozii. Atunci femela va aduce în contact capătul abdomenului ei cu receptaculul masculului pentru a primi sperma. Perechea poate rămâne în această poziţie legată un timp şi poate chiar zbura în această poziţie.
Dezvoltarea
Cele mai multe libelule pur şi simplu îşi lasă să cadă ouăle pe suprafaţa apei, le ataşează de tulpinile plantelor acvatice sau le depun în noroi. Libelulele damselfly şi câteva libelule dragonfly îşi depun ouăle într-o fantă pe care o fac în tulpina plantelor la suprafaţa sau sub nivelul apei. Ouăle se transformă în nimfe care-şi petrec întreaga viaţă în întregime sub apă, hrănindu-se cu animale acvatice. Unele nimfe de libelule aşteaptă nemişcate şi atacă prada în trecere cu o viteză şi precizie incredibile. Nimfa trăieşte de la şase luni la cinci ani, în funcţie de temperatura apei şi de cantitatea de hrană. Ea năpârleşte de zece sau de mai multe ori Ambele tipuri de libelulă trec printr-o metamorfoză incompletă în timpul dezvoltării lor. Nimfele de damselfly sunt în general mai alungite, mai subţiri decât nimfele de dragonfly. Nimfa iese din apă chiar înainte de ultima năpârlire şi devine adult înaripat. Adultul trăieşte de la una la două luni în regiunile temperate şi până la un an la tropice.
Citeste mai mult >>

Buburuza

Buburuza, numită şi gărgăriţă, este o insectă ce trăieşte pe toate continentele unde există afide cu care se hrăneşte. Atât adulţii cât şi larvele sunt prădători vorace de afide, şi din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic şi în scopul reducerii efectivului de afide.
Descriere
Buburuza adultă poate atinge o lungime de 0,76 şi 1,0 cm. Elitrele sunt roşii cu şapte puncte negre. Coloraţia reprezintă un mijloc de descurajare a speciilor inamice. Pentru a se proteja, buburuza se preface moartă sau secretă un lichid, la nivelul articulaţiilor de la picioare, care le dă un gust neplăcut[1].
Citeste mai mult >>

Steaua de mare

Asteroidea este denumirea unei clase taxonomice din care fac parte stele de mare. Asteroidele sunt animale marine care fac parte din ordinul Echinodermata. Stelele de mare cuprind un număr mare de specii care trăiesc în mediul marin în apropierea coastelor, preferă locurile stâncoase, dar pot fi întâlnite şi la adâncimi de 9.000 m, pe nisip sau pe pe substraturi vegetale. Din studiul fosilelor s-a constatat că stelele de mare există de peste 300 milioane de ani. Un reprezentant mai cunoscut al grupei este specia Asterias rubens.
Caractere morfologice
Corpul animalelor au forma tipică stelară a unei stele cu 5 sau mai multe braţe. Unele dintre specii ca de exemplu Acanthaster planci care consumă corali are 23 de braţe. Mărimea lor variază de la 1 cm până la aproape 1 m (Novodinia antillensis).
Mod de viaţă
Pe partea ventrală ele au un sistem hidraulic de sifoane cu apă şi picioruşe care le ajută în locomoţie. Tot la deplasare le mai ajută braţele care aderă la substrat şi prin contracţie ajută de asemenea la locomoţie. Central în partea vetrală se află o deschidere care are rol de gură care comunică cu un stomac. Stele de mare consumă nevertebrate, scoici, bureţi, melci de mare, cadavre, peşti şi ascidii. Stelele de mare sunt heterosexuate, adică există indivizi de sex masculin şi feminin. Spermatogeneza la masculi este stimulată prin depunerea ouălor de către femele. Larvele eclozionate se hrănesc cu plancton. Ele vor avea mai târziu o formă stelară.
Importanţă economică
În Danemarca unele specii din genul Asteria sunt utilizate la producerea furajului pentru găini sau peşti. Vechii egipteni şi amerindienii din Columbia Britanică, foloseau stele de mare ca îngrăşământ agrar. Ele mai sunt comercializate în turism ca suvenire.
Citeste mai mult >>

Curcanul

Curcanul (Meleagris gallopavo) este pasăre de talie mare originară din America, (SUA, Mexic) care a fost adusă în Europa cu 400 de ani în urmă de om şi domesticită deja în timpul aztecilor. Curcanul face parte din familia Phasianidae.
Morfologie, mod de viaţă
Masculul are coloritul mai viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice arămii şi verzui. Capul şi gâtul sunt de culoare roşie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cută (pliu) de piele roşie. Este o specie poligamă, un mascul având de regulă 3 - 4 femele. Un curcan adult poate atinge înălţimea de 1 m şi o greutate de 10 kg. Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de 4 kg. In timpul împerecherii culoarea pielii capului şi gâtului devin un albastru şi roşu aprins, masculul desfăşurând coada în formă de evantai.
Răspândire
Pasărea mai trăieşte în formă sălbatică în pădurile din America, arealul ei de răspândire fiind sudul Canadei, SUA până în Mexicul de Nord. In formă sălbaltică trăieşte în 3 provincii canadiene, 49 de state din SUA şi 6 state mexicane, dusă de om forma sălbatică trăieşte şi în Australia şi Noua Zeelandă. Nu trăieşte în Alaska şi Hawai.
Citeste mai mult >>

30 mai 2011

Cocosul de munte din China

Bonasa sewerzowi, cea mai mica specie de cocos de munte din lume, ocupa un areal relativ restrans din China (S-V Chinei, la est de Tibet, in Qinghai, Gansu si vestul Sichuanului), suferind de-a lungul timpului pierderi de habitat, in cea mai mare parte din cauza vanatorii ei de catre colectionarii de oua. Desi pare a fi capabila sa reziste unui grad ridicat de expluatare, acesta cauza a condus la reducerea drastica a numarului de exemplare, la momentul actual pasarea aflandu-se pe lista animalelor amenintate cu disparitia. Corpul este acoperit de un penaj de culoare aramie, gatul negru are marginile albe, iar ochii sunt evidentiati de cate o pata alba, aflata in spatele acestora. Asemanarea cu Ierunca (B. bonasia) este remarcabila, diferentele intre cele doua specii fiind urmatoarele: la cocosul de munte din China dungile negre aflate pe partile superioare sunt mai numeroase, culoarea castanie a pieptului este mai pronuntata, iar coada este prevazuta cu un model dungat diferit de cel al ieruncii. Aceasta specie se considera a fi monogama; perioada de imperechere tine din luna martie pana in mai, timp in care femelele isi aleg masculii favoriti, dupa ce acestia concureaza intre ei. Masculii isi delimiteaza teritoriul si prezinta in fata partenerelor lor un “spectacol” constand intr-un falfait de aripi. Dupa imperechere femelele depun cinci pana la opt oua, de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii iunie, intr-un cuibar construit din iarba si muschi, pozitionat la baza copacilor, in interiorul bustenilor sau printre straturile de pietre. Dupa incheierea perioadei de clocit, pe la mijlocul lunii octombrie, cele mai multe dintre pasari isi abandoneaza teritoriul si formeaza carduri mici, de cate 4-5 indivizi, alcatuit, de obicei, din femele si masculi tineri. Pana la inceputul lunii decembrie stolul se mareste ajungand la un numar de 13-14 pasari. Bonasa sewerzowi se hraneste cu seminte de molift, muguri si frunze de rachita sau de mesteacan si cu florile si bobocii unei mari varietati de plante si arbusti.
Citeste mai mult >>

Mierla cu gluga galbena

Este o specie de pasari din familia Icteridae, care traieste in zonele tropicale si subtropicale din Argentina, Brazilia, Uruguai si Paraguai. Masculii acestei specii se disting prin coloritul penajului, avand capul, tartita si partile inferioare ale copului acoperite de pene de un galben stralucitor, in contrast cu ceafa, partile superioare ale corpului, coada si ciocul negre. Femelele sunt mai putin impresionante ca aparitie, avand creasta si parile superioare ale corpului de un maro-verzui si tartita, zona din jurul ochilor si partile inferioare galbene. Reprezentantii ambelor sexe au o dunga maro inchis care se intinde intre cioc si ochi. Membrii speciei emit niste sunete ascutite, sub forma unor triluri scurte si un apel aspru sub forma unui “tchep”. Aceste pasari extrem de sociabile se hranesc in grupuri, cautand impreuna artropode in vegetatia scunda a habitatului lor natural. Cuiburile pot fi construite la distanta de alte perechi de mierle cu gluga galbena monogame sau in colonii formate din pana la 40 de perechi. Cuiburile sunt construite de catre femele, care isi depun oualele intre lunile septembrie si ianuarie. In timpul perioadei de incubatie, masculii hranesc femelele si apara teritoriul din jurul cuibului de pradatori. Ambii parinti contribuie la cresterea puilor. In anul 1999 Xanthopsar flavus a fost incadrata in genul Agelaius, alaturi de mierla caraibiana sau cea Nearctica. Aceasta decizie a fost respinsa de majoritatea specialistilor, fiind adoptata numai de Conventia Speciilor Migratoare. Pasunile din zonele in care traiesc aceste pasari sunt in prezent folosite pentru agricultura, pasunat, plantarea de pini si eucalipti sau construirea de asezari umane. In combinatie cu indiguirea vailor mlastinoase din Argentina, habitatul natural al acestei specii a devenit fin ce in ce mai restrans. Incendiile din Paraguai au condus, de asemenea, la distrugerea in intregime a numeroase colonii de mierle si la scaderea drastica a numarului de pasari. In plus, mierla cu gluga galbena este vanata si de colectionarii de pasari sau folosita ca pet.
Citeste mai mult >>

