30 iulie 2011
Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti
Facultatea de Filosofie este facultate fondatoare a Universităţii din Bucureşti, înfiinţată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin decretul din 16 iulie 1864.
Este facultate fondatoare a Universităţii din Bucureşti, înfiinţată prin Decretul nr. 756 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Facultatea de Filosofie a contribuit şi contribuie prin profilul şi prin activitatea sa la realizările de ansamblu ale Universităţii din Bucureşti şi ale învăţământului superior din România.
Importanţa rolului cultural naţional al acestei instituţii de învăţământ superior rezultă din prevederile Regulamentului Facultăţii de Filosofie şi Litere, promulgat la 20 februarie 1899. În acesta se menţionează dreptul facultăţii de a acorda licenţa şi doctoratul în filosofie. Încă de la înfiinţare, predarea filosofiei în Universitatea din Bucureşti s-a făcut în mod continuu, chiar şi în ultima perioadă a regimului comunist. Printre primii rectori ai Universităţii din Bucureşti au figurat profesori de la această facultate: Ioan Zalomit (mai 1871 - aprilie 1885), profesor de istoria filosofiei; Titu Maiorescu (octombrie 1892 - noiembrie 1897), profesor de filosofie şi C. Dimitrescu-Iaşi (octombrie 1898 - ianuarie 1911), profesor de filosofie, autorul primei teze de doctorat în estetică de la noi (Conceptul de frumos - Leipzig 1877).
În anul 1948, după reforma comunistă a învăţământului, cadrul în care funcţiona Facultatea de Filosofie a fost modificat. În pofida dificultăţilor uriaşe, a încercărilor repetate de a fi desfiinţată ori integrată în sistemul învăţământului de partid, în această perioadă s-au realizat: menţinerea studierii filosofiei ca disciplină de sine stătătoare, distinctă de ideologie, pregătirea studenţilor la un nivel înalt şi adecvat profesional şi ştiinţific.
După 1989 Facultatea a suferit o restructurare profundă. Corpul profesoral s-a înnoit aproape în întregime. Planurile de învăţământ au fost modificate şi s-a asigurat o mare flexibilitate a programelor de studiu, studenţii având posibilitatea opţiunii între un număr mare de discipline.
Astăzi, profesorii şi studenţii facultăţii sunt prezenţi în mari universităţi din străinătate sau primesc vizita reprezentanţilor unor asemenea prestigioase instituţii, sunt angajaţi în programe de cercetare importante, oferind soluţii şi competenţe în procesul de reformă educaţională, politică, economică şi socială din România. Colaborările cu universităţi din Europa şi Statele Unite - Oxford, Paris (Nanterre), Lyon, Amsterdam, Bochum, Dijon, cu Universitatea Catolică din Bruxelles sau cu Universitatea din Tulsa, SUA, cu care facultatea dezvoltă în permanenţă un fructuos schimb de profesori - sunt dovezi ale unui învăţămînt de calitate, a atingerii unor standarde de nivel european şi internaţional.
Mari personalităţi care au predat sau care s-au format aici: Titu Maiorescu, Constantin Rădulescu-Motru, Ioan Petrovici, Dimitrie Gusti, P. P. Negulescu, Mircea Florian, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Mircea Vulcănescu, Grigore Moisil, Tudor Vianu, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica.