Join US!

31 mai 2011

Curcanul

Curcanul (Meleagris gallopavo) este pasăre de talie mare originară din America, (SUA, Mexic) care a fost adusă în Europa cu 400 de ani în urmă de om şi domesticită deja în timpul aztecilor. Curcanul face parte din familia Phasianidae.
Morfologie, mod de viaţă
Masculul are coloritul mai viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice arămii şi verzui. Capul şi gâtul sunt de culoare roşie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cută (pliu) de piele roşie. Este o specie poligamă, un mascul având de regulă 3 - 4 femele. Un curcan adult poate atinge înălţimea de 1 m şi o greutate de 10 kg. Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de 4 kg. In timpul împerecherii culoarea pielii capului şi gâtului devin un albastru şi roşu aprins, masculul desfăşurând coada în formă de evantai.
Răspândire
Pasărea mai trăieşte în formă sălbatică în pădurile din America, arealul ei de răspândire fiind sudul Canadei, SUA până în Mexicul de Nord. In formă sălbaltică trăieşte în 3 provincii canadiene, 49 de state din SUA şi 6 state mexicane, dusă de om forma sălbatică trăieşte şi în Australia şi Noua Zeelandă. Nu trăieşte în Alaska şi Hawai.