10 iulie 2011
CMS-uri perfecte pentru un site web – TYPOlight
Incep acest articol prin a multumi tuturor celor care ne citesc, si care ne-au trimis sugestii si intrebari pe e-mail. Va asiguram ca vom tine cont de sugestiile voastre, si vom testa CMS-urile care v-au starnit curiozitatea (chiar daca acestea sunt contra cost sau sunt mai putin cunoscute), insa prezentarile acestora se vor face in cadrul altor serii de articole.
Reamintim ca aceasta serie de articole vrea sa prezinte cele mai bune platforme care indeplinesc Regulile pentru alegerea unui CMS prezentate intr-un articol din luna septembrie. Acest articol este dedicat CMS-ului TYPOlight, iar urmatoarele vor prezenta Drupal, ExpressionEngine si CMS Made Simple (nu neaparat in aceasta ordine). TYPOlight este un CMS bazat pe PHP si AJAX ce include functionalitati WEB 2.0 cu ajutorul carora pot fi create siteuri web deosebite, bloguri sau newslettere. Ca si alte CMS-uri prezentate in articolele precedente, TYPOlight este gratuit, lansat sub licenta GPL. Este usor de instalat si configurat, iar pe site-ul oficial pot fi gasite tutoriale video cu explicatii detaliate pentru incepatori.
Panoul de configurare (back-end) este usor de utilizat, intuitiv si ofera o multime de optiuni bine structurate. Ca o comparatie cu alte CMS-uri, as putea spune ca TYPOlight are cel mai aerisit si deosebit panou de control. Pentru a-i pastra simplitatea, functiile jQuery de tip acordeon sunt folosite peste tot pentru a ascunde extra optiuni.
Meniul panoului de configurare este bine structurat, separand partea de continut de partea de sablon – layout sau de administrare a CMS-ului. Navigand in cadrul subcategoriilor, vom avea acces la o multitudine de functii, detaliate pentru fiecare obiect / modul in parte si vom putea observa segmentarea inclusiv a articolelor, pentru o mai buna administrare.
“Divide et impera” (Imparte si stapaneste) pare a fi moto-ul dupa care s-au ghidat cei din echipa de dezvoltare a CMS-ului, pentru ca inclusiv generarea unui formular este impartita pe obiecte – campuri, fiecare din acestea putand fi configurate in diverse moduri.
Pentru un incepator aceasta multitudine de optiuni poate produce confuzii si crea impresia de complexitate si dificultate. In realitate insa exista o multime de optiuni pentru a personaliza un anumit obiect sau modul in diferite moduri. Continutul este administrat prin module, ce pot fi stilizate prin modificarea fisierelor CSS.
Din punctul de vedere al unui designer / dezvoltator web, TYPOlight include unelte de modificare si generare a stilurilor CSS, generator de formulare, documentatie si suport. Prin instalarea extensiilor pot fi adaugate module si functii aditionale. Pot fi astfel integrate in site-ul web meniuri dinamice, galerii foto animate, cataloage de produse, etc. Spre exemplu, o extensie evidenta in toate imaginile de mai sus este suportul pentru limba romana in panoul de control.
Daca pana acum am laudat acest CMS, nu inseamna ca totul este roz. Un minus mare pentru utilizatorul simplu este lipsa template-urilor gratuite. Chiar si cele platite se gasesc in numar redus, de multe ori acestea ofera functionalitati multe insa nu si o tema grafica deosebita.
Pentru modificarea acesteia sau pentru crearea unei teme de la zero, este necesar un volum destul de mare de munca. Comunitatea online, desi este numeroasa, nu atinge cotele altor CMS-uri, si s-ar putea sa va treziti intr-o incurcatura din care sa nu mai stiti cum sa iesiti, si nimeni sa nu va poate sugera vreo idee (valabil pentru designerii web). Manualele acopera doar strictul necesar, detalii mai multe fiind disponibile doar in limba germana.
La final pot spune ca TYPOlight este un CMS deosebit, tipic german, potrivit persoanelor meticuloase, cu un minim de cunostinte HTML, CSS si PHP, care vor sa construiasca site-uri bogate in continut, module si alte widget-uri asezate oriunde in pagina web. Pentru cei interesati, panoul de administrare demo poate fi accesat la adresa http://demo.typolight.org/typolight/