Pasarea rinocer papuasa

Localnici o numesc kokomo. Are ciocul mare si curbat, un coif osos, galben-maro care porneste din crestetul capului si ajunge pana dincolo de baza ciocului si emite un strigat asemanator rasului - caracteristici care o fac destul de neobisnuita. Masculii apartinand speciei Aceros plicatus au, inca, un aspect si mai ciudat, penele din jurul capului si al gatului avand un colorit viu, portocaliu rosiatic sau galben auriu. Femelele se disting, avand capul si gatul negre. Ambele sexe au un corp masiv, acoperit cu un penaj negru, cu exceptia cozii scurte si albe si a pielii nude, de culoare alb-albastruie, din jurul ochilor si a gatului. Pasarile au ochii rosii, desi cei ai masculilor sunt mult mai luminosi. Poate fi intalnita in insulele Moluccan (Indonezia), in Noua Guinee si in Arhipelagul Bismarck, precum si la est de insulele Solomon, fiind singura pasare rinocer din aceste zone. Populeaza padurile perene primare si secundare, de la nivelul marii si pana la o altitudine de 1500 de metri. Traieste, de asemenea, si in padurile de foioase de pe malurile raurilor sau in mlastinile forestiere, cu conditia sa existe copaci mari, in care sa-si poata face cuib. Deloc surprinzator, avand in vedere dimensiunea corpului sau si aspectul frapant, pasarea rinocer papuasa este considerate a fi o pasare remarcabila, care poate fi vazuta zburand deasupra padurilor, emitand, in mod frecvent, ale sale distinctive apeluri si scotand un zgomot ca un suierat atunci cand bate din aripi. Desi aceasta specie traieste de regula in pereche sau in stoluri mici, au fost inregistrate si grupuri de peste 50 de indivizi. Se hraneste, in principal, cu fructe, cum ar fi, de exemplu, smochinele, dar mananca, de asemenea, si crabi, gasiti pe plaje, faguri de miere de albine si pamant (sol). Practica de a consuma pamant, cunoscuta sub denumirea de geofagie, poate fi eventual efectuata pentru a anihila substantele otravitoare sau gustul amar al multor fructe si seminte pe care pasarea le consuma, permitandu-i in acest fel sa digere aceste parti de altfel nutritive ale plantelor. Desi nu se cunosc prea multe informatii despre biologia de reproducere a pasarii rinocer papuase, se crede ca aceasta isi depune ouale incepand din luna august si pana in luna octombrie, in partea vestica a zonelor in care traieste si intre lunile ianuarie si mai in partea estica. Femela depune unul sau doua oua intr-o scorbura naturala dintr-un copac, pe care ea insasi o inchide, construind un zid din noroi si lemn, care o izoleaza de exterior. Masculul este cel care hraneste femela pe timpul cat aceasta cloceste ouale, regurgitand mancarea printr-o mica gaura in acest zid.
Citeste mai mult >>

