10 iulie 2011
Chitara - Semne și simboluri în scriitura chitaristică
Pentru cei ce vor să citească o partitură fără probleme, am făcut un rezumat cu semnele și simbolurile cele mai des întâlnite în scriitura chitaristică.
Nu mi-am propus să ofer tot dicționarul, întrucât multe din simboluri și notații apar foarte rar sau chiar deloc în cazul chitarei.
Dacă mi-a scăpat ceva sau ai întâlnit simboluri a căror semnificație nu o cunoşti, poţi lăsa oricând un comentariu la această postare și eu îţi voi răspunde în cel mai scurt timp.
Semnificaţia cifrelor arabe pentru digitaţia mâinii stângi:
“0” = coardă liberă.
“1” = degetul arătător.
“2” = degetul mijlociu.
“3” = degetul inelar.
“4” = degetul mic.
Cifrele arabe de la 1 la 6, înconjurate de un cerc indică numărul corzii ce trebuie folosite.
Semnificaţia cifrelor romane:
I, II, III, …….., X, XI, XII = poziţii pe tastieră
Semnificaţia unor litere pentru digitaţia mâinii drepte:
(notaţia franceză)
p = police (degetul mare)
i = index (degetul arătător)
m = medius (degetul mijlociu)
a = annulaire (degetul inelar)
Semne şi simboluri referitoare la mâna stângă:
Glissando: se execută prin alunecarea unui deget de la un sunet la altul. Doar primul sunet este ciupit, al doilea obţinându-se prin deplasarea degetului pe coardă, cu menţinerea permanentă a contactului dintre deget si coardă. Se notează printr-o linie care leagă sunetele între care se execută glissando.
Notaţie: 2—2
Barre: se execută cu degetul arătător întins şi apăsat, cu partea posterioară, pe două sau mai multe corzi (barre mic sau barre mare). Aşezarea va fi în apropierea tastei şi paralel cu aceasta.
Notaţie: [
Legato: poate fi în urcare sau în coborare. În urcare, se ciupeşte coarda, pentru obţinerea primului sunet, apoi se lasă sa cadă, cu putere, degetul de la mâna stânga, pe spaţiul corespunzător celui de-al doilea sunet. În coborâre, se fixează degetele pe spaţiile care corespund celor două sunete legato şi se ciupeşte coarda; degetul care apasă primul sunet se ridică, agăţând coarda, astfel încât cel de-al doilea sunet să intre in vibraţie fără a ciupi din nou coarda.
Notaţie: ∩
Trilul: se poate executa în două moduri:
a. ciupind coarda care emite nota ornamental și alternând prin legato cu mâna stângă cele două note ale trilului.
b. folosind două corzi pentru emiterea celor două sunete şi ciupindu-le alternativ cu degetele mâinii drepte.
Notaţie: tr
Semne şi simboluri referitoare la mâna dreaptă:
Arpeggio: reprezintă executarea unui accord arpegiat. Când semnul pe care îl reprezintă are vârful săgeţii orientat în sus, se execută prin alunecarea degetului mare al mâinii drepte de la coarda cea mai gravă la cea mai acută. Când vîrful este orientat în jos, se execută cu arătătorul, în sens contrar. În ambele cazuri, alunecarea trebuie să fie liniştită, pentru obţinerea unei sonoritaţi plăcute.
Notaţie: ↓ sau ↑
Rasgueado: constă într-o alunecare rapidă de la coarda a şasea la coarda întâi, consecutiv, a degetelor mâinii drepte, începând cu degetul mic si terminând cu indexul.
Notaţie: rasgueado sau rasg.
Pizzicatto: constă în aşezarea podului palmei mâinii drepte pe caluş, atingând uşor corzile, linia melodic fiind evidenţiată, de regulă, de degetul “p”.
Notaţie: pizz.
Flajeoletele: sunt sunete armonice naturale sau artificiale. Cele naturale se obţin atingând uşor coarda, cu mâna stângă, în dreptul tastei si ciupind-o aproape de cordar; degetul mâinii stângi se retrage imediat după ciupire. În cazul celor artificiale, mâna stângă apasă normal nota respectivă, în timp ce mâna dreaptă îndeplineşte singură rolul ambelor mâini din cazul flajeoletelor naturale: degetul “i“ atinge nota respectivă, pe aceeaşi coardă, aflată însă, la octava superioară, iar un alt deget ciupeşte coarda.
Notaţie: Arm. sau harm.