04 august 2011
Coloana Ciumei din Timişoara
Coloana Ciumei (în germană Pestsäule, Dreifaltigkeitssäule), cunoscută şi ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi, este înălţată în mijlocul Pieţei Unirii din Timişoara, în concordanţă cu stilul arhitectonic al clădirilor dimprejur (baroc). Monumentul se înscrie în tipologia coloanelor ciumei, răspândite în epoca barocului în întregul spaţiu sud-german, boem şi maghiar.Monumentul este compus dintr-o coloană înaltă triunghiulară împodobită simbolic, pe care tronează Sfânta Treime: Tatăl şi Fiul ţin coroana cerească deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care îngenunchează la picioarele lor. La baza coloanei se află statuia Sfântului Ioan de Nepomuk iar sub el, Sfânta Rozalia.
La aceeaşi înălţime cu Sfântul Nepomuk se găsesc statuile regelui David şi a Sfintei Barbara, patroana minerilor; soclul triunghiular este străjuit de statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfântul Rochus, Sfântul Sebastian şi Sfântul Carol Borromeus. Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi în relief, reprezentând cele trei calamităţi - război, foamete şi ciumă - pricinuite la acea vreme de turci (1737 - 1739).
Monumentul este confecţionat din gresie şi are o valoare artistică deosebită, el fiind creat la Viena, în stil baroc şi adus la Timişoara pe calea apei, pe Dunăre, Tisa şi pe canalul Bega.Statuia aminteşte de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul. Un monument similar se găseşte în Teremia Mare.
Piatra de fundaţie a acestui monument a fost pusă la 23 noiembrie 1740 de consilierul administraţiei locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, iniţiatorul realizării monumentului, în urma unei promisiuni solemne.