10 noiembrie 2011
Castelele "oraşelor pierdute", descoperite în deşertul Sahara
Imagini surprinse de satelit scot la iveală noi dovezi care atestă existența unei civilizații pierdute în deșertul Sahara, din Libia. Căderea regimului Gaddafi deschide noi orizonturi cercetării arheologice.
O echipă de cercetători de la Universitatea Leicester din Anglia a descoperit, cu ajutorul imaginilor surprinse de sateliți, mai mult de 100 de fortificații şi sate, având structura specifică castelelor, scrie LiveScience.
"Este ca şi cum cineva ar veni în Anglia şi ar descoperi toate castelele medievale. Aceste așezări nu au fost remarcate sau înregistrate sub dominația Gaddafi", a declarat conducătorul proiectului, David Mattingly. Căderea regimului a deschis noi orizonturi de cercetare arheologică asupra moștenirii pre-islamice în Libia.
Aceste "orașe pierdute" au fost construite de o civilizație mai puțin cunoscută, numită Garamantes, a cărei cultură şi mod de viaţă era cu mult mai avansată decât au menționat sursele istoriografice de până acum.
Cercetătorii au identificat rămășitele castelelor construite, pereții, înalți de 4 metri, alături urme ale locuințelor, de sistemele sofisticate de irigaţie sau de cimitire. Aceştia au fost surprinşi de cât de bine s-au conservat siturile.
"Imaginile din satelit ne-au permis să acoperim o zonă mai mare. Dovezile sugerează că aici clima nu s-a schimbat de-a lungul anilor, dar putem observa că zona a fost cultivată, în ciuda lipsei ploilor", a spus Martin Sterry, responsabil de analiza imaginilor.