CFR Cluj

CFR Cluj este un club de fotbal din România, înfiinţat în anul 1907 în oraşul Cluj-Napoca. Echipa a câştigat de două ori titlul de campioană naţională, în 2008 şi în 2010. De-a lungul istoriei a participat cel mai mult în diviziile B şi C, însă a promovat şi în A, rămânând acolo în perioada 1969-1976, când cea mai bună performanţă a fost locul 5. La începutul anilor 2000, echipa aflată în Divizia C a fost preluată de omul de afaceri Árpád Pászkány şi după doar câteva sezoane, în 2004, a promovat în Divizia A. În 2008, sub conducerea antrenorului Ioan Andone, a obţinut eventul, câştigând Liga I şi Cupa României. În 2009 şi-a păstrat a doua competiţie a ţării, în campionat încheind însă pe locul patru. În 2010 a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană a României.
1907-1920
Kolozsvári Vasutas Sport Club, echipa feroviarilor clujeni, precursoarea CFR-ului de astăzi, a luat fiinţă în noiembrie 1907, la 2 ani de la disputarea primei partide oficiale de fotbal la Cluj. Potrivit documentelor vremii[necesită citare], este a treia echipă înfiinţată la Cluj şi a zecea apărută pe teritoriul actual al României. Primul rezultat a fost o înfrângere cu 0-23 în faţa celor de la KKAC. Următoarele rezultate, tot mai strînse, o plasează la sfîrşitul sezonului pe ultima treaptă (a treia) a clasamentului - participau doar trei echipe. Un an mai tîrziu, în 1908, KVSC marchează 2 goluri în poarta celebrului Károly Zsák, portarul titular al echipei naţionale de fotbal a Ungariei, în meciul cu 33 FC Budapesta, încheiat cu scorul de 2-8. Au urmat succese şi în meciurile de campionat - rezultatul: locul 2 în sezoanele 1908-1909 şi 1909-1910. Încă din vara lui 1910, meciurile dintre studenţi şi feroviari, KKAS - KVSC, devin adevăratele derby-uri fotbalistice ale Clujului, prefaţînd orgolioasele dispute din a doua jumătate a secolului. Feroviarii cîştigă pentru prima oară campionatul la a patra ediţie la care participă, 1910-1911, impunîndu-se în partida decisivă cu 3-2 în faţa studenţilor, la capătul unui meci dramatic. La acea dată Clujul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, motiv pentru care echipa a evoluat contra unor combatante maghiare. Competiţia se dezvoltă, rapid, înspre un campionat, format din pînă la opt echipe. În 1912 formaţia feroviarilor şi-a schimbat denumirea în KTC, Kolozsvári Torna Club. Anul 1913 consemnează un eveniment istoric viaţa echipei: KTC joacă la Cluj împotriva lui Ferencváros, campioana Ungariei, scor 0-7. Imediat după război, 1918-1920, CFR-iştii clujeni îşi trec în palmares două titluri de campioni districtuali, la mare luptă cu studenţii, rebotezaţi KEAC din KKAS. În contextul reorganizării activităţii sportive în cadrul României Mari, echipa şi-a schimbat numele în CFR (Căile Ferate Române).
1921-1945
În aprilie 1921, oficialii CFR Cluj participă la Bucureşti la adunarea generală a Federaţiei Societăţilor Sportive din România, adunare convocată în vederea unificării Federaţiei de Sport din România cu cele din teritoriile alipite după Primul război mondial. Conducătorii feroviarilor clujeni acceptă înscrierea CFR-ului în primul campionat al României întregite, în sezonul 1921-1922. Structurat pe faze districtuale şi regionale, fotbalul românesc interbelic moşteneşte deja proverbiala grosolană lipsă de sportivitate de dinainte de Primul Război Mondial. Rapoartele poliţiei şi ale Comitetului Regional de Fotbal consemnează manifestări violente la meciurile CFR-ului de la Cluj. În 1922, la derby-ul local Victoria Cluj - CFR Cluj toţi cei 22 de jucători intraţi pe teren se aflau sub influenţa alcoolului. În toamna aceluiaşi an, altercaţia dintre fanii lui CA Cluj şi cei ai feroviarilor provoacă prăbuşirea unui colţ de tribună, accident soldat cu rănirea mai multor suporteri. CFR-ul se confruntă, însă, nu doar cu probleme disciplinare, ci şi cu grave probleme organizatorice: în 1923, zece titulari au demisionat de la echipă şi s-au transferat la alte asociaţii. Promovaţi în locul demisionarilor, juniorii CFR-işti, grupaţi în jurul mai experimentaţilor Makssai şi Kronstadter, ajung să arbitreze sezonul următor lupta pentru titlu dintre “U” Cluj şi Victoria. Universitatea cîştigă primul său titlu districtual în 1924, în urma unui meci extrem de tensionat cu CFR Cluj, încheiat cu 2-1 pentru “alb-negri” într-un final disputat cu porţile închise după evacuarea spectatorilor, vizibil turbulenţi pe parcursul primelor 75 de minute. Primul rezultat de răsunet din istoria CFR-ului vine în 1924: 1-1 cu tripla campioană a României Chinezul Timişoara, joc prilejuit de inaugurarea stadionului CFR, situat în vecinătatea Atelierelor feroviarilor. În anii următori, CFR-ul continuă să joace bine, ameninţînd echipele care luptau pentru titlu. Nesprijinită de noua conducere a Căilor Ferate Cluj, instalată în 1926, echipa se retrage din campionat în chiar anul în care ar fi trebuit să celebreze două decenii de istorie. Feroviarii revin cu succes în activitatea competiţională în sezonul 1928-1929, învingînd atît pe “U”, cît şi pe România Cluj, însă lipsurile financiare îi forţează curînd la un al doilea abandon, în ediţia 1930-1931. Reformarea fotbalului românesc, prin înfiinţarea, în septembrie 1932, a Diviziei Naţionale, îi prinde astfel nepregătiţi pe CFR-işti, care nu pot emite pretenţii la accederea în primul eşalon valoric în faţa Universităţii Cluj. Anul următor, la mare luptă cu CA Cluj, feroviarii pierd în ultima etapă oportunitatea promovării din oficiu în prima ligă, rămînînd în continuare în district. Cînd, după încă un sezon, se impun din nou la nivel districtual, CFR-iştii nu promovează decît în Divizia B, atunci înfiinţată. Pînă în ‘38, “alb-vişinii” reuşesc “performanţa” de a cădea înapoi în district, în ciuda sistemului de baraje foarte favorabil trupelor din eşaloanele superioare. Promovaţi direct în B în 1940, după desfiinţarea Diviziei C, CFR-iştii sînt stopaţi în ascensiunea lor promiţătoare de Dictatul de la Viena. După încheierea războiului, feroviarii clujeni sînt primii fotbalişti din România care ies “în iarbă”, evoluînd cu succes, pe 1 şi 2 aprilie 1945, în compania colegilor din Simeria (9-4) şi Braşov (6-0).
1946-1958
În toamna lui 1945, CFR se înscrie în divizia districtuală care avea să stabilească cele două reprezentante ale Clujului în reînfiinţata Divizie A la fotbal. Feroviarii termină pe 3 în una din cele două serii şi sînt distribuiţi în Divizia C, la capătul unui sezon în care Ferar Cluj şi Universitatea Cluj promovează în A. Întărită cu cîţiva jucători de la Victoria Cluj, CFR-ul termină anul următor pe primul loc în seria a III-a din C. Finalul turului sezonului 1947-1948 îi găseşte pe CFR-işti pe poziţia a III-a în B, cu şanse minime de promovare. Şi totuşi, 2 luni mai tîrziu, CFR juca în Divizia A, profitînd de situaţia financiară precară a clujenilor de la Ferar. Oficialii feroviari obţin fuziunea cu această echipă, sub numele de CFR Cluj. În chiar primul lor meci în Divizia A, CFR-iştii obţin un rezultat memorabil, 2-2 împotriva campioanei UTA Arad. În ciuda rezultatelor oscilante, feroviarii se salvează fără probleme de la retrogradare. Sezonul următor propulsează CFR-ul, din nou în premieră, pe primul loc în campionat, la finele etapelor a III-a şi a IX-a. Sincopele incredibile din retur şi decizia federaţiei de a restrînge numărul prim-divizionarelor prin retrogradarea a patru echipe duc la căderea CFR-ului din Cluj - trupă cu patru internaţionali români la acea vreme - în Divizia B, la sfîrşitul stagiunii ‘48-’49. În 1950, CFR-ul schimbă nu doar eşalonul, ci şi numele: la jumătatea secolului trecut, prin decizie “de sus”, toate echipele feroviare din ţară, inclusiv Rapid, devin “Locomotive”. Părăsită de titularii din Divizia A, Locomotiva Cluj mizează pe un consistent contingent de medici ajunşi de la Universitatea prin detaşarea lor la Spitalul CFR. Foştii “U”-şti, jucători foarte experimentaţi, nu reuşesc, însă, să readucă trupa feroviarilor în prima divizie. În ‘57, CFR-ul, antrenat de fostul celebru internaţional Ştefan Dobai, evoluează penibil, retrogradînd în Divizia C în chiar anul semicentenarului clubului.
1958-1969
Deşi surclasată în campionat, CFR-ul ajunge în divizia secundă, beneficiind de o redimensionare a numărului de echipe din B. Promovarea e dublată pentru CFR-işti, în 1960, de bucuria cîştigării Cupei Congresului al VIII-lea al PCR, trofeu pe care şi-l adjudecă după ce trec de marile rivale locale Rapid şi Ştiinţa Cluj. În acelaşi an, fotbalul clujean este martorul unuia dintre cele mai nefericite momente ale istoriei sale: divizionarele B CFR şi Rapid sînt împinse de înalţi responsabili locali să fuzioneze, din dorinţa ca judeţul Cluj să poată da o a doua echipă de primă mînă pe lîngă Ştiinţa Cluj. În anii '60 echipa Dermata Cluj a fuzionat cu CFR Cluj. Clubul Sportiv Muncitoresc Cluj (CSMC), vectorul de performanţă fotbalistică al muncitorilor feroviari şi pielari de sub Feleac, ia astfel naştere prin selecţionarea celor mai buni jucători de la CFR şi Rapid, sub conducerea tehnică a celui care avea să devină cel mai titrat antrenor român al tuturor timpurilor, Ştefan Covaci. Din două echipe bune se încropeşte, însă, una proastă. Presimţind parcă finalul penibil al CSMC-ului, atît Regionala CFR, cît şi Fabrica pe Pielărie şi Încălţăminte continuă să-şi susţină, separat, echipe de fotbal proprii, la nivel de amatori. Astfel, după fuziunea dintre CFR şi Rapid, sportul feroviar continuă sub forma echipei Depoul de Locomotive Cluj. Din ediţia ‘64-’65, CFR-iştii renunţă la girarea managerială a CSMC-ului. În acelaşi sezon, echipa de amatori a feroviarilor clujeni, Depoul de Locomotive, promovează în campionatul regional, acolo unde, două campionate mai tîrziu, sînt la un pas de accederea în Divizia C, însă pierd la limită barajul. Totuşi, imediat după baraj, amatorii din campionatul regional se văd direct în Divizia B: are loc a patra fuziune din istoria fotbalului feroviar clujean - în 1967, Clujeana îşi cedează locul în eşalonul secund, iar noua echipă se înscrie în campionatul ‘67-’68 sub denumirea CFR Cluj. După un sezon fluctuant în ediţia ‘67-’68, feroviarii au un parcurs impecabil un an mai târziu, cînd echipa doctorului Rădulescu, în formula-tip Naghel (Hăşmăşan) - Ţegean, Dragomir, Soos, Roman - Alexandru Vasile, Uifăleanu (Stîncel) - Bretan, Petru Emil, Mazurakis şi Petrescu reuşeşte o nouă promovare în Divizia A.
1969-1976
