15 noiembrie 2011
Turişti la marginea iadului: spectacolul unei erupţii vulcanice
Cele mai multe dintre ghidurile turistice promit experienţe fantastice, însă, pentru un grup de turişti, erupţia unui vulcan a întrecut orice aşteptări. Personalul Parcului Naţional Virunga a organizat o excursie de noapte până în apropierea vulcanului Nyalmulagira din estul Republicii Democrate Congo, iar turiştii au putut să-şi încropească o tabără pentru a privi scenele de foc.
Foto: Cai Tjeenk Willink/Chris Murphy/Daily Mail
Tabăra este aşezată în apropierea vulcanului, însă într-o zonă sigură, aleasă de către vulcanologul Dario Tedesco, împreună cu Observatorul Vulcanologic Goma.
Erupţia, care poate dura chiar şi câteva luni, nu a dat semne de încetare, iar organizatorii taberei plănuiesc să facă turism până când vulcanul se va stinge.
O erupţie similară a avut loc în 1989 şi a durat timp de 9 luni, în timp ce ultima erupţie din 2010 s-a încheiat după doar câteva zile.
Dario Tedesco a declarat: „Aceasta este cea mai spectaculoasă erupţie a vulcanului Nyalmulagira pe care am văzut-o vreodată. Fântânile de lavă, înalte de 200-300 de metri, apropierea şi poziţionarea taberei, precum şi spectacolul incredibil de lavă incandescentă, transformă totul în ceva mai mult decât special".
Administratorul Parcului Naţional, Emmanuel de Merode, şi-a petrecut o noapte în tabăra de corturi. „A fost o experienţă extraordinară", a declarat el. „Am depus toate eforturile pentru a transforma zona într-una sigură pentru vizitatori şi pentru a reînvia potenţialul parcului de a deveni cel mai spectaculos parc din Africa".
Administratorii Parcului Naţional Virunga au încercat să relanseze turismul în estul Republicii Democrate Congo, în ultimii doi ani, cu ajutorul Uniunii Europene. Pentru a fi martorii unei erupţii vulcanice, vizitatorii trebuie să-şi aducă sacii de dormit şi propriile provizii de hrană şi apă, iar traseul până în tabără durează trei sau patru ore.