21 august 2011
Fotografia -Fotografia de peisaj
Fotografia de peisaj este foarte populara si in acelasi timp la indemana. Totusi, pentru a realiza fotografii de peisaj cu adevarat reusite este nevoie de o serie de cunostinte, experienta, rabdare, perseverenta si nu in ultimul rand, un echipament adecvat. Acest tutorial de foto prezinta principalele reguli ale fotografie de peisaj si ofera sfaturi, trucuri precum si notiuni tehnice legate de acest gen de fotografie.
Exista trei stiluri de fotografie de peisaj recunoscute in prezent: reprezentational, impresionist si abstract.
Stilul reprezentational, sau descriptiv, se caracterizeaza prin realizare de fotografii care prezinta peisajul in cel mai natural si realistic mod, asa cum apare el in natura, fara artificii si manipulari vizuale. Realizarea unor astfel de fotografii nu este deloc simpla, fiind necesara o atentie sporita la detalii, cunostinte de reguli de compozitie in fotografie si notiuni de tehnica fotografica. Lumina, momentul zilei si conditiile climatice sunt esentiale pentru o fotografie reusita.
Stilul impresionist consta in folosirea unor tehnici care rezulta in realizarea unor fotografii cu aspect diferit de cel natural. Imaginile obtinute nu mai seamana asa mult cu realitatea, au un caracter mai suprarealist, mai vag. Privitorului i se transmite "impresia" unui peisaj mai degraba decat reproducerea clara si reala a unuia.
Stilul abstract este stilul in care elementele naturale ale peisajului sunt astfel aranjate in fotografie incat devin (aproape) de nerecunoscut. Peisajul este descompus practic in elemente grafice aranjate astfel incat sa sporeasca valoarea compozitionala a imaginii. Formele si texturile devin prioritare, elementele pot fi alaturate pentru comparatie sau in contrast, izolate prin apropiere extrema (close-up sau macro), reduse la siluete, etc.
Lumina in fotografia de peisaj
Calitatea luminii este esentiala pentru obtinerea unei fotografii de peisaj reusite. Cel mai bun moment al zilei, pentru o lumina remarcabila, este fie dimineata devreme, fie seara chiar inainte de apus. Se spune ca lumina ideala este atunci cand umbra unui obiect depaseste lungimea obiectului respectiv. Cauta si momente dramatice cum ar fi lumina filtrata printre nori inaintea unei furtuni. Vremea nefavorabila poate aduce adesea rezultate bune, daca ai rabdare, vezi de exemplu curcubeul care apare dupa ploaie si care poate da un plus de interes unui peisaj. Nu folosi blitul in cazul peisajelor, cu exceptia momentelor inc are doresti sa luminezi in mod deosebit un elemet din apropiere.
Atentie la elementele din cadru
© Vladvitek | Dreamstime.com
In general un peisaj consta in reprezentarea unor elemente din plan departat (ex. un varf de munte), dar nu subestimati importanta elemetelor aflate in apropiere. Un elemet din planul apropiat, bine ales si incadrat corect, ajuta la aspectul scenei si ofera iluzia de tri-dimensionalitate. Incadreaza imagine in asa fel incat sa existe un centru de interes, un obiect/element care sa atraga privirea celui care priveste fotografia. De cele mai multe ori, acest element de interes se plaseaza in afara centrului cadrului foto (vezi tutorialul Reguli de compozitie in fotografie). Linia orizontului se plaseaza, in mod ideal, la o treime de marginea de jos sau de sus a fotografiei. Intotdeauna asigura-te ca linia orizontului este perfect orizontala! Uita-te dupa elemente ciudate, neobisnuite (cum ar fi un trunchi de copac distorsionat) si adauga-le in fotografie. Dar fi atent si la elemente care nu au ce cauta intr-o fotografie de peisaj si elimina-le (cum ar fi gunoaie, cabluri, stalpi de telegraf, etc.). Elementele repetitive pot da un plus fotografiei. In plus reflexiile in apa unui lac (de exemplu) au un mare impact vizual. Cauta aceste elemente in peisaj si adauga-le compozitiei tale. Nu te apuca direct de fotografiat, rezerva-ti cateva clipe sa admiri peisajul incearca sa identifici cadrele interesante, misca-te intr-o parte sau alta pentru a modifica perspectiva.
