03 octombrie 2011
Berlin
Berlinul a fost capitala Germaniei între 1871 şi 1945, şi a redevenit capitala acestei ţări în 1990, odată cu reunificarea Germaniei şi a aderării fostei Republici Democrate Germane (sau RDG, în germană: DDR ) la Republica Federală Germania (sau RFG).
Între 1945 şi 1990, drept consecinţă a celui de-al Doilea Război Mondial şi a creării celor două sfere de influenţă în Europa, oraşul Berlin a fost divizat în Berlinul de Vest şi Berlinul de Est. Berlinul de Vest, în germană Westberlin, a fost denumit similar în majoritatea limbilor, în timp ce Berlinul de Est a fost cel mai adesea numit doar Berlin, sau, mai pompos, Berlin, Hauptstadt der DDR , de către oficialii şi instituţiile oficiale ale Republicii Democrate Germane, dar mult mai simplu, doar Ostberlin - de către locuitorii vestului Germaniei şi de către alţi vorbitori nativi ai germanei.
Reunificarea de facto a Berlinului s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele părţi ale oraşului, atât a celora din est cât şi a celora din vest, în octombrie 1989, prin acţiunile de demolare a mult-urâtului zid al Berlinului. Reunificarea Germaniei s-a desăvârşit apoi şi din punct de vedere legal, politic, administrativ, monetar şi teritorial în diferite etape în decursul anului 1990, culminând cu 1 octombrie 1990, ziua semnării actului de reunificare a Germaniei numit Tratatul doi plus patru de către Cei Şase Semnatari, precum şi cu 3 octombrie 1990, noua zi naţională a Germaniei Reunite.
Unele palate şi parcurile din Berlin au fost înscrise în anul 1990 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO (Museumsinsel, „Insula Muzeelor”, în anul 1999).
[modificare]Politică
La 18 sept. 2011 au avut loc în Berlin alegeri pentru parlamentul de land (care în Berlin este numit Senat). Rezultatele preliminarii sunt: SPD 28,5 %, CDU 23 %, Verzii 18,5 %, Die Linke (Stânga) 11,5 %, Piraţii 9 %, FDP 2 %.
Interpretare: În cazul că rezultatele preliminare se confirmă, actuala coaliţie guvernamentală între social-democraţi şi Stânga a căzut, nemaiîntrunind, după 10 ani de guvernare, majoritatea de locuri în Senat. Social-democraţii conduşi de prim-ministrul Klaus Wowereit rămân probabil la putere, dacă se coalizează ori cu Verzii (mai probabil), ori cu creştin-democraţii (CDU). Pentru tânărul partid Piraţii este un mare succes, ei putând să intre în Senat. Însă pentru liberii democraţi (FDP) procentajul atins este o înfrângere importantă, ei neîndeplinind cei 5 % necesari pentru a ocupa locuri în Senatul berlinez (FDP participă la coaliţia guvernamentală la nivel de federaţie).
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_td2rc0og00eQJjL3r3RLlmVwZO7mbWu9ODTXfQlyOtTZAy-WB-tJN72zTQxd9FxOlhpBwSldOukQ9ugPJGnNyCyoQAGHvH0w=s0-d)