10 iulie 2011
Chitara - Tipuri de chitare acustice
Dacă ai intrat într-un magazin de chitare, într-o sală de concert sau pur şi simplu doar navigând pe Internet, probabil ai observat că nu toate chitarele acustice arată la fel.
Dacă ai fost şi mai atent, cu siguranţă ai observat că şi sunetul lor este diferit. Ce au toate aceste chitare în comun? Dar diferit?
In acest articol iţi voi descrie principalele tipuri de chitare acustice, împreună cu proprietătile lor definitorii:
Reprezintă cel mai răspândit tip de chitară acustică, oferind un sunet echilibrat, în care se îmbină armonios înaltele, mediile şi bass-ul.
A fost fabricată prima dată în anul 1916, de către compania americană “Martin”, bucurându-se de-a lungul timpului, de o excelentă popularitate în rândul artiştilor folk si bluegrass.
Griff-ul său este uşor bombat, iar curburile cutiei de rezonantă sunt uşor aplatizate faţă de celelalte modele.
Este cunoscută şi sub denumirea de chitară “Western”.
Şi-a atins vârful de popularitate în secolul 19, când o mulţime de artişti folk si blues o preferau datorită corpului său mic, dar şi pentru preţul scăzut.
Este mai mică decât chitara “Folk”, fiind caracterizată de un sunet deosebit de incisiv pe toate cele şase corzi, fără predominanţa bass-ului.
Griff-ul său lat o face să fie potrivită metodei “fingerstyle”.
Are corpul sensibil asemănător unei chitare “Dreadnought”, având insă o cutie de rezonantă mai mică, cu accentuarea curburilor sale.
Aceste diferenţe practic “taie” din bass, şi aduc la suprafaţa mediile, fiind de asemenea o chitară indicată pentru stilul fingerstyle.
O alta diferenţă o constituie girff-ul, care este mai lat decât în cazul mult mai popularului model menţionat anterior.
Caracterizată de corpul mare şi bombat, scoate în evidenţă bass-ul, pe fondul unui sunet profund si puternic.
Este în general folosită pentru jazz şi blues, dar profunzimea sunetului o face potrivită şi pentru acompaniament vocal.
A fost construită de către compania americană Gibson, în anul 1936, iar popularul model SJ-200 este produs şi în zilele noastre.
Acestea au fost cele patru tipuri principale de chitare acustice, iar după această prezentare, data viitoare când vei intra într-un magazin de chitare sau pe un site de specialitate vei şti cum să te orientezi mai bine, şi ce să cauţi în funcţie de muzica pe care doreşti să o cânţi.
Este important de reţinut totuşi că dincolo de proprietăţile oferite sunetului de către mărimea şi forma diferitelor componente ale chitarei (corp si griff), acesta este influenţat şi de către tipul de lemn folosit, si de asemeni de către tipul corzilor montate pe chitară.
Dar despre toate aceste lucruri vom discuta într-un articol viitor.
Până atunci te sfătuiesc să intri fără reţineri în cel mai apropiat magazin de profil şi să probezi chiar tu diferitele tipuri de chitare, pentru a sesiza diferenţele dintre ele.