21 august 2011
Fotografia - Reguli de Compozitie in Fotografie
Compozitia unei fotografii respecta o serie de reguli general acceptate, reguli care ajuta la obtinerea unei incadrari armonioase. Evident, criteriile de compozitie nu sunt obligatorii si nu trebuie urmarite intotdeauna, dar in majoritatea cazurilor ajuta la obtinerea unui impact vizual. Acest tutorial prezinta pricipalele reguli de compozitie fotografica. Regulile de compozitie au ca scop principal evidentierea subiectului si dirijarea privirii catre o anumita zona din fotografie pentru a transmite in mod direct un mesaj.
Regula treimilor (rule of thirds)
Regula treimilor este una dintre cele mai cunoscute reguli de compozitie foto. Plasarea subiectului in centru fotografiei nu este, de multe ori, o idee buna. Un subiect central nu este foarte atragator pentru privitor si creaza o atmosfera statica. Pentru a capta atentia si pentru o compozitie dinamica este recomandat sa respecti regula treimilor. Practic, imagineaza-ti cadrul impartit in trei zone egale (figura 1), atat pe verticala cat si pe orizontala. Liniile imaginare care imparta cadrul in treimi se numesc linii de forta. Pentru o combozitie bine echilibrata, plaseaza subiectul principal al fotografiei pe una dintre liniile de forta sau la punctul de intersectie dintre acestea.
Ca exemplu practic sa luam cazul unei imagini care contine o linie de orizont. Plasarea acesteia pe centru, tentatie careia multi nu ii rezista, imparte cadrul in doua jumatati si rezulta, de cele mai multe ori, o fotografie banala. In schimb, plasarea liniei orizontului pe una dintre liniile de forta va cobora sau va ridica orizontul si va sublinia fie cerul, fie elemente interesante de pe sol.
© Trout 55 - Dreamstime
Regula treimilor: Asa da!
Regula treimilor: Asa nu! Regula treimilor: Asa da!