21 august 2011
Fotografia - Distanta Hiperfocala in Fotografie
Distanta hiperfocala reprezinta distanta la care trebuie focalizat un obiectiv pentru ca toate obiectele din imagine, apropiate sau departate, sa fie clare in fotografie. Conceptul de distanta hiperfocala este important in special in fotografia de peisaj. Atunci cand focalizarea se realizeaza la distanta hiperfocala, profunzimea de camp este cuprinsa intre jumatatea distantei focale si infinit. Orice obiect aflat in acest interval va fi clar in fotografie.
Practic, la distanta hiperfocala se obtine cea mai mare profunzime de camp posibila, pentru o anumita diafragama si pentru o anumita distanta focala. O metoda bine cunoscuta de catre multi fotografi, pentru a maximiza profunzimea de camp, o reprezinta focalizarea la o distanta egala cu aproximativ o treime din scena fotografiata. Acest metoda permite intra-adevar obtinerea unor rezultate bune, insa nu este la fel de eficienta ca focalizarea la distanta hiperfocala.
Figura 1. Exemplu de setare a distantei hiperfocale pentru f/16. Foto: DOFMaster.com.
Cum sa afli distanta focala
In primul rand trebuie sa stii exact ce diafraga vei folosi si la ce distanta focala vrei sa fotografiezi. Acesti parametrii sunt luati in calcul pentru a determina distanta hiperfocala. In cazul in care ai un obiectiv pe care sunt marcate numerele f si cu scala de distanta, atunci lucrurile sunt simple. Pozitioneaza indicatorul corespunzator numarului f pe care vrei sa-l folosesti sub simbolul pentru infinit de pe scala de distanta (figura 1). Astfel, obiectivul va fi focalizat la distanta hiperfocala pentru aceal numar f.
In cazul in care obiectivul nu are scala de distanta si numerele f marcate, exista doua variante. Prima, o reprezinta calculul manual al distantei hiperfocale. Daca iti mai aduci aminte ceva din matematica din scoala, atunci poti calcula distanta hiperfocala folosind urmatoarea formula:
unde, H = distanta hiperfocala, d = distanta focala, f = numarul f si c = cercul de confuzie. Valoarea f, din formula, se calculeaza in felul urmator: f = 2i/2, unde i = 1, 2, 3,...etc pentru f/1.4, f/2, f/2.8... etc.
A doua varianta, probabil mult mai convenabila, consta in folosirea unui tabel, a unui ghid sau a unui soft pentru determinarea distantei hiperfocale. Aceste unelete te ajuta sa determini usor distanta hiperfocala pentru o diafraga si o distanta focala date. Recomand in acest scop softul DOFMaster depth of field calculator (http://www.dofmaster.com/custom.html). Este gratuit si simplu de folosit. In plus, calculatorul poate fi printat si asamblat (conform instructiunilor din software) pentru a fi luat pe teren.
Pe teren
Odata stabilita distanta hiperfocala apare problema focalizarii obiectivului la acea distanta. Daca obiectivul are o scala de distanta, selecteaza distanta corecta pe scala. Daca acest lucru nu e posibil, incearca sa estimezi cat mai corect distanta. Daca nu esti sigur, focalizeaza putin mai departe decat distanta focala si apoi micsoreaza expunerea cu un stop. De exemplu, daca distanta hiperfocala este de 8 metri, focalizeaza undeva la 10 metri si apoi modifica diafragma de la f/11 la f/16 (de exemplu), ceea ce creste adancimea de camp. Pentru obiective wide-angle si normale, distanta hiperfocala este destul de aproape de camera, asa ca estimarea poate fi realizata usor. Asa cum am mentionat si mai sus, orice obiect aflat intre jumatatea distantei hiperfocale si infinit va fi clar focalizat in imaginea finala (figura 2).
Figura 2. Principiul distantei hiperfocale. Orice obiect aflat intre jumatatea distantei hiperfocale si infinit este clar in fotografie.