În sezonul consecutiv promovării, CFR-iştii confirmă, pe etapă ce trece, prognozele pesimiste ale specialiştilor care vedeau trupa clujeană drept o certitudine în privinţa retrogradării. Numai forma la fel de proastă a contracandidatelor menţin încă vii, la finele turului campionatului ‘69-’70, speranţele suporterilor feroviarilor într-un miracol. Miracolul se petrece în ultima rundă a unui retur în care, graţie şi aportului unor achiziţii din intersezon, CFR-ul obţine cîteva victorii memorabile. Următorul an e unul şi mai slab. Lipsa de coeziune între compartimente şi valoarea generală scăzută a echipei o aduc pe CFR în aceeaşi situaţie ca în anul precedent: salvarea de la retrogradare amînată pînă în ultima etapă. Lupta în doi cu Progresul e cîştigată de CFR, care obţine, dramatic, contra celor de la UTA Arad, punctul necesar menţinerii în prima divizie. Echipa nu se regăseşte nici în campionatul ‘71-’72, ocupînd ultima poziţie în clasament o jumătate de tur, cu o singură victorie în prima parte a sezonului. Cu opt victorii, două egaluri şi doar cinci înfrîngeri, băieţii din Gruia se clasează pe locul 2, imediat după campioana acelei ediţii, într-un top al eficacităţii în a doua jumătate a întrecerii. Verdictul continuării în Divizia A se amînă, a treia oară consecutiv, pentru ultima etapă, într-un meci în deplasare cu Steagul Roşu Braşov. O nouă salvare, iarăşi pe seama jocului rezultatelor. Echipa sudată de doctorul Rădulescu în atîtea ediţii de foc ale Diviziei A îşi arată, în fine, adevăratul potenţial, ocupînd la finele ediţiei ‘72-73 cel mai bun loc din istoria grupării feroviare clujene de pînă în acel moment - locul 5. Adus de la Universitatea Cluj la schimb cu Soo, Mihai Adam inspiră, prin golurile sale, marea performanţă a unui CFR cu o formulă-tip: Gadja - Lupu, Dragomir, Penzeş, Roman - Marius Bretan, Cojocaru (Vişan) - Sorin Bretan, Ţegean (Pripici), Adam, Petrescu (Bucur). Bucuria sezonului excelent este dublată, peste vară, de cea a inaugurării arenei din Gruia cu prilejul unui meci-eveniment împotriva selecţionatei Cubei. În momentul în care toţi specialiştii aşteptau confirmarea din partea lor, CFR-iştii dezamăgesc din nou. Termină campionatul pe locul 14 din 18 echipe, dar scapă, ce-i drept, de retrogradare fără emoţiile din primele trei ediţii de după revenirea în Divizia A. Echipa se consolează cu trofeul de golgheter obţinut de Mihai Adam. Sezonul 1974-1975 este unul amestecat pentru Adam, Bretan şi compania. Echipa rămîne multă vreme în partea inferioară a clasamentului şi termină undeva la mijlocul ierarhiei. Anul următor avea să fie ultimul în Divizia A pentru generaţia ‘70. CFR-iştii încep senzaţional, înving cu 3-1, în chiar prima etapă, campioana Dinamo Bucureşti, cu Dinu, Dudu Georgescu şi Mircea Lucescu în teren. Încet, dar sigur, feroviarii se afundă, însă, în subsolul clasamentului. Miracolele din anii 1970-1973 nu se mai produc, iar CFR-ul retrogradează în B, braţ la braţ cu marea rivală locală Universitatea, într-unul din cele mai dezamăgitoare sezoane din istoria fotbalului clujean.
1976-1989
În primul sezon de după retrogradare, CFR-iştii acuză şocul şi renunţă rapid la ambiţiile luptei pentru promovare. Deşi face un sezon excepţional, CFR-ul pierde promovarea la mare luptă cu FC Baia Mare. În anul următor, CFR-ul stă în umbra celor de la "U". Finalul campionatului 1979-1980 îi găseşte pe feroviari în zona retrogradării, lucru care nu se repetă şi în sezonul ‘80-’81, cînd, deşi propun un “11” mult schimbat, clujenii sînt mereu între echipele din fruntea clasamentului.[necesită citare] Între ‘82-’89 CFR-ul, face permanent naveta între eşaloanele II şi III. Începînd cu sezonul de C 1987-1988, apar în echipa CFR-ului cîteva dintre numele contemporane consacrate de anii ‘90 - Olariu, Truşcă, Iepure, Miszti, Vădana sau Corpodean. Revoluţia îi prinde pe feroviarii clujeni într-o situaţie organizaţională precară, fapt reflectat de una dintre cele mai lungi perioade de anonimat din viaţa CFR-ului.
1989-2004
Problemele financiare se acutizează, cînd, rînd pe rînd, se pune lacătul pe mai multe dintre secţiile care au adus gloria sportului feroviar clujean. Cea mai costisitoare secţie, fotbalul, rezistă totuşi, dar eforturile de revenire în prim-plan sînt sortite din start eşecului. Repartizaţi în cea de-a doua serie a Diviziei B după reforma federală, CFR-iştii au evoluţii modeste în ediţiile 1992-1993 şi 1993-1994. Chinul avea să prefaţeze nereuşitul sezon 1994-1995: băieţii doctorului Rădulescu, revenit la conducerea tehnică a echipei, termină pe locul 16 din 18 participante şi sînt forţaţi la un meci de baraj împotriva echipei Olimpia Satu Mare pentru continuarea în B. Formaţia la care debutaseră în acel sezon Minteuan şi Coroian pierde barajul şi retrogradează în Divizia C, al treilea nivel competiţional al momentului. Băieţii din Gruia cîştigă seria de C în faţa ISCT-ului şi termină fără emoţii, la mijlocul clasamentului Diviziei B, campionatul 1996-1997. În 2001, cu Marius Bretan la timonă, feroviarii abordează cu jumătate de inimă campionatul, sub presiunea ucigătoare a lipsurilor financiare. Este momentul în care, în pauza dintre turul şi returul campionatului de C, omul de afaceri clujean Arpad Paszkany este convins să investească în clubul din Gruia. Ţinta, extrem de ambiţioasă: primul eşalon în 4 ani. Echipa a început sezonul 2003-2004 cu o serie de 13 victorii consecutive, inclusiv un rezultat istoric, 10-0 cu Minaur Zlatna. Au urmat trei înfrîngeri consecutive, după care Gică Ciorceri a fost demis, chiar înaintea pauzei de iarnă, iar echipa aşteaptă returul de pe locul 5. În pauza de iarnă, la echipă este adus Adrian Coca. CFR revine în forţă, dar, după trei succese importante, face egal, 1-1, la Câmpia Turzii. Coca a fost înlocuit cu Aurel Şunda, tocmai liber de contract după o experienţă reuşită în Divizia A şi după mai multe promovări succesive în primul eşalon. Pînă la finele campionatului, “feroviarii” nu mai pierd puncte decît o singură dată, egal la Zalău, în rest, merg din victorie în victorie, recuperînd pas cu pas decalajul faţă de Olimpia Satu Mare şi Jiul Petroşani. Ultima etapă îi găseşte pe clujeni cu un punct în spatele “minerilor”, dar cu speranţe infime că Jiul se va împiedica pe teren propriu fie şi în faţa unui Gaz Metan Mediaş condus de Neluţu Sabău.
2004-2010
Revenirea în Liga Întâi după o pauză de 28 de ani îi prinde oarecum nepregătiţi pe clujeni, care nu reuşesc să-şi întărească mulţumitor lotul, aducerea lui Vasile Jula reprezentînd cea mai importantă mutare a verii. Pînă la finalul turului, „feroviarii” contabilizează, însă, 24 de puncte, un record în materie pentru o echipă nou-promovată. Dar returul e un dezastru, clujenii terminînd pe locul 11, după ce experimentează emoţiile luptei pentru evitarea retrogradării. Bilanţul îi nemulţumeşte pe oficialii din Gruia, care pregătesc, în contrapartidă, o participare-eveniment în Cupa UEFA Intertoto şi încep negocierile pentru acontarea unui nou tehnician. Dacă primul tur al Intertoto, cu cei de la Vetra Vilnius, este abordat cu Aurel Şunda la cîrmă, calificarea îi dă prilejul înlocuitorului acestuia, internaţionalul ex-stelist Dorinel Munteanu, venit în postura dublă de antrenor şi jucător, să treacă direct la treabă. Efervescenţa sosirii lui Munti îi inspiră pe CFR-işti, care îşi dau sufletul pe teren în manşa următoare, contra lui Athletic Bilbao, obţinînd o calificare de mare răsunet. Tilincă, Anca, Oncică şi noile transferuri Coroian şi Minteuan nu se opresc, însă, aici, reuşind să depăşească şi pe AS Saint-Etienne. Semifinala cu Zalgiris Vilnius este doar o formalitate pentru băieţii lui Munti, provocarea cea mare venind abia apoi: finala în două manşe contra puternicei echipe fraceze RC Lens. Un meci tur (1-1) plin de ghinion pentru clujeni, care nu primesc un penalty perfect valabil şi care ratează alte cîteva bune ocazii de gol, îi condamnă pe clujeni la medaliile de argint, francezii dovedindu-se prea puternici pe propriul teren (3-1). Puţini le dădeau “feroviarilor” şanse reale la primele locuri după epuizanta vară în Intertoto, însă Munteanu dovedeşte un bun management al resurselor echipei sale. Noul campionat, 2005-2006, aduce egalarea celei mai bune performanţe din istoria clubului, locul 5 în Divizia A. Martin Tudor (Ţurcaş) - Cotolan (Panin), Jula, Milosevic, Miclăuş - Minteuan, Munteanu, Coroian (Dan) - Tilincă, Anca, Surdu sînt eroii de pe buzele tuturor. Clujenii sunt devastatori în deplasare, dar ceva mai puţin inspiraţi acasă: tocmai poticnelile din Gruia îi privează pe băieţii lui Dorinel Munteanu de un loc pe podium. Văzîndu-se atît de aproape de visul cupelor europene, patronul pregăteşte pentru sezonul centenarului echipei un buget inimaginabil cu o jumătate de deceniu în urmă: peste 6 milioane de euro. O întreagă legiune portugheză ia drumul Clujului, Manuel Jose, Cadu, Pedro Oliveira şi Semedo devenind prezenţe obişnuite în primul “11”. După cinci victorii consecutive în debutul sezonului 2006-2007, ruptura dintre conducătorii tot mai nerăbdători şi mai pretenţioşi şi Dorinel Munteanu, tot mai irascibil şi mai dominat psihic de presiunea din jurul echipei, devine evidentă. Dorinel părăseşte intempestiv formaţia clujeană, semnînd peste noapte, în plin campionat, un angajament cu FC Argeş Piteşti. Oficialii din Gruia trec repede peste şoc şi îl conving pe italianul Cristiano Bergodi să revină în prima ligă după experienţa de la FC Naţional Bucureşti. CFR-ul ocupă locul 1 în clasamentul neoficial al rezultatelor din returul de campionat. Pierde, însă, în faţa Stelei, pe teren propriu, şi îşi compromite şansele de a juca în Champions League. Calificarea în premieră în Cupa UEFA, chiar în anul centenarului, e pretextul pentru noi achiziţii – portughezii Leao, Amoreirinha şi Nuno Claro, fostul stelist Trică, ex-bistriţeanul Gabriel Mureşan, suedezul Sandberg sau nigerianul Ogbonna. La echipă soseşte şi antrenorul Ioan Andone, care în 2004 a câştigat Eventul cu Dinamo (Campionatul şi Cupa României). Debutul într-o competiţie majoră a Europei se soldează însă cu o mare dezamăgire: 1-3 cu Anorthosis Famagusta, echipă din modestul campionat al Ciprului. În retur, rezultatul de 0-0 în faţa ciprioţilor le-a adus CFR-iştilor primele puncte europene din istorie. Deşi în cupele europene au dezamăgit, în campionat CFR-iştii au beneficiat de un tur foarte reuşit şi au terminat sezonul pe primul loc, la un punct distanţă de ocupanta locului secund, Steaua. De asemenea, clujenii reuşesc eventul învingând la Piatra Neamţ, cu scorul de 2-1, o altă prezenţă nouă pe prima scenă a fotbalului românesc, anume Unirea Urziceni. Decernarea medaliilor pentru câştigarea titlului şi a Cupei României a avut loc pe data de 11 mai 2008, cu circa 14.000 de spectatori. Andone câştigă astfel al doilea event din carieră, după ce reuşise această performanţă şi cu Dinamo. După un început modest în startul sezonului 2008-2009, Ioan Andone este demis şi înlocuit cu italianul Maurizio Trombetta. În prima prezenţă în Liga Campionilor UEFA, CFR a început grupa A cu o victorie în deplasare pe terenul lui AS Roma, cu 2-1 şi o remiză pe teren propriu cu Chelsea Londra (0-0), dar a continuat cu înfrângeri în celelalte partide, încheiind pe locul 4 grupa. În acelaşi an, Steaua reuşise doar un punct în aceeaşi competiţie, cu 3 mai puţin decât CFR. În acest sezon, CFR-ul dezamăgeşte în campionat, rămânând un arbitru în lupta pentru titlu, reuşind să încurce în final de sezon şi pe viitoarea campioană, Unirea Urziceni (1-1), dar şi pe vicecampioana FC Timişoara (2-0). Trombetta fusese demis după finalul turului şi în ianuarie 2009 fusese instalat ca antrenor principal necunoscutul ceh Ales Jindra, iar consilier sportiv Duşan Uhrin jr., fostul antrenor al echipei FC Timişoara. Ei sunt demişi doar după 5 etape. Locul lui Ales Jindra este ocupat de António Conceição da Silva Oliveira, el venind la CFR Cluj liber de contract. O consolare pentru echipa clujeană este a doua Cupă din palmares, obţinută la Târgu Jiu, după o finală câştigată cu scorul de 3-0 împotriva Timişoarei. Peste câteva luni, CFR-ul câştigă al 4-lea trofeu din istorie, Supercupa României, învingând la penalty-uri pe Unirea Urziceni (4-3). În sezonul 2009-2010, CFR Cluj participă în Liga Europa UEFA, însă nu trece de faza grupelor. În campionat, CFR se instalează pe prima poziţie la finele turului şi nu mai cedează acest loc până la final, cucerind pentru a doua oară în istorie titlul de campioană a României, în dauna echipelor din Urziceni, respectiv Vaslui şi pentru a treia oară consecutiv, Cupa României.
Citeste mai mult >>

