30 iulie 2011
Mănăstirea Dragomirna
Mănăstirea Dragomirna este o mănăstire fortificată din România, zidită între anii 1608 şi 1609. Este situată la 15 km nord de Suceava.
Mănăstirea se află aproape de pădure, spre satul Mitocu Dragomirnei. Piatra de temelie a mănăstrii a fost pusă în anul 1602 de Mitropolitul Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca şi al Cristinei, în apropiere de o bisericuţă, astăzi înglobată în curtea Manastirii Dragomirna.
Această bisericuţă a fost ctitorită de mitropolitul Anastasie Crimca, împreună cu rudele sale - Lupu şi Simion Stroici. Pisania de la intrare arată că această biserică stă sub hramul Sfinţilor Enoh, Ilie şi Ioan Botezătorul.
Lucrărie efective de ridicare a Mănăstirii Dragomirna au fost terminate in 1609, iar mănăstirea a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh. Biserica mănăstirii, cu o alură monumentală, are o structură îngustă şi alungită, terminată cu o absidă poligonală în partea de vest.
Cadrele ferestrelor cu elementele de factură gotică se armonizează cu decoraţiunile turlei, care sunt de influenţă pur românească.
Pereţii şi bolţile naosului, precum şi cei ai altarului, sunt acoperiţi cu picturi în frescă.