15 noiembrie 2011
Trei mesaje ascunse în steagul Statelor Unite
Până în 1912 n-a existat un tipar bătut în cuie pentru stelele şi dungile de pe steagurile americane, astfel încât creatorii acestora le-au folosit pentru a transmite indicii legate de istoria ţării şi identitatea naţională.
Steagul american cu stele şi dungi a intrat în folosinţă în 1777. O bună bucată de vreme n-a existat însă un design oficial, astfel că fiecare creator de steaguri putea aranja stelele după cum credea de cuviinţă.
Individualismul american
Cele 13 stele de pe primul steag (corespunzătoare primelor 13 colonii) au fost dispuse sub forma unei noi constelaţii. Pe măsură ce alte state au luat fiinţă, numărul de stele de pe steagul american s-a înmulţit. În prezent există 50, în timp ce numărul dungilor a rămas neschimbat: 13.
Unii creatori de steaguri au aranjat până în 1912 cele 13 stele sub forma uneia mai mari (foto), s-au le-au dispus într-un cerc. Mai mult, unele persoane au înlocuit steaua unui stat cu iniţiala acestuia, pentru a-şi marca astfel preferinţele politice. Această modificare din urmă simbolizează perfect individualismul societăţii americane, scrie bbc.co.uk.
Mânia nordului
Steagurile din timp Războiului Civil American (1861-1865) ilustrează perfect conflictul dintre statele din Nord şi cele din Sud. Un exemplu este steagul creat pentru o unitate militară din Vermont (foto), "The Green Mountain Boys", care conţine doar 20 de state (cele nordice), asta deşi în acea perioadă existau peste 30 de state în SUA.
Sfidarea sudică
Un alt steag foarte interesant provine din Sudul învins, de după încheierea Războiului de Secesiune: conţine în mod mascat crucea Confederaţiei. Astfel, creatorul său a vrut să transmită că deşi fusese încorporat forţat în Statele Unite, se simţea în continuare sudist.