Join US!

08 aprilie 2011

Lionel Andres Messi

Sursa

Lionel Andrés Messi s-a nascut in 24 iunie 1987 in Rosario. El este un fotbalist argentinian care în prezent joacă pentru FC Barcelona în Primera División şi în echipa naţională de fotbal a Argentinei. Messi este considerat drept unul dintre cei mai buni jucători din generaţia sa, [2][3][4] fiind nominalizat la Jucătorul anului până la vârsta de 21 de ani. El a fost desemnat de FIFPro cât şi de World Soccer Magazine "tânărul jucător al anului" timp de trei ani consecutiv în perioada 2003-2005. Stilul său de joc a atras comparaţii între el şi legenda fotbalului Diego Maradona,[5] chiar Maradona declarându-l pe Messi succesorul său.[6]
Messi a început să joace fotbal încă de la o vârstă fragedă, potenţialul său fiind foarte repede observat de Barcelona. În 2000, Messi s-a mutat cu toată familia în Europa, plecând de la Newell's Old Boys deoarece Barcelona s-a oferit să plătească tratamentul pentru deficienţa hormonului de creştere (acum măsurând 1,69 m). Şi-a făcut debutul în La Liga în sezonul 2004-2005, fiind cel mai tânăr jucător care a jucat şi marcat un gol în campionatul Spaniei. Barcelona a câştigat titlul în sezonul de debut al lui Messi. Sezonul în care a ieşit la suprafaţă a fost 2006-2007: a devenit titular, a marcat un hat-trick în El Clásico şi a terminat cu 14 goluri în 26 de meciuri de campionat. Cel mai de succes sezon a fost 2008-2009, când Messi a marcat 38 de goluri având un rol principal în câştigarea trofeelor obţinute de catalani: Liga Campionilor, Campionatul şi Cupa Spaniei.
Messi a fost golgheterul Campionatului mondial de tineret din 2005 marcând două goluri chiar în finală. La scurt timp după, a devenit un membru cu drepturi depline la prima reprezentativă. În 2006 el a devenit cel mai tânăr jucător care a evoluat la Campionatul Mondial, şi a câştigat medalia de argint la Copa América în anul următor. La Olimpiada din Beijing el a câştigat primul trofeu cu naţionala mare, medalia de aur cu Echipa olimpică de fotbal a Argentinei.
În 2009 şi în 2010 a primit premiul Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist al anului[7].

@Messi@