29 septembrie 2011
Top 10, capodopere create de minți geniale
Exista monumente pentru care oamenii traverseaza Planeta pentru a le vizita, nu atat pentru dimensiunile lor gigantice, cat si pentru istoria lor. Iata 6 piese de arta care va vor uimi, cu siguranta.
1. Marea Piramida Khufu: Giza, Egipt
en.wikipedia.org
Poate ca "mai mare" nu inseamna neaparat "mai bine", insa nimeni nu i-a spus Faraonului Khufu acest lucru, inainte de a-si construi aceasta piramida in 2570 IH.
Avand peste 2 milioane de blocuri de pietrem fiecare cantarind peste 2 tone, acest mosntru arhitectural (146.5 m inaltime) a ramas cea mai inalta "cladire" din lume, timp de 4000 de ani.
Insa nu doar marimea conteaza, calitatea structurii este cea care ne da pe spate. Cladirea are un design realizat la milimetru, fiecare parte a piramidei masoara exact 230 de m, iar subtilitatile contructiei sunt exceptionale: axul intern este indreptat catre cele mai importante constelatii. Nu mai vorbim de faptul ca, in afara de geometria perfect, piramida arata si fenomenal.
Marea Piramida Khufu din Giza, Egipt, este deschisa in fiecare zi publicului , insa pentru a nu sta la coada, incercati sa ajungeti cat mai de dimineata.
2. Aya Sofya: Istanbul, Turcia
en.wikipedia.org
Aceasta fosta bazilica ortodoxa, ulterior moschee, muzeu, in prezent, a fost botezata Hagia Sophia, in cinstea intelepciunii divine (sophos in greaca).
Numele edificiului este potrivit, deoarece frumusetea exceptionala a acestei cladiri antice, creata de catre Imparatul bizantin Iustinian in 537 IH, a prins viata doar gratie abilitatii arhitectilor inovatori ai vremii. Acestia au reusit sa ridice o cladire imensa, in varful careia au cocotat o cupola de 30 de metri, ce pare ca pluteste, sprijinita pe niste piloni masivi, ascunsi.
Transformata in moschee dupa invazia otomana din 1453, Aya Sofya, este acum un monument laic, insa daca este vizitat cand razele soarelui se izbesc in mozaicul din interiorul domului, experienta poate capata conotatii religioase, divinitatea parand ca printe viata in fostul lacas de rugaciune.
Aya Sofya este inchisa lunea, insa o poti vizita in restul saptamanii, daca vrei sa te bucuri de toate minunatiile acestei opere de arta istorice.
3. Marele Zid chinezesc
en.wikipedia.org
Genghis Khan a spus la un moment dat: "Puterea unui zid depinde de curajul celor care-l apara". Este adevarat, insa ajuta cu atat mai mult, cu cat zidul este mai mare.
Originalul Zid Chinezesc a fost construit de catre Dinastia Qin (secolul al 3 lea), care a fortat sute de mii de muncitori sa ridice din aproximativ 180 de milioane de metri cubi de pietre si noroi un zid cum nicio natiune nu mai avea.
Efortul ulterior al Dinastiei Ming (secolele 14-17) a mai implicat alte 60 de milioane de metri cubi de piatra si caramida. In total, zidul a fost construit in aproape 2000 de ani, a dus la pierderea a milioane de vieti si se intinde pe 6500 km. Nu, nu poate fi vazut de pe Luna, insa este o experinta ce trebuie bifata pe lista "O data in viata".
Sectiunile din apropiere de Beijing tind sa fie aglomerate si sufocante din cauza vanzatorilor ambulanti, insa in apropiere de Simatai sau Jinshanling veti avea sentimentul unei experinte nu atat de turistice.
4. Viaductul Millau, Franta
www.flickr.com
206.000 de tone de ciment, 36. 000 de tone de otel: viaductul lui Norman Foster (Baron Foster of Thames Bank) este un exemplu viu de frumusete practica.
Provocati sa construiasca un pd care sa traverseze canionul Gorges du Tarn, din sudul Frantei, inginerii au inregistrat un record al tehnologiei: podul lung de 2460 de metri, incorporeaza cei mai mari piloni din lume, cele mai mari catarge si cele mai mari punti rutiere.
Insa motivul pentru care soferii si turistii se opresc si se holbeaza la Viaductul Millau, este pentru ca aceasta constructie confera sentimentul ca, ceva atat de mare este totusi atat de fragil.
Taxa de pod este de 5.02 euro, insa accesul la centrul pentru vizite este deschis zilnic, gratis.
5. Lalibela, Ethiopia
en.wikipedia.org
Cu ceva timp in urma, a existat un trend al sculptarii de cladiri si monumente direct in stanca, vezi complexul arheologic Abu Simbel din Egipt, orasul arheologic Petra din Iordan sau situl arheologic Ellora din India.
Lilabela este creat dupa aceeasi reteta, la care se adauga un "topping", deoarece bisericile cioplite in stanca sunt inca foarte active. Daca veniti sa vizitati acest monument la Timkat (Boboteaza; 19 ianuarie), zona este plina de pelerini, rugaciuni scandate, pacle de tamaie aprinsa care se ridica spre cer si mormane de carti sfinte.
Zeci de mii de muncitori, unii dintre ei "sfinti", conform legendelor locale, s-au chinuit in secolul al 12 lea sa sape vertical, de la pamant, cele 11 biserici de la Lalibela. Desi bisericile nu au acoperisuri ascutite, ci sunt tesite si au semnul crucii, aceste sculpturi rafinate si decoratii, fac din situl arheologic o destinatie atractiva.
Bisericile Lalibelei sunt deschise zilnic. Pentru a evita sa va umpleti de puricii din covoare, incercati sa va dati pe sosete cu prafuri anti-purici!
6. Yaxchilán, Yucatán, Mexic
artandpoliticsnow.blogspot.com
Siturile Maya sunt fascinante, cu piramide, fresce sculptate, insa Yaxchilan le intrece pe toate, mai ales pentru faptul ca este plasata in jungla, inconjurat de padure, in bucla facuta de Río Usumacinta.
Un oras bogat in zilele sale de glorie (680-800 IH), Yaxchilan se mandreste cu fatate complicate si sculptate ingenios, cu aceperisuri in forma de pieptene, insa, fara indoiala, cea mai interesanta caracteristica nu mai existai: un pod de suspensie intins pe 63m, care a fost cel mai lung din lume timp de 700 de ani.
Existenta podului a fost o teorie lansata in anii 1990, ca urmare a cercetarilor arheologice si de modelare pe calculator. Aceasta posibilitate insa este inca dezbatuta, ceea ce trezeste si mai mult interes asupa unuia dintre cele mai interesante situri americane antice.
Yaxchilan nu este accesibil pe cale rutiera sau feroviara; insa puteti inchiria o barca cu motor pentru calatorie de 45 de minute de la Frontera Corozal.