Join US!

31 mai 2011

Steaua de mare

Asteroidea este denumirea unei clase taxonomice din care fac parte stele de mare. Asteroidele sunt animale marine care fac parte din ordinul Echinodermata. Stelele de mare cuprind un număr mare de specii care trăiesc în mediul marin în apropierea coastelor, preferă locurile stâncoase, dar pot fi întâlnite şi la adâncimi de 9.000 m, pe nisip sau pe pe substraturi vegetale. Din studiul fosilelor s-a constatat că stelele de mare există de peste 300 milioane de ani. Un reprezentant mai cunoscut al grupei este specia Asterias rubens.
Caractere morfologice
Corpul animalelor au forma tipică stelară a unei stele cu 5 sau mai multe braţe. Unele dintre specii ca de exemplu Acanthaster planci care consumă corali are 23 de braţe. Mărimea lor variază de la 1 cm până la aproape 1 m (Novodinia antillensis).
Mod de viaţă
Pe partea ventrală ele au un sistem hidraulic de sifoane cu apă şi picioruşe care le ajută în locomoţie. Tot la deplasare le mai ajută braţele care aderă la substrat şi prin contracţie ajută de asemenea la locomoţie. Central în partea vetrală se află o deschidere care are rol de gură care comunică cu un stomac. Stele de mare consumă nevertebrate, scoici, bureţi, melci de mare, cadavre, peşti şi ascidii. Stelele de mare sunt heterosexuate, adică există indivizi de sex masculin şi feminin. Spermatogeneza la masculi este stimulată prin depunerea ouălor de către femele. Larvele eclozionate se hrănesc cu plancton. Ele vor avea mai târziu o formă stelară.
Importanţă economică
În Danemarca unele specii din genul Asteria sunt utilizate la producerea furajului pentru găini sau peşti. Vechii egipteni şi amerindienii din Columbia Britanică, foloseau stele de mare ca îngrăşământ agrar. Ele mai sunt comercializate în turism ca suvenire.