18 ianuarie 2012
Ştiaţi că urmează 17 ecranizări după cărţi pe care vrem să le vedem?
Dacă acum puţin timp făceam un top al cărţilor pe care ne doream să le vedem ecranizate, acum ne-am întors la listă ca să vedem dacă ni s-a îndeplinit vreuna din dorinţe. Din păcate, doar Jocul lui Ender vine sigur, prin 2013. Asta nu înseamnă că n-avem ce vedea, atât anul ăsta cât şi anul viitor. În plus, suntem abia în ianuarie – până în decembrie sigur mai primim nişte veşti bune.
Hansel and Gretel: Witch Hunters – Hansel şi Gretel, 15 ani mai târziu. Traumele emoţionale provocate de incidentul când era cât pe ce să fie mâncaţi de o vrăjitoare canibală i-au transformat într-un fel de Batmani ai lumii basmelor, care împart dreptatea ucigând vrăjitoare. De pe 2 martie încolo în cinematografe – cadoul perfect pentru mama de Mărţişor!
John Carter of Mars – Pe 9 martie vine ecranizarea romanului lui Edgar Rice Burroughs (creatorul lui Tarzan). John Carter este un veteran din Războiul Civil care ajunge accidental pe Marte. Cum, o să vă întrebaţi. Păi, printr-o peşteră, cum altfel? Cine se simte în stare să accepte premisa, plus marţienii cu patru braţe şi atmosfera human-friendly a planetei, o să aibă ocazia să vadă filmul şi în 3D.
Trailer John Carter
Jocurile Foamei – Prima parte din seria lui Suzanne Collins spune povestea lui Katniss Everdeen, care este nevoită să se lupte cu alţi copii pentru propria viaţă într-o competiţie de tip reality show şi este probabil cea mai aşteptată ecranizare a anului. Premiera (inclusiv în România) e pe 23 martie.
Trailer Hunger Games
Snow White and the Huntsman – Kristen Stewart trece anul ăsta nu numai prin Twilight şi prin Pe drum, despre care am vorbit mai sus, şi intră în pielea unei noi versiuni de Albă ca Zăpada. La fel ca şi beatnicii, basmele or să tot furnizeze subiecte pentru scenariştii de la Hollywood multă vreme de-acum încolo. Varianta asta o cuplează însă pe eroină cu nimeni altul decât vânătorul. Hai, recunoaşteţi, v-aţi gândit şi voi la asta. Se lansează fix de Ziua copilului, de 1 iunie, deşi poate nu e o idee bună să vă duceţi copiii la el.
Trailer Snow White and the Huntsman
Să nu uităm de Total Recall, un remake după varianta din 1990 cu Arnold în rolul principal, la rândul lui făcut după o nuvelă de Philip K. Dick (mai multe detalii găsiţi aici). După mine, e un clasic de care e păcat să te atingi, chiar şi cu Colin Farrell în distribuţie, dar hei, Hollywood-ul a făcut-o şi mai lată şi, dacă păstrează scena noastră preferată, noi suntem fericiţi. Îl putem vedea de pe 3 august încolo.
Anna Karenina - A douăzeci şi cincea (?) ecranizare a romanului lui Tolstoi (printre cele anterioare numărându-se cea din 1997 cu Sophie Marceau şi Sean Bean şi cea din 1936 cu Greta Garbo), de data asta cu Jude Law (surprinzător, în rolul lui Alexei Karenin, nu al lui Vronsky), Keira Knightley şi Emily Watson. Premiera, 12 octombrie. Personal, nu ştiu dacă mai am răbdare să văd încă o versiune a unui film care oricum ştim cu toţii cum se termină – dar Jude Law s-ar putea să fie un motiv bun
Mizerabilii – Dacă puteţi să vă imaginaţi o versiune musical (!) a romanului lui Hugo cu Hugh Jackman pe post de Jean Valjean şi Russell Crowe în rolul lui Javert (măcar o să fie eye-candy, dacă nu neapărat şi un film bun), plus Sacha Baron Cohen (!!) veţi avea ocazia s-o vedeţi începând cu 7 decembrie.
Hobbitul – O nouă ecranizare după un roman de J. R. R. Tolkien, avându-l ca protagonist pe Bilbo Baggins, care, bineînţeles, trece prin tot felul de aventuri ca să recupereze o comoară furată de un balaur. O să-l putem vedea abia spre sfârşitul anului, pe 14 decembrie.
Trailer The Hobbit
Viaţa lui Pi – Ecranizarea romanului lui Martell Yann, povestea băieţelului Pi, care se trezeşte plutind aiurea prin Oceanul Pacific, împărţind o barcă de salvare cu o zebră, o hienă, un urangutan şi un tigru bengalez, vine şi pe la noi pe 22 decembrie – după câte se pare ultima lună din 2012 nu aduce doar apocalipsa, ci şi o găleată de filme.
Pe drum – Pentru că beatnicii sunt mereu un subiect fierbinte, iar romanul lui Kerouac chiar merge reecranizat, pentru că e genul de carte pe care, chiar dacă îi ştii finalul, tot o reciteşti. Sperăm că o să şi iasă bine. Din păcate, nu ştim încă data premierei, dar vă ţinem la curent.
Atlasul norilor – Ecranizarea unei colecţii de povestiri scrise de David Mitchell, care se leagă unele de altele şi ne poartă de-a lungul unui timeline ce începe în secolul 19 şi ajunge până într-un viitor postapocaliptic. Filmul are mulţi, mulţi actori mari în distribuţie, printre care Tom Hanks, Susan Sarandon sau Natalie Portman şi este, clar, pe lista de văzut, aşa cum şi romanul este pe lista de citit, şi timp cred că o sa avem destul pentru asta, fiindcă nu se ştie când ajunge şi pe la noi.
Marele Gatsby – Nu ştim ce părere aveţi voi, dar Robert Redford e Gatsby-ul nostru preferat. Asta nu înseamnă că n-o să le dăm o şansă şi lui Leonardo DiCaprio şi Carey Mulligan. Chiar dacă e în 3D.
Bel Ami – Ecranizarea romanului lui Guy de Maupassant, Cu Robert Pattinson într-un rol nevampiresc şi Christina Ricci.
Trailer Bel Ami
Jocul lui Ender – Vine tocmai în 2013 (nu ştim exact când), dar sperăm că va fi în spiritul cărţii şi îl aşteptăm cu mare interes, mai ales că-i are în distribuţie pe Harrison Ford, Hailee Steinfeld şi Abigail Breslin. Mai ales că am intuit deja participarea lui Hailee Steinfeld, deşi noi am fi văzut-o în rolul lui Val, nu al Petrei.
În final, deşi s-a lansat deja pe alte meleaguri, Tinker, Taylor, Soldier, Spy (ecranizarea romanului lui John Le Carre) vine şi la noi abia pe 3 februarie şi am citit numai lucruri bune despre ea, aşa că ne-am plănuit deja să ne prezentăm la cinema.
Trailer Tinker, Taylor, Soldier, Spy
Iar dacă nu l-aţi văzut deja, The Rum Diary (ecranizare după Hunter S. Thompson, cu Johnny Depp) e încă în cinematografe, la fel şi One Day, o poveste frumoasă de tot despre doi prieteni cărora le ia mulţi ani să-şi dea seama că sunt făcuţi unul pentru altul, după un roman de David Nicholls.