Join US!

11 iulie 2011

Condorul andin

Un condor plutind deasupra canionului Colca din Peru
Condorul andin (Vultur gryphus) este o specie de păsări din familia condorilor americani, unicul reprezentant al genului monotipic Vultur. Este răspândit în munţii Anzi şi pe coasta vestică a Americii de Sud. Are cele mai mari dimensiuni dintre toate păsările din emisfera vestică. Pasărea are un penaj negru-strălucitor, cu un „guler” alb în jurul gâtului şi cu margini pufoase, albe, ale aripilor, evidenţiate la masculi. Pe cap şi pe cea mai mare parte a gâtului, penele aproape lipsesc, iar pielea goală din aceste locuri capătă nuanţe de la pale-roze până la roşii-cafenii, în dependenţă de starea emoţională a condorului. Masculii au „cercei” la gât şi o creastă roşie-întunecată, destul de mare. Unii dispun şi de o excrescenţă în zona ciocului. Femelele sunt mai mari decât masculii, lucru întâlnit des la păsările carnivore. Condorul andin se hrăneşte mai mult cu hoituri de animale, mai ales mari, cum ar fi cerbii, guanaco sau vitele mari cornute. Atinge maturitatea sexuală la vârsta de 5–6 ani şi se cuibăresc la altitudinea de 3.000–5.000 m deasupra nivelului mării, de regulă pe pante abrupte şi greu accesibile. Femela depune 1–2 ouă. Acest unic reprezentant al genului Vultur este una dintre cele mai longevive păsări, putând atinge vârsta de 50 de ani. Condorul andin este simbolul naţional al mai multor ţări din America Latină: Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador şi Peru, şi joacă un rol important în cultura popoarelor din Anzi. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea populaţia condorilor s-a micşorat esenţial, motiv pentru care specia a fost inclusă în Cartea Roşie drept specie cu risc scăzut de dispariţie (categorie NT). Principalii factori care au dus la scăderea numărului de condori sunt cei antropici. Omul a schimbat ecosisteme întregi, populate de condori, şi a practicat excesiv vânătoarea animalelor ierbivore, otrăvindu-le carnea, astfel prejudiciind şi condorii. În plus, mult timp condorii andini erau ucişi voluntar din cauza clasificării loc ca animale dăunătoare industriei zootehnice. În zilele noastre, o serie de state ale Americii de Sud au adoptat programe de ocrotire, creştere şi îngrijire a condorilor andini în parcuri zoologice pentru a-i elibera ulterior în sălbăticie.