29 iulie 2011
Malta
Republica Malta este o ţară din Europa de Sud , aceasta fiind un arhipelag în centrul Mării Mediterane, la 93 de km sud de Sicilia, Italia şi la 288 de km nord de Tunisia, aceste insule amplasate strategic, au fost cucerite şi stăpânite de diferite puteri pe parcursul secolelor.[2]
Malta are o suprafaţă de 316 km² fiind unul dintre cele mai mici şi mai dens populate state din lume.[3][4][5] Capitala de facto este Valletta, iar cel mai mare oraş este Birkirkara. Pe insula principală se găsesc multe oraşe mici, ce formează o Zonă Urbană Extinsă cu o populaţie de 368.250 de locuitori (majoritatea populaţiei din ţară) potrivit Eurostat.[6] Ţara are două limbi oficiale: malteza (considerată a fi limba naţională) şi engleza. Alegătorii micii insule mediteraneene arată o divizare politică cum nu se mai găseşte altundeva. Conservatorii naţionalişti şi socialiştii se luptă pentru putere, ambii ar putea construi o circumscripţie stabilă. De aceea în Malta diferenţa de voturi a fost foarte mică. Preşedintele Edward Fenech Adami a sperat de exemplu la o votare cu 57 % pentru Referendumul UE, şi a numit aceasta marea majoritate.
Statutul de membru de partid este moştenit din generaţie în generaţie în Malta.
Pe 12 martie 2003, deci la patru zile de la referendumul pentru extinderea Uniunii Europene au avut loc în Malta alegeri parlamentare. După modelul referendumului, maltezii au ales conservatorii naţionali (PN) pentru 51,79 % din locurile din parlament şi Partidul Muncii (MLP) pentru 47,52 % din locurile din Parlament (MLP). Al treilea partid, Alternattiva Demokratika (AD) a primit 0,68 % din voturile exprimate şi deci nici un loc în Parlament.