Join US!

31 mai 2011

Libelula

Caracterizare generală
Libelula, insectă acvatică (cea mai mare parte a vieţii sale) prădătoare caracterizată printr-un corp alungit, zbor agil şi două perechi de aripi membranoase aproximativ egale.
Dimensiuni
Cele mai multe specii de libelule din zonele temperate au între 5-8 cm, dar anvergura aripilor la unele specii tropicale poate atinge 20 cm. Cea mai mare libelulă cunoscută avea o anvergură de 74 cm.
Răspândire
Libelulele pot fi găsite în toate regiunile temperate şi tropicale ale lumii, în apropierea lacurilor, bălţilor şi râurilor.
Speciile şi cele două subordine
Ordinul Odonata este divizat în două subordine, libelula dragonfly (subordin Anisoptera;dragon=engl.zmeu; balaur) , care-şi ţine aripile întinse în stare de repaus şi libelula damselfly (subordin Zygoptera, damsel=engl domnişoară, fecioară), care-şi ţine aripile împreunate deasupra corpului. La ambele ordine aripile nu pot fi decuplate şi strânse ca la majoritatea insectelor. Aproape 5900 de specii sunt cunoscute.
Dieta
Libelule ambelor ordine sunt importante în ţesătura trofică a râurilor, lacurilor şi bălţilor . Ele se hrănesc în mod normal cu nevertebrate, dar unele specii pot mânca uneori peşti sau mormoloci. Adulţii consumă mari cantităţi de ţânţari şi alte mici insecte zburătoare.
Reproducerea
Libelulele mascul sunt cunoscute pentru comportamentul lor teritorial. Masculul patrulează o zonă aşteptând trecerea unei femele şi va vâna masculii intruşi care apar în zonă. Masculul va transfera sperma din organul său genital, aflat la capătul abdomenului, unui receptacul special aflat pe al doilea segment abdominal, lângă torace. Când o femelă va intra pe teritoriul său, el o va urmări şi o va înhăţa de sub gât cu organele sale speciale din capătul cozii. Atunci femela va aduce în contact capătul abdomenului ei cu receptaculul masculului pentru a primi sperma. Perechea poate rămâne în această poziţie legată un timp şi poate chiar zbura în această poziţie.
Dezvoltarea
Cele mai multe libelule pur şi simplu îşi lasă să cadă ouăle pe suprafaţa apei, le ataşează de tulpinile plantelor acvatice sau le depun în noroi. Libelulele damselfly şi câteva libelule dragonfly îşi depun ouăle într-o fantă pe care o fac în tulpina plantelor la suprafaţa sau sub nivelul apei. Ouăle se transformă în nimfe care-şi petrec întreaga viaţă în întregime sub apă, hrănindu-se cu animale acvatice. Unele nimfe de libelule aşteaptă nemişcate şi atacă prada în trecere cu o viteză şi precizie incredibile. Nimfa trăieşte de la şase luni la cinci ani, în funcţie de temperatura apei şi de cantitatea de hrană. Ea năpârleşte de zece sau de mai multe ori Ambele tipuri de libelulă trec printr-o metamorfoză incompletă în timpul dezvoltării lor. Nimfele de damselfly sunt în general mai alungite, mai subţiri decât nimfele de dragonfly. Nimfa iese din apă chiar înainte de ultima năpârlire şi devine adult înaripat. Adultul trăieşte de la una la două luni în regiunile temperate şi până la un an la tropice.