
11 iulie 2011
Arta picturii murale
Prin pictură murală se înţelege o pictură pe un perete, tavan, zid sau pe orice suprafeţă permanentă a unei clădiri sau structuri.
Picturi murale au existat încă din cele mai vechi timpuri ale organizării societăţii umane, pornind de la picturile din peşterile din Lascaux din sudul Franţei sau cele de pe pereţii unor grote din Munţii Tassili din centrul deşertului Sahara, şi până la pictura murală bisericească, parte importantă a tradiţiei creştinismlui ortodox sau cea murală laică, devenită prepoderentă în ultimele două secole.
Este important de observat ca în secolul al 20-lea, odată cu apariţia mişcării artistice "muralista", ai cărei exponenţi de seamă a fost trio-ului celebrilor muralişti mexicani Diego Rivera, David Siqueiros şi José Orozco, pictura murală şi muralismul au marcat o "renaştere".
Există diverse tehnici care se pretează la decorarea suprafeţelor permanente cu picturi murale. Cea mai cunoscută este probabil fresca, care utilizează pigmenţi solubili în apă, are o largă aplicabilitate, permite amestecarea armonioasă a culorilor şi se usucă relativ repede. După uscare tonurile culorilor devin mai deschise.
Astăzi, pictura murală se poate executa în moduri foarte diferite, utilizând vopsele pe bază de ulei sau apă. Stilul poate varia mult, de la cel abstract, cunoscut sub termenul din franceză trompe l'oeil, care într-o traducere aproximativă înseamnă "înşelarea ochiului", până la cele "clasice", desemnând pictarea directă a zidului sau a suprafeţei permanente oferite. De asemenea, acurateţea şi calitatea unor reprezentări murale de azi sunt conferite de o tehnică care permite oricărei imagini, fie pictură, fotografie, imagine electronică sau compozită să fie transferată unui poster, care se poate apoi ataşa "definitiv" suprafeţei.

