29 septembrie 2011
Top 10, înmormântări bizare
Creatorul celebrei mărci de chipsuri Doritos, Arch West, a murit în acest week-end la vârsta de 97 de ani, cerând în testament ca firimituri din chipsurile pe care le-a creat să-i fie presărate pe mormânt. Nu este prima celebritate care are pretenţii ieştite din comun în ceea ce priveşte propria înmormântare. Iată mai jos câteva exemple.
Designerul cutiei de cipsuri Pringles, Frederic Baur, a solicitat ca cenuşa care va mai rămâne din el, după incinerare să fie pusă într-un ambalaj al produsului. "Marca" chipsurilor Pringles este tocmai ambalajul, care constă într-un cilindru în care produsele sunt ţinute în vid. Copiii săi i-au îndeplinit dorinţa, folosind o cutie originală.
Malcolm McLaren, managerul trupei Sex Pistols, a cerut ca la înmormântarea lui să nu se ţină un minut de reculegere, ci un "minut de haos". Sicriul acestuia a fost inscripţionat cu mesajul: "Prea rapid ca să trăiesc, prea tânăr ca să mor". Patru cai negri au purtat sicriul spre cimitir, în acordurile cântecului "My way", în varianta cântată de Sex Pistols.
Gene Roddenbery, creatorul seriei Star Trek, a avut parte de o înmormântare spaţială. Rămăşiţele sale au fost duse în spaţiu de o misiune NASA, în 1997, sicriul fiind eliberat pe orbită. În 2002, rămăşiţele părintelui Star Trek au reintrat în atmosfera Pământului, arzând din cauza frecării cu aerul.
Hunter Thompson, un jurnalist american devenit celebru pentru relatările sale la persoana întâi a cerut să fie incinerat, iar cenuşa sa să fie aruncată spre cer dintr-un tun. Tunul a fost montat pe un stâlp de aproape 50 de metri. Nota de plată pentru extravaganta ceremonie a fost achitată de actorul Johnny Depp, un bun prieten de-al său.
Rapperul Tupac Shakur nu a avut pretenţii ieşite din comun privind ceremonia sa funerară, însă colegii săi din trupa Young Outlawz s-au gândit să onoreze memoria prietenului lor într-un mod deosebit. Aceştia au afirmat că au amestecat o parte din cenuşa rapperului cu marijuana şi au fumat-o. Familia lui Tupac spune, însă, că cenuşa rapperului este bine păzită, afirmaţiile colegilor săi fiind cel mai probabil minciuni.
Eugene Shoemaker, unul dintre pionierii astrogeologiei, implicat în programul Apolo al NASA, în anii '60, a fost înmormântat pe Lună. Naveta Lunar Prospector a trimis rămăşiţele acestuia spre lună în 1999 într-o capsulă. Eugene Shoemaker fusese selecţionat să călătorească spre Lună şi în timpul vieţii, însă nu a putut efectua misiunea din raţiuni medicale.
Frank Sinatra a avut parte de o înmormântare catolică obişnuită, însă în sicriul acestuia au fost puse, la cererea sa, o sticlă de whisky, o brichetă Zippo şi zece monede de 10 cenţi, în caz că va trebui să folosească un telefon public, undeva... Pe piatra sa funerară scrie: "Ce-i mai bun, abia urmează".
Actriţa Elizabeth Taylor, celebră pentru faptul că întârzia intenţionat la evenimentele la care era invitată, pentru ca apariţia ei să fie remarcată, a avut aceeaşi pretenţie şi pentru propria înmormântare. Ceremonia funerară a început cu 15 minute mai târziu decât fusese programată.
Sandra West, o figură mondenă celebră din Beverly Hills, văduva unui baron al petrolului, a cerut să fie înmormântată într-o cămaşă de noapte de mătase, la volanul unui Ferrari albastru. Cererea scrisă de mână a fost un motiv de judecată între fratele acesteia şi restul familiei. Fratele ar fi pierdut 190.000 de dolari în cazul în care nu îndeplinea dorinţa defunctei. Tribunalul i-a dat câştig de cauză, Sandra West fiind înmormântată aşa cum şi-a dorit.