21 august 2011
Fotografia - Tipuri de filtre in fotografie
Filtrele fotografice sunt accesorii utile care, utilizate corect, ajuta la realizarea unor fotografii mai interesante. Filtrele sunt foarte diferite ca forma, dimensiuni sau scop. In fotografia digitala, pot fi folosite softuri de editare foto pentru a simula efectul utilizarii unor filtre fotografice, dar rezultatele nu sunt intotdeauna la fel de bune ca atunci cand este folosit un filtru real. Acest tutorial descrie principalele filtre utilizate in fotografie.
Fara filtru de polarizare © Wikipedia
Cu filtru de polarizare © Wikipedia
Filtrul de polarizare
Filtrul de polarizare se foloseste pentru a reduce reflexiile (de pe suprafete de genul apei sau sticlei), pentru a obtine culori mai saturate sau pentru a obtine un cer mai interesant prin cresterea contrastului dintre nori si cer. Filtrul polarizator se poate folosit atat in fotografia color, cat si alb-negru. Desi exista multe softuri care pot fi utilizate pentru a obtine efectul unor filtre, efectul unui filtru de polarizare nu poate fi obtinut prin post-procesare. De retinut ca filtrul de polarizare scade cantitatea de lumina care patrunde in camera foto, expunerea fiind redusa cu 1-2 f-stopuri.
Exista doua tipuri de filtre de polarizare: liniare si circulare. Cu exceptia modului in care interactioneaza cu anumite sisteme de autofocalizare si de masurare a luminii, au acelasi efect. Ambele tipuri de filtre transmit selectiv una din cele doua stari ale luminii polarizate. Polarizatorul circular modifica razele de lumina care ajung la camera foto cu ajutorul unui dispozitiv optic care polarizeaza circular lumina respectiva. In general, filtrele de polarizare liniara nu functioneaza cu camere SLR cu auto-focus, in timp ce filtrele de polarizare circulara functioneaza pe orice tip de camera foto.
Filtre de densitate neutra (ND)
Filtrele de densitate neutra (neutral density - ND) micsoreaza cantitatea de lumina care patrunde in aparatul foto. Aceste filtre sunt folosite pentru a obtine un timp de expunere mai lung. Filtrele ND sunt clasificate in functie de densitate si implicit de cantitatea de lumina pe care o elimina. De obicei, un filtru cu o densitate optica de 0,1 reduce lumina cu o treime de f-stop. Astfel, un filtru ND de 0,3 reduce cantitate de lumina din scena cu 1 f-stop, unul de 0,6 reduce lumina cu 2 f-stopuri, etc.
Tipuri de filtre GND
Filtre graduale de densitate neutra(GND)
Acestea sunt filtre de densitate neutra al carui efect variaza gradual pe suprafata filtrului, sub forma de gradient. Se folosesc pentru a fotografia cadre cu diferente mari de luminozitate (cu interval dinamic mare). De exempul, un filtru gradual de densitate neutra poate fi folosit cu succes pentru fotografierea unei scene in care diferentele dintre umbre si zonele luminate sunt prea mari pentru a fi capturate corect de camera foto. Filtrele GND sunt de mai multe tipuri dar, in mare, pot fi clasificate in filtre soft edge (trecerea de la un grad de luminozitate la altul este lina, gradata) si hard edge (trecerea de la un grad de luminozitate la altul este abrupta).