FC Brasov

FC Braşov este un club de fotbal din Braşov care joacă în Liga I.
Începuturile fotbalului modern braşovean
„Preistoria” fotbalului braşovean se începe de prin 1912-1914. În 1927 Colţea Braşov a cucerit titlul national. În ediţia a doua a Diviziei C (1937-1938), formaţia Braşovia a cedat locul noii echipe „Astra” Braşov, formatie infiintata in anul precedent, 1936, dar care nu apucase sa se inscrie in anul competitional respectiv. Jucătorii acelei precursoare a FC-ului din ’37 pot fi consideraţi o primă generaţie. Cei zece din echipa de atunci sunt amintiţi de presa vremii: Năftănăilă (nicio legătură cu Lulu Năftănăilă de mai târziu), Aurel Stroe, Pitu, Chicomban (din cunoscuta familie de polisportivi), Danciu, Pedrea, Chirică, Dumitrescu, A. Iftimie, Dănăilă.
Generaţia lui Silviu Ploeşteanu
A doua conflagraţie mondială a paralizat activitatea fotbalistică. Au fost competiţii dotate cu diferite trofee, „Cupa Basarabiei” sau „Cupa Eroilor”. Imediat după armistiţiu, au început să se organizeze formaţii de fotbal, pe lângă unităţi industriale, universităţi şi apar şi primele echipe militare. Braşovul îl găsim din nou în Divizia C – seria a XII-a, sub denumirea de „U.A.B.”. Este precursoarea echipei pe care Silviu Ploeşteanu, cu mână forte şi profesionalism, a dus-o până pe locul doi în prima divizie şi la câştigarea primei Cupe Balcanice Intercluburi. O considerăm generaţia a doua, care, după interminabilul baraj din 1950 a pătruns în Divizia B. Este generaţia cu care Silviu Ploeşteanu şi-a clădit marea echipă care va cuceri apoi „Cupa Balcanică” intercluburi, care va ocupa locuri fruntaşe pe prima scenă şi care în 1960 a ocupat locul doi pe prima scenă. Este generaţia lui Nicolae Proca, Gheorghe Fusulan, Gheorghe Ciripoi, Tică Constantinescu, Gheorghe Percea, Octavian Zaharia, Gheorghe Raicu, completată apoi cu Ştefan Hidişan (ulterior ca antrenor, descoperitor de talente), Niculae Campo, Ioan Szigeti, Alexandru Meszaroşi, Vasile Szeredai, Dorin Gane, Valer Târnăveanu, Necula Dorin.
Generaţia trio-ului mexican
A urmat generaţia trio-ului, Nicolae Pescaru – Stere Adamache – Mihai Ivăncescu, adică generaţia care a dat naţionalei trei jucători la naţionala pentru mondialul mexican. Pentru o echipă de provincie era o performanţă, mai ales pentru o formaţie care venise din „B”, chiar dacă retrogradarea a fost nemeritată. Dacă ne întoarcem la această generaţie, ea a retrogradat în 1968, însă retrogradarea s-a datorat unor factori independenţi de valoarea echipei. Moartea lui Iuliu Năftănăilă pe 28 august 1967 a zdruncinat din temelii clubul, care nu şi-a mai revenit. Nu a fost suficient decesul unuia dintre cele mai mari talente braşovene, a mai contribuit şi obtuzitatea federaţiei, care nu a fost de acord cu amânarea meciului cu U Cluj, la numai 48 de ore de la funeralii. Încă sub imperiul psihologic, echipa a cedat şi nu s-a mai putut redresa. Retrogradarea a dus la schimbarea antrenorului Silviu Ploeşteanu, care nu a mai stat pe bancă decât opt etape din ediţia următoare din „B”, după care, Valentin Stănescu i-a luat locul. Şocul schimbării de la cârma echipei, după 21 de ani, i-a cauzat decesul în primăvara următoare, pe 13 aprilie 1969. De această generaţie se leagă numele lui Csaba Gyorffy, Iuliu Jenei, Călin Gane, Marcel Goran, Petre Cadar, Cezar Ardeleanu, Adrian Hârlab, Virgil Grecea , generaţie încorporată alături de unii din cei cu state mai vechi de serviciu.
Generaţia lui ’80
Generaţia anilor ’80 a readus formaţia „stegarilor” pe prima scenă, după cinci ani de penitenţă prin divizia secundă. A fost generaţia lui Vasile Papuc, Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Valer Şulea, Costel Spirea, Vasile Benţea, Gherasim Chioreanu, Adrian Furnică, Constantin Manciu, Nicolae Bucur, Nicolae Adami, Mihai Panache, Petre Marinescu. Pe parcurs au mai fost implantaţi Marius Lăcătuş, Ion Batacliu, Nistor Văidean, Ion Mandoca, Dumitru Stângaciu, generaţie care pentru un sezon a coborât echipa în „B”, dar pe care tot ea a readus-o în faţă. Nu a mai avut strălucirea unor locuri superioare, ca a primelor generaţii, dar a menţinut o lungă perioadă de timp stindardul braşovean pe cel mai înalt catarg. Generaţia anilor ’80 a continuat şi s-a contopit cu generaţia finalului deceniului opt, în care au apărut pe firmament Marin Barbu, Alexandru Csaba Andraşi, Marian Mărgărit, Eugen Moldovan, Petre Lucian, Andrei Şanta, Ştefan Bălan.
Arc peste timp la mondialul american
Făcând un arc peste timp, depăşind evenimentele din decembrie ’89, ajungem la generaţia care l-a trimis la mondialul american din ’94 pe Marian Ivan. Este generaţia lui Tibor Selymes, Ionel Pârvu, Laszlo Polgar, Emil Spirea, Sandu Andraşi, Iulian Chiriţă, Dorel Purdea, Marius Todericiu, generaţie care-i avea în continuare pe unii dintre cei mai vrednici jucători ai generaţiei anterioare. Este generaţia care, aşa cum am spus, l-a trimis pe Marian Ivan la mondiale, după 24 de ani de la trio-ul mexican.
Noua generaţie, o generaţie autohtonă
Unii din generaţiile anterioare, au venit la poalele Tâmpei, s-au adaptat pământului şi au rămas credincioşi acestor meleaguri, alături de cei care au crescut şi s-au dezvoltat aici. În ultimii ani, echipele de juniori ale „stegarilor”, au început să producă pe bandă rulantă elemente tinere talentate. Cei mai buni dintre cei mai buni s-au încorporat în lotul „mare”, alţii au fost împrumutaţi unor echipe din categoriile mici, pentru a se roda. Traian Alexandru Marc, Marius Constantin, Romeo Surdu, Ioan Coman, Silviu Pintea, Ionuţ Vasiliu, Dragoş Luca, este generaţia crescută pe „Municipal” sau „ICIM”, este generaţia care bate insistent la porţile consacrării, este generaţia care a adus titluri de campioni sau de vicecampioni la poalele Tâmpei, după o foarte lungă perioadă de vreme. Este generaţia care a fost aruncată în luptă, alături de nume care s-au consacrat pe terenurile braşovene: Cosmin Bodea, Daniel Isăilă, Octavian Cocan, Mihai Stere, Robert Dani, Florin Stângă şi lista ar putea continua. O listă care cu siguranţă va fi completată cu alte nume care vor veni de la juniori, pregătiţi cu migală în cadrul „centrului”.
Citeste mai mult >>

Praslea cel voinic si merele de aur - 2

Prâslea cel voinic se bucură că a scăpat de moarte şi, pe când se gândea cum să facă să se întoarcă şi el acasă, auzi ţipete şi vaiete. Un balaur voia să mănînce puii unei zgripsoroaice. Flăcăul sări şi făcu balaurul bucăţi. Zgripsoroaica, drept mulţumire, îl scoase de pe tărâmul celălalt. Ajunse în cetatea de scaun a împărăţiei. Schimbat la înfăţişare, îmbrăcat în haine proaste, Prâslea cel voinic iscodi şi află ce se mai întâmplase. Fraţii lui se însuraseră cu surorile cele mari şi acum voiau să o silească pe fata cea mică să se mărite şi ea cu un fiu de împărat. Aceasta nu voia şi spusese că se mărită dacă îi aduc nişte odoare, nişte lucruri frumoase şi scumpe cum avusese în palatul zmeului. Întâi ceru o furcă de aur, cu fusul şi caierul tot de aur, care să toarcă singure. Impăratul porunci starostelui argintarilor să facă aceste odoare. Prâslea cel voinic se tocmi la acesta şi spuse că le face el. Noaptea, le scoase din mărul de aur al fetei, iar dimineaţă starostele le duse la împăratul. Fata cea mică înţelese că iubitul ei este acolo şi mai ceru ceva. Acum fata voi o cloşcă cu pui de aur, care să piuie şi să ciugulească. Prâslea le scoase noaptea din mărul de aur şi a doua zi starostele le duse la curtea împărătească. Atunci fata ceru chiar mărul de aur al zmeului şi pe cel care îl are. Starostele îi dete haine noi lui Prâslea cel voinic şi îl luă la curte. Fata îl recunoscu deîndată, apoi şi împăratul. Prâslea îi povesti tatălui său toate prin câte trecuse de când îi adusese merele de aur. Apoi chemă pe fraţii săi afară, la judecata lui Dumnezeu. Sloboziră fiecare câte o săgeată în sus. Ale fraţilor căzură chiar pe capul lor şi îi uciseră. A lui Prâslea cel voinic căzu în faţa lui şi se înfipse în pământ. Flăcăul făcu nuntă mare cu fata cea mică, apoi, după ce tatăl lui muri, deveni el împăratul acelei împărăţii.
Citeste mai mult >>