Foloseste un trepied
Pentru rezultate exceptionale foloseste un trepied in fotografia de peisaj. Asta te va ajuta sa obtii imagini clare in conditii de luminozitate slaba. In plus, daca lumina este slaba, poti folosi o valoare ISO mai mare pentru a obtine expunerea corecta, ai grija insa sa nu cresti valoarea ISO atat de mult incat zgomotul de imagine sa afecteze vizibil calitatea fotografiei. Citeste mai mult despre bazele expunerii in fotografie, aici. Fotografia de peisaj se preteaza bine realizarii unor panorame si trepiedul iti va fi de real folos daca te hotarasti sa faci o panorama. In acest scop realizezi mai multe cadre, cu aceleasi setari ale aparatului, avand o mica portiune care sa se suprapuna in fiecare fotografie si apoi le "lipesti" folosind un soft precum Adobe Photoshop. Vezi aici cum sa realizezi o panorama in Adobe Photoshop.
Setarile aparatului foto
© Petr Jilek | Dreamstime.com
Poate cea mai importanta setare in fotografia de peisaj este deschiderea aperturii. In primul rand trebuie sa te hotarasti ce parti din peisaj vrei sa fie clare in imagine. Foloseste o valoare F mica (ex. F/2.8) daca vrei o profunzime de camp mica, pentru a izola un anumit elemet din cadru, sau una mare pentru a avea toate elemetele din fotografie cat mai clare. De cele mai multe ori, in fotografia de peisaj, se doreste o profunzime de camp mare astfel incat atat elemetele din apropiere cat si cele indepartate sa apara clare in imagine (vezi fotografi alaturata), asa ca se foloseste cel putin F/8. Valoarea ISO se recomanda sa fie cat mai mica dar acest lucru atrage dupa sine un timp de expunere mai lung ceea ce creste riscul de obtinere a imaginilor blurate ("miscate"). Un trepied te poate ajuta in acest sens, eliminand riscul miscarii aparatului. Un timp de expunere lung are si avantaje si este chiar dorit, de multe ori, in fotografia de peisaj. De exemplu o apa curgatoare fotografiata cu un timp de expunere lung (de ex. 1 sau 2 secunde) va rezulta in obtinerea unui aspect blurat, "moale", diafan, ireal. Acest aspect este valabil si pentru alte elemete aflate in miscare intr-un peisaj: norii, ramuri miscate de vant, valuri, etc. Daca lumina este prea puternica si nu permite utilizarea unui timp de expunere lung, se pot folosi filtre speciale, de densitate neutra.
Echipament recomandat pentru fotografia de peisaj
Obiective de calitate, cele mai utilizate in fotografia de peisaj fiind obiectivele wide-angle. Nici obiectivele zoom nu sunt de neglijat, deoarece modificarea distantei focale permite alterarea perspectivei si apropierea unor elemente aflate la distanta. De cele mai multe ori un obiectiv care acopera intervalul 24 - 70 mm ar trebui sa fie suficient pentru majoritatea situatiilor. Este recomandata o geanta sau un rucsac foto rezistent si impermeabil care sa protejeze echipamentul de conditiile naturale de multe ori nefavorabile asociate fotografiei de peisaj. Filtrele pot ajuta foarte mult la obtinerea unei fotografii memorabile: poti folosi filtre de polarizare pentru a intensifica culorile sau cerul, filtre de densitate neutra sau filtre gradate, dar si filtre colorate in functie de efectul dorit. Nu uita de trepied, asa cum am vorbit mai sus. In plus este foarte utila si o telecomanda care sa permita declansarea fara atingerea aparatului foto. Evident exista si varianta ieftina care consta in setarea camerei pe self-timer.