31 iulie 2011
Nord
Nordul (miazănoapte, septentrionul) este una dintre cele patru direcţii cardinale. În cultura europeană şi occidentală, nordul este tratat ca şi direcţia primară, adică este folosit, implicit sau explicit, pentru a defini toate celelalte direcţii cardinale. De obiceNord poate însemna:
Nordul geografic, adică direcţia spre unul dintre polii geografici, şi anume spre acela care e în stânga locului de unde răsare soarele, pentru un observator aşezat în apropierea ecuatorului (un pol geografic este locul unde axa de rotaţie a unei planete îi intersectează suprafaţa).
Nordul magnetic, direcţia (în planul orizontal) pe care intensitatea câmpului magnetic este maximă, sensul fiind cel al nordului convenţional magnetic.
O direcţie care aproximează nordul geografic cu o precizie de ordinul gradelor, folosită de exemplu la începerea unei călătorii sau atunci cand deplasarea se poate face doar într-un caroiaj orientat aproximativ pe direcţia nord-sud.
Pe o autostradă sau un traseu, înseamnă direcţia pe care trebuie să te deplasezi pentru a ajunge la capătul de nord, chiar daca această direcţie este mult diferită (local) de nord.
Parte a unei autostrăzi pe care traficul se desfăşoară exclusiv în direcţia nord.
"Nordul", (prin contrast cu sudul sărac), grup de ţări puternic dezvoltate, cu sistem politic caracterizat de democraţia parlamentară şi respectarea drepturilor omului, cu un înalt standard de viaţă. Deşi multe ţări ale "nordului" se află în emisfera nordică, ele pot fi regăsite exclusiv în această regiune.i partea de sus a hărţilor reprezintă marginea nordică a zonei reprezentate.