29 mai 2011

Jacopo Comin

Jacopo Comin zis Tintoretto (n. 29 septembrie 1518, Veneţia, d. 31 mai 1594 ibidem) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai şcolii veneţiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renaşterii. În tinereţe a fost numit Jacopo Robusti, pentru că tatăl său, Giovanni Battista Robusti apărase cu multă îndârjire (in modo robusto) porţile oraşului Padova împotriva armatelor imperiale. Adevăratul său nume de familie, Comin, familie originară din Brescia, a fost de curând descoperit de Miguel Falomir, curator al muzeului Prado din Madrid şi făcut cunoscut publicului cu ocazia retrospectivei Tintoretto din 29 ianuarie2007. Porecla care l-a făcut celebru, Tintoretto, o datorează tatălui său care se ocupa cu vopsitul de mătăsuri aduse din Orientul Îndepărtat ("boiangiu" = tintore). Încă din acea perioadă viitorul pictor a început să studieze culorile, menţinându-şi această preocupare şi mai târziu de-a lungul activităţii sale artistice. E posibil ca artistul să fi moştenit de la tatăl său extraordinarul simţ al culorilor, stilul dinamic şi ferm. Pentru energia sa fenomenală demonstrată în execuţia picturilor a fost supranumit şi "Il Furioso", iar folosirea dramatică a perspectivei şi a jocului luminii cu umbra a făcut din el un precursor al stilului baroc. Tintoretto şi-a dedicat artei toată energia şi tot entuziasmul, lăsând posterităţii o operă de o forţă dramatică unică.
Viaţa şi opera
Tintoretto s-a născut la 29 septembrie 1518 în Veneţia, petrecându-şi copilăria între vasele cu vopsele ale tatălui său. Nu se ştie unde şi-a făcut ucenicia artistică, dar primele sale lucrări sunt apropiate de manierismul lui Parmigianino (1503-1540) sau de stilul lui Andrea Schiavone (1510-1563). Tintoretto şi-a format propriul stil, îndeosebi exersând cu perseverenţă desenul, studiind sculpturile, desenele şi gravurile colecţiilor veneţiene. În 1539 era deja un pictor independent, cum reiese dintr-un act elaborat de un notar public, în care regăsim numele lui Tintoretto. Acesta avea pe atunci 20 de ani şi locuia în Campo San Cassiano, în apropierea podului care duce spre biserica Santa Maria Mater Domini. În 1550 se căsătoreşte cu Faustina de Vescovi, fiica comandantului gărzii de la Scuola Grande di San Marco. Cu doi ani mai înainte executase pentru această instituţie compoziţia Minunea Sfântului Marcu sau Sfântul Marcu salvând viaţa unui sclav ("Miracolo dello schiavo"). Această operă, elaborată la vârsta de 30 de ani, entuziasmează pe contemporani, în ea se regăseşte echilibrul ideal: cantitatea şi calitatea, culoarea şi forma sunt introduse în scenă în mod alternativ, corelate în mod remarcabil cu concepţia structurală a tabloului. Scuola refuză totuşi această operă, considerându-o prea originală. Nu au lipsit şi alte critici. Astfel scriitorul Pietro Aretino (1492-1556) îi impută graba cu care lucrează ("fa presto") şi - din această cauză - înclinaţia spre neglijenţă, care va dispare o dată cu vârsta maturităţii. De-a lungul vieţii sale, Tintoretto lucrează pentru diferite scuole veneţiene, care îşi pierduseră cu timpul caracterul religios, transformându-se în instituţii laice de binefacere cu mari resurse financiare, ca urmare a donaţiilor provenite din partea membrilor şi a altor persoane caritabile. Calitatea de membru într-o asemenea instituţie era o chestiune de prestigiu, fiind o dovadă a înaltului nivel social şi financiar al unui cetăţean al Veneţiei, şi se obţinea după o triere foarte severă. În 1564, Scuola Grande di San Rocco decide să fie aduse modificări ornamentelor de pe tavanul sălii de şedinţe a comisiei de supraveghere din Albergo. Se instituie un concurs în vederea executării lucrării. Înainte ca alţi pictori să-şi fi depus propunerile, Tintoretto prezintă o pictură ovală elaborată într-un timp foarte scurt şi obţine comanda. În 1565, o dată cu finisarea primei părţi a acestei comenzi, Tintoretto devine membru în Scuola Grande di San Rocco, contribuţia lui constând în decorarea sediului acestei instituţii. Până în anul 1587 realizează 58 de picturi pentru cele două nivele ale clădirii.
Citeste mai mult >>

Ciorba de cartofi

Ingrediente: 1/2 kg cartofi, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină, 1 ceapă, 3 linguri ulei, 1,5 l borş sau zeamă de varză ori zeamă de murături, 1 legătură de leuştean, sare. Mod de preparare: Se pun la fiert 2 l de apă într-o cratiţă şi borşul (sau…) cu jumătate din leuşteanul tocat în altă cratiţă. Se toacă ceapa, se încinge uleiul în oala de ciorbă şi se căleşte ceapa, apoi şi zarzavatul, ras mare. Se stinge turnând apa care a fiert şi se lasă să fiarbă cam 20 minute. Se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se mai fierbe încă 20-30 minute, apoi se adaugă borşul fiert şi se mai lasă să dea în două-trei clocote. Se dă la o parte de pe foc, se presară restul de leuştean, se acoperă. Se pot adăuga lângă zarzavat un ardei gras şi o roşie tăiată cubuleţe.
Citeste mai mult >>

