29 iulie 2011
Şcoala din deal din Sighişoara
Şcoala din deal din Sighişoara este una din cele mai vechi şcoli din Transilvania. Prima atestare istorică a unei şcoli la Sighişoara este din anul 1522, când sfatul oraşului regal Sighişoara donează rectorului şcolii o haină în valoare de 4 florini pentru ca să dovedească străduinţă în munca cu tineretul (Baccalaureato Rectorii scolae causa unis vesti, ut haberet diligensium cum juvenibus).[1] Ciclul superior încă nu exista, absolvenţii primind titlul de litteratus, nu magister, dar aveau dreptul de a se înscrie totuşi la câteva universităţi. În perioada 1402-1520 95 de studenţi sighişoreni studiază la Universităţile din Cracovia şi din Viena.[2] Limba de predare era probabil latina.
În anul 1607-1608 se deschide o schola maioris („şcoală majoră”) pe actualul deal al şcolii, iar în 1619 primarul Martin Eisenburger dă dispoziţie să se contruiască încă o clădire lângă clădirea existentă, această nouă clădire purtând inscripţia Schola Seminarium Reipublicae-1619. Clădirea nouă are la bază un turn de apărare provenit de la o fortificaţie mai veche.[1]
În 1620 rectorul Simon Hartmann organizează clasele medii după modelul celor mai importante trei şcoli din Transilvania la ora aceea (Braşov, Sibiu şi Bistriţa), absolvenţii având acum dreptul de a se prezenta la orice universitate. Se introduc patru nivele: quatra, tretia, secunda şi prima. Elevii din clasa prima aveau şi un aşa-zis coetus (un organ de administraţie proprie). Existau grupe de poetica şi retorica, iar alumnii avea un convict.
În 1652 şcoala angajează şi un lector în afara rectorului, după 1700 înca unul, iar după un sfert de secol un al treilea, apoi şi un co-rector. În 1676 un incendiu distruge trei sferturi din clădirile Sighişoarei şi, chiar dacă edificiul şcolar nu a fost afectat, această calamitate a dus la scăderea numărului elevilor. [3]
În 1642[4] se construieşte aşa-numita Scară acoperită (numită şi Scara elevilor), care leagă Oraşul de Sus cu şcoala. Iniţial avea 300 de trepte, acum are 176.