
14 iulie 2011
Râul Mureş
Mureşul (în latină Maris, în maghiară Maros, în germană Mieresch) este un râu, care curge în România şi Ungaria, în lungime de 761 km şi se varsă în Tisa. Mureşul izvorăşte din Munţii Hăşmaşu Mare, străbate Depresiunea Gurghiului şi defileul Topliţa - Deda, traversează Transilvania separând Podişul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia - Turda, în Carpaţii Occidentali separă Munţii Apuseni de Munţii Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad în Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.
Afluenţi: Târnava Mare, Târnava Mică (din Carpaţii Orientali) ce se unesc la Blaj judeţul Alba, Sebeş, Strei (din Carpaţii Meridionali), Arieş şi Ampoi (din Munţii Apuseni).
Amenajări hidroenergetice: pe Râul Mare şi Sebeş.
Oraşe principale: Reghin, Târgu Mureş, Alba Iulia, Deva, Arad.
Încă din perioada antichităţii, râul Mureş a fost o cale navigabilă foarte intens folosită atât pentru traficul comercial cât şi în scop strategic, devenind o adevărată autostradă a zonei de la Nord de Dunăre. Menţionat de Herodot încă din anul 484 î.Ch. (cu 4 secole înainte de crearea “Drumului Mătăsii”), sub denumirea de Maris, Mureşul este, după Dunăre, al doilea râu al României ca lungime (761 km) şi ca suprafaţă hidrografică (27.890 kmp).
Încă din timpul războaielor daco-romane controlul Mureşului a constituit una din manevrele militare cheie, pe care armata romană s-a străduit să o obţină pentru a avea un avantaj asupra sistemului defensiv al Regatului dacic.
Astfel, în cursul operaţiunilor militare din debutul celui de-al doilea război dacic al lui Traian se presupune că vexilaţia formată din trupele Pannoniei Inferior avându-l în frunte pe Aelius Hadrianus, pe atunci guvernator al provinciei pannonice, ar fi pătruns spre inima Daciei pe Valea Muresului, folosindu-se probabil şi de flota fluvială - Classis Flavia Pannonica. Existenţa unui collegium nautarum la Apulum este un indiciu că cei care se ocupau cu cărăuşia pe apă în epoca romană erau destul de numeroşi. Toate materiile prime: aur, fier, sare, lemn, erau exportate spre Roma şi alte provincii vestice pe calea apei. Lipsa sării în provinciile romane învecinate (cele două Pannonii şi cele două Moesii) este un bun argument pentru a explica regularitatea acestui export masiv pe Mureş. Acest fapt, împreună cu densitatea mare de locuire civilă (prin cele două oraşe), şi cu prezenţa legiunii şi a guvernatorului Daciei la Apulum face să apară aici cel mai important port fluvial civil al Daciei romane. De altfel, aici se intersectau autostrada fluvială a Mureşului (care se conecta la Partiscum cu drumul dinspre Lugio) cu principalul drum imperial al provinciei Dacia, ce traversa cele mai importante oraşe de la nordul Dunării: Dierna - Tibiscum - Ulpia Traiana – Apulum – Potaissa – Napoca - Porolissum.

