29 iulie 2011
École Nationale d’Équitation
École Nationale d’Équitation (ENE) este cea mai veche şcoală franceză de echitaţie. Se află în Saumur. Grupul de instructori de elită ai acestei şcoli se numeşte Cadre Noir.
A fost fondată în 1814 ca instituţie academică militară şi de şcoală înaltă de călărie, în 1828 având loc primele demonstraţii publice. În 1972 s-a format École Nationale d’Équitation.
Printre altele sunt folosiţi cai de rasa Lusitano.
École Nationale d’Équitation (ENE) este cea mai veche şcoală franceză de echitaţie. Cetatea ducilor de Anjou continua astfel o îndelungata tradiţie ecvestră care a transformat-o în capitală a echitaţiei. În inima ei pulsează viaţa pe care activităţile cu caii au imprimat-o cetăţii şi întregii regiuni. În timpul domniei lui Ludovic al XV-lea aici au fost construite primele clădiri destinate Şcolii de Echitaţie.
Răsturnările survenite în urma revoluţiei din 1789 au făcut ca şcoala de instruire a trupelor de cavalerie să fie transferată aici. În 1825 ea e rebotezată : Şcoala Regală de Cavalerie iar câţiva ani mai târziu va fi adoptată ţinuta neagră de manej a faimoşilor instructori de elită cunoscuţi sub numele de Cadre Noir. În 1972 s-a format École Nationale d’Équitation.
Astăzi complexul în care îşi desfăşoară activităţile Şcoala Naţională de Echitaţie (ENE) dispune de o infrastructură impresionantă. Ansamblul sportiv desfăşurat pe 300 ha dispune de 50 de kilometri de piste amenajate, 10 manejuri olimpice, 5 manejuri de antrenament, un amfiteatru, o clinică veterinară, o şelărie de onoare în care harnaşamentele, adevărate opere de artă, sunt înşiruite ca la paradă în aşteptarea spinărilor delicate ale celor peste 400 de cai ai şcolii. Anual sunt formaţi aici în jur de 2000 de stagiari care beneficiază de o instruire demnă de renumele şcolii.În paralel instituţia desfăşoară activităţi de cercetare în domeniul tehnic, ştiinţific şi pedagogic.Axată pe metodele clasice ale înaltei şcoli de echitaţie ENE este deschisă confruntărilor cu cele mai noi tehnici menite să amelioreze şi să perfecţioneze practica echitaţiei.Programul zilnic deschis publicului (taxa de intrare) prevede dimineaţa vizita ghidată a instalaţiilor şcolii, urmată de posibilitatea de a asista la antrenamentul în repriză a instructorilor Cadre Noir iar după-amiaza vizita ghidată a instalaţiilor.
Baletul cailor conduşi de cei mai performanţi Cadre Noir încantă şi surprind de fiecare dată şi peste tot unde apar.Spectacolele au loc tot timpul anului atât la Saumur cât şi în cadrul diverselor evenimente de gală naţionale şi internaţionale.În acest an Salonul Calului de la Versailles a reuşit să reunească pentru prima dată într-un spectacol unic cele trei şcoli europene de artă ecvestră de la Saumur, Viena şi Jerez.