Lebedele

A fost odată un crai care avea unsprezece băieţi şi o fetiţă, Eliza. Copiii trăiau tare bine, după cum se potrivea cu rangul lor de prinţi. Tatăl copiilor s-a însurat însă cu o crăiasă foarte rea, care nu iubea copiii. În scurtă vreme a trimis-o pe Eliza la ţară, să o crească nişte ţărani. Pe prinţi i-a izgonit în lume şi i-a blestemat să zboare ca nişte păsări fără glas. Numai că prinţii s-au prefăcut în lebede şi au pornit în zbor peste parc şi peste pădure. Cele unsprezece lebede au ajuns la căsuţa în care trăia Eliza. Au zburat deasupra casei, dar Eliza dormea şi nu i-a văzut. S-au dus mai departe, într-o pădure de la marginea mării. Eliza creştea frumoasă şi cuminte. Când a împlinit cincisprezece ani, au adus-o înapoi la palat. Mama vitregă a murit de ciudă când a văzut-o. A luat trei broaşte şi le-a spus uneia să o facă pe fată urâtă ca ea, alteia să o facă proastă ca ea, iar a treia să o facă rea ca ea. Le-a băgat apoi în apa din baie şi a chemat-o pe Eliza să facă baie. Fata a intrat în apă, dar nu a păţit nimic. Când a ieşit, în apă au rămas trei flori roşii de mac. Crăiasa a înnegrit-o pe Eliza pe faţă cu coajă de nucă, a uns-o cu o alifie urât mirositoare şi i-a încâlcit părul, aşa că tatăl ei a spus că nu e fata lui şi a izgonit-o. Eliza a pornit încotro vedea cu ochii şi a umblat ziua întreagă. Seara a ajuns la o pădure mare. Obosită, s-a culcat pe muşchiul moale. A adormit şi i-a visat pe fraţii ei, se jucau ca atunci cînd erau mici. Dimineaţă a pornit mai departe. A găsit un lac, s-a spălat şi şi-a împletit părul, apoi a mâncat mere din nişte meri sălbatici. Fata merse mai departe şi întâlni o babă de la care află că a văzut unsprezece lebede , fiecare cu cîte o coroană de aur pe cap. Eliza merse până ajunse la malul mării . Acolo găsi unsprezece pene albe de lebădă. Le-a luat, iar spre asfinţit a văzut lebedele venind în zbor dinspre larg. De îndată ce soarele s-a scufundat în apă, lebedele s-au transformat în oameni. Deşi nu îi mai văzuse de mulţi ani şi crescuseră, se schimbaseră, Eliza a ştiut că erau fraţii ei. Au rîs şi au plâns de bucurie că s-au regăsit. Au povestit cum s-a purtat mama lor vitregă cu ei. Fratele cel mare i-a spus Elizei că ei trăiesc în altă ţară, dincolo de mare şi doar o dată pe an vin în ţara în care s-au născut. Drumul e lung, durează două zile, iar ei noaptea sunt oameni şi nu pot zbura. Trebuie să înnopteze pe o stâncă îngustă în mijlocul mării, udaţi de valurile mării zbuciumate. Dis de dimineaţă lebedele şi-au luat zborul. Numai fratele cel mic s-a dus la Eliza şi a pus capul pe genunchii ei, iar ea l-a mîngîiat pe cap şi pe aripi. Seara, când s-au făcut iar oameni, i-au spus că a doua zi trebuie să plece înapoi peste mare, în ţara în care trăiesc ei. În noaptea aceea Eliza şi fraţii ei nu au dormit. Au împletit o plasă mare şi groasă , au aşezat-o pe Eliza acolo, iar dimineaţă, când s-au prefăcut iar în lebede, au apucat plasa cu ciocurile şi au pornit în zbor. Fratele cel mic avusese grijă să îi pună alături nişte zmeură şi nişte rădăcini bune de mâncat. Tot el zbura deasupra ei, să nu o ardă razele soarelui. Seara, au ajuns în ultima clipă la stânca cea mică din mijlocul mării. Se pornise şi furtuna, iar fraţii au stat toată noaptea în jurul Elizei, în picioare, cu mâinile înlănţuite, izbiţi de valurile mării. A doua zi au ajuns în ţara în care trăiau cei unsprezece fraţi. Au înnoptat într-o peşteră şi Eliza a visat că zâna Morgana o învaţă cum să-i scape pe fraţii ei de blestem. I-a spus să culeagă cu mâinile ei un anume soi de urzici, care creşteau numai în jurul peşterii şi în cimitire. Să le zdrobească cu piciorul şi să scoată din ele fire. Din fire să ţeasă pânză, iar din pânză să facă fiecărui frate câte o cămaşă cu mâneci lungi. Să arunce apoi cămăşile peste cele unsprezece lebede şi astfel vraja se va desface, dar în timpul acesta să nu scoată o vorbă. La primul cuvânt rostit, fraţii ei vor muri. Când s-a trezit, Eliza a găsit lângă ea o urzică şi a înţeles că era adevărat ce spusese zâna. A pornit să culeagă urzici multe şi să scoată firele din ele. Seara, când s-au întors lebedele, mâinile ei erau pline de băşici însângerate. Fraţii au înţeles de ce face sora lor asta, iar cel mai mic a plâns peste mâinile ei. Acolo unde cădeau lacrimile, băşicile şi durerile dispăreau. Eliza a lucrat toată noaptea. A doua zi, prima cămaşă era gata. Când să se apuce de a doua, în peşteră intrară craiul acelei ţări cu tovarăşii lui, plecaţi la vânătoare. Eliza şi-a ascuns mâinile sub şorţ, iar craiului i-a plăcut atât de mult frumuseţea ei, încât a dus-o la palat şi a hotărât să o ia de soţie. Duhovnicul palatului s-a pus împotrivă şi a spus că e o vrăjitoare, dar craiul nu l-a ascultat. A luat-o de nevastă , iar Eliza i-a fost foarte recunoscătoare că i-a adus din peşteră, într-o cămăruţă a palatului, cămaşa lucrată şi firele de urzici pe care le scosese ea. Craiul i-a devenit Elizei tot mai drag şi tare ar fi vrut să îi spună totul, dar se temea să nu îi omoare pe fraţii ei şi trebuia să tacă mai departe. Noaptea, când craiul adormea, ea se ducea în cămăruţă şi lucra la cămăşi. Eliza a terminat a şasea cămaşă, dar nu a putut să o înceapă pe a şaptea pentru că i se terminaseră firele. Cu toată frica, s-a dus noaptea în cimitir după urzici. Duhovnicul a văzut-o şi i-a spus craiului. Craiul a început să se prefacă noaptea că doarme şi a văzut că Eliza se duce în fiecare noapte în cămăruţă. A devenit din ce în ce mai încruntat, iar Eliza vedea şi plângea cu lacrimi amare, dar trebuia să tacă, să nu spună nici un cuvânt. Când a terminat a zecea cămaşă, Eliza a rămas iar fără fire. A plecat noaptea şi a cules urzici din cimitir, dar de data asta craiul a urmărit-o, a supus-o judecăţii şi a fost condamnată la moarte, ca vrăjitoare. În închisoarea în care a aşteptat până va fi arsă pe rug, Eliza a lucrat mai departe, sperând că va reuşi cumva să îşi salveze fraţii. Când mai avea numai o mânecă de făcut, a fost urcată într-o căruţă şi a pornit spre rug. Pe drum, cele unsprezece lebede au sosit în zbor şi au înconjurat căruţa. Eliza a aruncat cămăşile peste ele şi lebedele s-au transformat în unsprezece prinţi frumoşi şi voinici. Cel mai mic, însă, avea în loc de o mână, o aripă de lebădă, căci la el se nimerise cămaşa fără o mânecă. Eliza spuse doar că este nevinovată, apoi leşină din pricina oboselii şi emoţiei. Fratele cel mare povesti craiului totul. În timp ce povestea, lemnele din rug făcură mii de trandafiri roşii. Numai în vârf era un singur trandafir alb. Craiul îl luă şi îl prinse la pieptul Elizei, iar aceasta se trezi iar la viaţă. Fericit, craiul făcu iar o nuntă, cum nu se mai văzuse vreodată până atunci.
Citeste mai mult >>

Biriuk

Autorul se întorcea cu trăsura într-o seară de la vânătoare, când a fost surprins în pădure de o furtună. Calul s-a împotmolit, iar la lumina fulgerelor autorul a văzut un om. Era pădurarul de acolo, care l-a poftit să se adăpostească în izba lui până trece furtuna. Căsuţa din bârne de lemn era mică, avea o singură încăpere, scundă şi abia luminată de o fachie, o torţă. În mijloc era un leagăn cu un copilaş, legănat de o fetiţă, copiii pădurarului. Pădurarul dusese droşca şi calul sub şopron şi veni şi el înăuntru. Îi spuse oaspetelui că numele lui este Foma, dar i se spuune Biriuk, adică Lupul singuratic. Biriuk era vestit pentru asprimea lui. Păzea pădurea şi nu îngăduia să ia nimeni nici măcar o legătură de vreascuri. Întrebat despre gospodina lui, omul spuse supărat că a fugit cu un târgoveţ. Cum furtuna trecuse, îi spuse povestitorului că o să-l scoată la drum. Când să plece, îşi luă puşca, fiindcă auzise că tăia un copac cineva în pădure. Autorul merse şi el cu Biriuk. Ajunseră la locul cu pricina şi auziră cum cade copacul tăiat. Biriuk îl prinse pe ţăranul care tăiase copacul , îi legă mâinile la spate, îi luă toporul şi calul şi se întoarseră cu toţii la izbă. Deşi îi şoptise în pădure să îl lase pe ţăran, că plăteşte el paguba, autorul nu a primit niciun răspuns de la Biriuk. Ploaia începuse să cadă din nou cu putere. În izbă, fetiţa se culcase pe jos. Ţăranul se aşeză pe laviţă şi, după un timp, îi spuse pădurarului să îi dea drumul, căci sunt săraci, nici nu au ce mânca, nici măcar copiii. Biriuk îi răspunse că nu trebuia să fure şi că nu îi poate da drumul, căci şi el are stăpân şi trebuie să dea socoteală. Pe lângă asta, o să-i înveţe şi cu nărav. Atunci ţăranul izbucni şi îi strigă că e un ucigaş şi o fiară, că lui au să-i moară copiii şi femeia de foame fără el şi fără cal. Biriuk sări la ţăran, autorul sări şi el crezând că vrea să îl lovească. Biriuk însă îi desfăcu ţăranului legătura de la mâini şi îi spuse să plece de acolo cu cal cu tot. Îl împinse afară, iar autorul îi spuse că acum vede că e un om cumsecade, dar Biriuk îl rugă să nu spună nimanui nimic şi se despărţiră.
Citeste mai mult >>

Egreta

Egretele sunt păsări ce aparţin de familia „Ardeidae”, ordinul „Ciconiiformes”. Din această familie fac parte 62 de specii, caractere comune din punct de vedere al aspectului morfologic fiind gâtul şi picioarele lungi, şi ciocul lung şi acuţit. Arealul de răspândire al egretelor sunt în general ţinuturile din apropierea apelor dulci.
Mod de viaţă, morfologie
Egretele fac parte din familia stârcilor, având aspectul exterior asemănător, caracterizat prin gât, picioare şi cioc lung. Gâtul în timpul zborului formează o buclă în formă de „S”. Acest lucru este uşurat de vertebra şasea cervicală, care este mai lungă. Păsările din această familie prezintă un dimorfism sexual destul de accentuat, masculii fiind mai mari ca femelele. Culoarea penajului păsărilor este diferită, de la alb, cenuşiu până la negru. Zborul lor este caracterizat prin planare cu bătăi rare din aripi. Păsările se hrănesc în special cu animale mici acvatice, peşti, amfibii, crustacei, moluşte, reptile, păsări, rozătoare mici, insecte, ele consumând pe zi hrană în greutate de 330 - 550 g.
Răspândire
Păsările sunt răspândite pe toate continentele cu excepţia regiunilor arctice şi al unor insule din Oceania. După numărul de specii, 24 trăiesc în Asia de Sud şi Asia de Sud Est, 21 trăiesc în Africa, 20 în cele două Americi şi 16 specii în Australia şi Oceania. Egretele trăiesc de obicei în ţinuturile joase din apropierea apelor în regiuni de baltă cu smârcuri sau în savane. În general sunt păsări sedentare, un număr mic de specii fiind păsări migratoare.
Reproducţie
În general păsările clocesc în colonii, care la unele specii pot să fie uriaşe. În delta Nilului numărul de păsări dintr-o colonie cu specii de stârc diferite pot să atingă cifra de 70.800 de perechi [1]. În timpul perioadei de împerechere masculii fac un adevărat ritual pentru ademenirea femelei, cu gâtul şi aripile întinse. Cuiburile sunt construite în arbori sau ascunse în stuf, ouăle fiind clocite de ambii partneri. Puii nu eclozionează toţi o dată, şi se întâmplă frecvent că fraţii mai mari să ia hrana de la cei mai mici, care astfel mor din cauza foametei, sau sânt omorâţi cu ciocul de puii mai mari pentru a primi hrană mai multă.
Citeste mai mult >>

Republica Uganda

Uganda sau oficial Republica Uganda, este o ţară în estul Africii care se învecinează la est cu Kenya, la nord cu Sudanul, la vest cu Republica Democrată Congo, în sud-vest cu Ruanda iar în sud cu Tanzania. Partea de sud a ţării include o porţiune importantă a Lacului Victoria. Numele ţării vine de la regatul Buganda, regat care controlase o parte din sudul ţării, incluzând capitala Kampala.
Istorie
Pe teritoriul Ugandei, în Evul Mediu, s-au constituit patru state feudale: Buganda, Toro, Bunyoro şi Ankole, dintre care cel mai dezvoltat a fost Buganda. În 1890 trupe engleze au pătruns în Buganda iar în 1894 Anglia a unit cele patru state într-unul singur sub numele de Uganda. După cel de-al Doilea Război Mondial când în Uganda s-a intensificat mişcarea de eliberare de sub protectorat britanic, în martie 1956, Regatul Unit a acordat Ugandei autonomie internă, în octombrie 1962 a fost proclamată independenţa ţării, devenind în 1963 republică federală în cadrul Commonwealth-ului. Printr-o lovitură de stat militară în 25 ianuarie 1971 preşedintele Milton Obote (1966-1971) este înlăturat, instituindu-se regimul dictatorial al col. Idi Amin Dada (1971-1979) căruia forurile internaţionale îi atribuie asasinarea a peste 300.000 de ugandezi. În noiembrie 1978 se declanşează un conflict armat cu Tanzania, care este urmat de ocuparea capitalei Kampala în 11 aprilie 1979 de către trupe tanzaniene şi ale rezistenţei ugandeze şi înlăturarea lui Idi Amin. Acesta fuge în Libia şi apoi în Arabia Saudită, unde trăieşte în exil până la sfârşitul vieţii, în 2003[1]. Milton Obote este reales preşedinte (1980) dar este înlăturat printr-o nouă lovitură de stat la 27 iulie 1985, puterea fiind preluată la 29 ianuarie 1986 de către Yoweri Museveni. Acesta încearcă o reconciliere între diferitele grupări etnice şi o stabilizare a vieţii interne. În primele alegeri libere, Museveni este ales în 1996 cu 76% din voturi, dar cu o participare de numai 50% a populaţiei. Alegerile din 12 martie 2001 îl reconfirmă în funcţia de preşedinte cu 69,3% din voturi.[2]
Citeste mai mult >>

Bahamas

Bahamas este un stat nord-american, format din două mii de atoli şi 700 de insule. Este localizat în Oceanul Atlantic, la est de Florida şi Statele Unite ale Americii şi la nord de Cuba.
Istorie
Descoperiri arheologice recente indică faptul că oamenii au trăit pe insulele din arhipelagul Bahamas începând cu anii 300-400 e.n. Aceşti oameni probabil veneau din Cuba şi foloseau oceanul ca sursă de hrană. În secolul al X-lea (aproximativ 900-1500 e.n.), în Bahamas s-au stabilit indienii Lucayan - un subgrup al indienilor Arawaks. Lucayan-ii părăsiseră Antilele Mici pentru a-şi evita duşmanii, indienii Carib, care erau războinici neînfricaţi şi canibali. Un grup paşnic, indienii Lucayan erau fermieri care locuiau în colibe de paie, foloseau unelte de piatră şi îşi fabricau singuri vasele de olărit, fiind avansaţi din punct de vedere politic, social şi religios. În căutarea drumului spre Indii, Cristofor Columb a dat peste un paradis necunoscut. Prima i-a apărut în faţa ochilor Insula Guanahani (aşa cum o numeau indienii Lucayan), pe care a numit-o San Salvador. La 12 octombrie 1492, marele navigator a fost primit cu braţele deschise de amerindienii caraibieni care locuiau în aceste teritorii. Observând marea puţin adâncă din jurul insulei, el a spus "baja mar" ("mare puţin adâncă" în spaniolă) şi a numit regiunea Bahamas. La momentul sosirii lui Cristofor Columb, pe insule trăiau aproximativ 40,000 de indieni Lucayan. Trei ani mai târziu, aceştia au fost duşi ca sclavi în Hispaniola; două decade mai târziu, societatea Lucayan a încetat să mai existe datorită sclaviei, războiului şi bolilor. După exterminarea populaţiei Lucayan, insula a rămas neocupată până în 1647, când pe insule s-a stabilit un grup de colonişti englezi în căutare de libertate religioasă. Următoarea fază a istoriei Bahamas-ului s-a derulat în perioada de sfârşit a secolului XVI-începutul secolului XVII. În această perioadă Bahamas a devenit un loc în care pirateria a înflorit. Piraţi celebri ca Sir Francis Drake, Blackbeard au folosit Bahamas ca port. Bahamas a devenit colonie a coroanei britanice în 1717. Aproximativ 8000 de americani loiali Angliei s-au mutat împreună cu sclavii lor în Bahamas după 1783. Sclavia a fost abolită în Imperiul Britanic în 1834, mulţi sclavi din America alegând să înfrunte pericolele Atlanticului în speranţa unei vieţi libere în Bahamas.
Citeste mai mult >>

Guyana

Guyana (/ɡiːˈɑːnə/), oficial Republica Cooperativă Guyana (engleză Co-operative Republic of Guyana), este o ţară din Nordul Americii de Sud. Se învecinează la Sud cu Brazilia, la Est cu Surinam, la Vest cu Venezuela, la Nord cu Oceanul Atlantic. Limba oficială e engleza, fiind astfel unul dintre cele 4 state din America de Sud a cărui limbă oficială nu este spaniola (celelalte sunt Brazilia - portugheza, Surinam - olandeza şi Guiana franceză - franceza). Descoperită de europeni în 1498, Guyana a fost disputată peste 500 de ani de spanioli, francezi, olandezi şi britanici. Acesta este singurul stat sud-american din Commonwealth situat pe continent (celelalte fiind insulare). Guyana este membru al Comunităţii Caraibelor (CARICOM), care îşi are sediul în capitala statului Guyana, Georgetown. Guyana obţinut independenţa faţă de Marea Britanie în 1966. Cu o suprafaţă de 215.000 km2, Guyana este al treilea cel mai mic stat independent din America de Sud (dupa Uruguay şi Surinam). Populaţia sa este de aproximativ 770,000 locuitori.
Citeste mai mult >>

Nepal

Nepal (oficial Republica Federală Democrată Nepal) este un stat în sudul Asiei, în inima munţilor Himalaya, situat la cea mai mare altitudine şi înghesuit între doi giganţi India la sud şi China (Tibet) la nord.
Istorie
Aşezarea geografică a Nepalului în Himalaia centrală, între India la sud şi China (Tibet) la nord, cele mai puternice state şi strălucite civilizaţii ale Asiei, şi-a pus pecetea asupra întregii istorii nepaleze. Populaţia este formată din nepalezi de origine indo-europeană imigraţi din India, iar în nord şi est din triburi de origine tibetano-birmană venite din Tibet. Primele menţiuni documentare ale Nepalului, datează din secolele III -IV, iar inagurarea pasurilor transhimalayene după 600 face din Nepal, o zonă de tranzit în comerţul intercontinental dinspre China peste Tibet spre India. În evul mediu influenţa indiană asupra principatelor nepaleze este consolidată după instaurarea în India de nord a stăpânirii islamice a Marilor Moguli (1526) de către refugiaţii hinduşi în căutarea unui nou adăpost. Ctitorul Nepalului modern a fost principele gurkha Prithvi Narayan Shan, în anul 1768. El realizează în anii 1768 - 1769 unitatea statală a Nepalului prin cucerirea principatelor Kathmandu, Pátan şi Bhádgáon. Noul guvern stabileşte capitala la Kathmandu şi face din hinduism religia oficială a statului.
Citeste mai mult >>

Statele Unite ale Americii (SUA)

Statele Unite ale Americii (engleză: United States of America) este numele unei ţări din America de Nord, situată între Canada, Mexic, Cuba, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. În prezent SUA este cea mai puternică ţară din punct de vedere economic şi militar, are cea mai adâncă influenţă culturală şi politică şi deţine cele mai avansate nivele de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică pe plan mondial. Este o republică federală, cu capitala la Washington, D.C.. Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ de 40 de ori mai mare decât suprafaţa României măsurând peste 5.000 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) până la Oceanul Pacific (la vest) şi 2.000 de kilometri de la graniţa canadiană (la nord) până la cea mexicană (la sud). Federaţia este alcătuită din 50 de state, dintre care 48 sunt state continentale învecinate (formează un teritoriu contiguu), iar două state, Alaska şi Hawai, sunt exclave, fiind despărţite de teritoriul celor 48, primul de Canada, al doilea de Oceanul Pacific. La aceste state se adaugă districtul federal Columbia (D.C.), teritoriu federal obţinut prin donaţii egale de la statele Maryland şi Virginia.
Citeste mai mult >>