21 august 2011
Fotografia - Fotografia Macro pe intelesul tuturor
Fotografia macro este gen de fotografie foarte indragit. Era digitala a facut fotografia macro mult mai accesibila publicului larg. Fotografia macro permite realizarea unor imagini detaliate cu raport 1:1, adica imaginea are aceleasi dimensiuni ca si subiectul fotografiat. Acest tutorial explica principiile din spatele fotografiei macro, echipamentul necesar si ofera sfaturi si trucuri pentru obtinerea unor fotografii mai bune.
Tehnica macro este folosita in special pentru fotografia de natura, pentru a observa detalii ale plantelor, animalelor sau obiectelor fotografiate, greu de observant in mod normal.
Profunzimea de camp
Una dintre provocarile fotografiei macro o reprezinta profunzimea de camp care poate fi, la distante mici intre obiectiv si subiect, extreme de redusa (vezi fotografia de mai jos). De multe ori, folosirea unei diafragme deschisa la maximum (de exemplu f/2.8) nu este posbila in cazul in care vrei sa obtii un subiect clar focalizat in fotografie. Una dintre posibilele solutii o reprezinta folosirea unui trepied, care sa permita utilizarea unui timp de expunere mai lung, dar aceasta posbilitate este conditionata de prezenta unui subiect static. In conditii bune de luminozitate, problema este mai usor de rezolvat. Lumina poate fi naturala (o zi insorita) sau artificiala, de la un blitz. Daca lumina iti permite, inchide diafragma cat mai mult posibil (de exemplu, f/22). Chiar si asa vei constata ca uneori subiectul nu este in intregime focalizat. Asadar, vei fi adesea nevoit sa decizi care parte a subiectului este cea mai importanta si focalizeaza astfel incat acea regiune sa fie clara in fotografia finala. De multe ori profunzimea mica de camp este de dorit si induce un efect interesant.
© Awul - Fotolia
Avand o profunzime de camp mica, in jur de 1 – 5 mm, pozitionarea camerei foto si focalizarea devin foarte importante. In cazul utilizarii unui trepied este recomandat sa folosesti adaptoare pentru focalizarea macro. Acestea sunt dispozitive care se ataseaza la trepied si permit corectarea fina a pozitie camerei foto si obiectivului (vezi aici un exemplu). Trepiedul in sine nu permite un control atat de fin ci este folosit pentru pozitionarea initiala, "bruta" a camerei foto.
Expunerea
Asa cum am mentionat si mai sus, se recomanda ca diafragama sa fie cat mai inchisa posibil (numar f cat mai mare). Aceasta este principala regula de care trebuie sa tii cont in fotografia macro, din cauza profunzimii de camp foarte mici. Atunci cand folosesti un obiectiv macro 1:1 exista o diferenta intre valoarea diafragmei setata de utilizator si valoarea efectiva (reala) a diafragmei. De exemplu o setare f/22 pe obiectiv reprezinta o apertura efectiva de f/45, ceea ce inseamna o cantitate mult mai mica de lumina. Aparatele foto Nikon calculeaza automat si afiseaza valoarea efectiva a diafragmei in functie de apertura aleasa de utilizator. O valoare ISO (sensibilitatea la lumina) ridicata poate fi de ajutor pentru ca iti permite sa inchizi si mai mult diafragama fara sa subexpui fotografia. Ai grija insa, valori ISO prea mari induc zgomot de imagine care poate fi deranjant. Viteza de declansare poate varia in functie de subiectul fotografiat. In cazul unui subiect in miscare, precum o insecta in zbor, esti constrans sa foloseti o viteza mare de declansare (de exemplu 1/200 secunde), pentru a obtine o imagine clara. In schimb, daca fotografiezi ceva static, poti reduce viteza, ai grija insa sub 1/50 devine necesara folosirea unui trepied pentru a evita miscarea camerei foto in timpul declansarii.
Balansul de alb este, de asemenea, important. O setare corecta a balansului de alb asigura obtinerea unor culori naturale, placute. Nu se recomanda folosirea unei setari automate. In ceea ce priveste modul de focalizare, de multe ori este mai usor sa lucrezi in mod manual. Modul auto-focus poate fi folosit, dar pot sa apara probleme datorita profunzimii de camp foarte mici. Pentru mai multe notiuni despre expunere citeste acest tutorial.