Join US!

04 august 2011

Poze din vacanta mea - Sura Dacilor








Cine nu cunoaste Sura Dacilor din Poiana Brasov? m-au intrebat prietenii. Le-am raspuns ca ma indoiesc ca toti cei 21 de milioane de romani cunosc acest restaurant, chiar daca este unul din cele mai vechi din Poiana Brasov si unul la care se mananca foarte bine si care, in plus, este decorat intr-un stil aparte, care te face sa-l uiti greu. Asa ca am hotarat sa va scriem despre unul din restaurantele care si inainte de Revolutie era cunoscut ca fiind unul de clasa, pe vremea aceea fiind frecventat in cea mai mare parte de cetateni straini. Fiindca Sura Dacilor arata… ca o sura (ca doar de aici si denumirea), ca o anexa gospodareasca cu tot felul de obiecte atarnate de grinzi, unelte care se foloseau in bucataria dacica si ulterior romaneasca, cu blanuri de miei, cerbi, ursi si porci mistreti vanati in imprejurimi, cu polonice mari sculptate in lemn, oale de lut, linguri de lemn, ardei iuti uscati, legaturi impletite din ceapa si usturoi, porumb uscat. La prima vedere este o invalmaseala fara rost, insa daca aveti rabdare sa le analizati veti descoperi majoritatea uneltelor folosite de romanii de la sat in vremurile stravechi, care astazi creeaza o atmosfera placuta, de profunda relaxare. In plus, in acest local se mananca asezat pe buturugi invelite in blana de miel – in incaperea principala, pentru ca in foisor sa existe banci si mese din lemn. Stilul de decorare este cel traditional romanesc. La Sura am mancat cel mai gustos platou romanesc, cu suvite fine de sorici parlit, cu sunca afumata, cu branza de burduf in scoarta de brad si cas proaspat, carnati afumati, caltabos si toba. Toate alaturi de ceapa, castraveti si rosii. Delicios! De asemenea, in meniu mai exista mamaliga cu branza de burduf, o portie generoasa, in care branza se gaseste in cantitate net superioara mamaligii, ceea ce ne-a facut sa le mai acordam o bila alba. Puteti gasi si preparate vanatoresti – urs, fazan, caprioara. Am baut la Sura Dacilor un vin fiert cu scortisoara excelent. De asemenea, si tuica fiarta este de recomandat, insa dupa gustul meu, tot vinul ramane pe primul loc. La acest restaurant se mai servesc si fudulii la gratar, fiind printre putinele localuri din tara unde se gaseste de comandat acest fel de mancare. Pentru cei ce nu au incercat niciodata, fuduliile se aseamana la gust cu momitele, sunt fragede si contin mai putine calorii decat carnea de porc, de exemplu. Faptul ca la intrare te intampina muzica lautareasca cantata live de artistii care vin la fiecare masa pentru a intretine atmosfera face ca totul sa fie si mai interesant. Am mancat la Sura o gustare taraneasca rece, cu produse traditionale romanesti proaspete si foarte gustoase, dar si o portie de fudulii la gratar cu cartofi taranesti. Recomandam, de asemenea, salata de bureti murati, mai rar intalnita in restaurantele cu specific romanesc. Preturile nu sunt exagerat de mari, avand in vedere ca totusi vorbim de un local din Poiana Brasov. Astfel, gustarea taraneasca rece pentru doua persoane a costat 48 lei, o salata verde cu rosii costa 10 lei, fuduliile la gratar costa 15 lei suta de grame, cartofii taranesti costa 8 lei portia de doua cupe mari de preparat, un Pepsi costa 6 lei, vinul fiert costa 30 lei litrul, existand posibilitatea sa comandati si 500 de grame, iar tuica fiarta de Zalau 10 lei suta de grame. Ne-am simtit bine in Poiana Brasov la Sura Dacilor, recomandam acest restaurant, la care se mananca bine si unde puteti gasi preparate romanesti foarte gustoase. Servirea de asemenea este buna, nu sa ramanem uimiti, insa nu avem nimic de criticat. Sura Dacilor se gaseste pe aceeasi parte cu Hotelul Alpin, in capatul targuletului deschis in fiecare weekend, unde turistii pot achizitiona diferite suveniruri. Rezervari se pot face la numarul de telefon 0268.262.327.