21 august 2011
Fotografia - Fotografia Willdlife
© JohanSwanepoel - Fotolia.com
Animalele sunt printre cele mai placute subiecte fotografice dar, in acelasi timp, si printre cele mai dificile. Cel mai potrivit loc pentru fotografierea animalelor este in salbaticie, in mediul lor natural. Avand in vedere ca acest lucru nu este intotdeauna posibil, chiar si o gradina zoologica este foarte potrivita in acest scop. Acest tutorial descrie principalele aspecte ale fotografiei wildlife.
Apropie-te si rabdare!
Apropie-te cat mai mult de subiect. Animalele sunt foarte sensibile la forma umana dar se sperie mai greu de vehicule. Asadar, in anumite cazuri te poti apropia mai mult de un animal cu masina si in plus, esti astfel mai in siguranta. Evident, asta depinde de animal, unele specii sunt foarte precaute si dispar imediat ce o persoana sau un vehicul se apropie.
Fotografia wildlife necesita o doza mare de rabdare. Adesea, animalul urmarit nu face nimic interesant timp indelungat sau se afla intr-o pozitie/locatie nepotrivita. Studiaza comportamentul subiectului tau si incearca sa-i anticipezi miscarile.
Cunoaste-ti subiectul
Este una din principalele cerinte ale fotografului de wildlife serios. Citeste sau vorbeste cu experti despre specia pe care vrei sa o fotografiezi. Afla cand este activ animalul respectiv, detalii despre comportament, zonele in care poate fi gasit si cat mai multe alte informatii. Anumite cunostinte le capeti din experienta. In timp, vei afla mai multe despre atitudinea subiectului tau preferat dupa cateva sedinte foto, iar aceste informatii iti vor fi foarte utile pe viitor.
Echipament
Este evident ca principala cerinta pentru fotografia wildllife o reprezinta un obiectiv cu distanta focala mare. In majoritatea cazurilor nu te poti apropia foarte mult de animale, asa ca ai nevoie de un zoom puternic. Probabil un 500mm ar fi excelent dar si un obiectiv care ajunge la 300mm este bun. In plus, poti folosi un adaptor care sa extinda distanta focala a obiectivului, dar asta inseamna un oarecare compromis in ceea ce priveste calitatea imaginii.
Daca subiectul pe care in fotografiezi este foarte mic (insecte, de exemplu) atunci ai nevoie de un obiectiv macro sau de un aparat foto compact cu posibilitati macro cat mai bune.
Daca esti hotarat sa iei in serios fotografia wildlife, atunci va trebui sa investesti, la un moment dat, intr-un aparat foto SLR. Adauga la acesta obiectivele de care ai nevoie (in functie de interesele tale) si vei obtine calitatea pe care aparatele foto compacte nu o pot oferi.