08 iunie 2011
Tarantula cobalt albastra
Este o specie de tarantule nativa din Birmania si Tailanda, una dintre cele mai frumoase si mai agresive dintre toate. Haplopelma lividum, asa cum este cunoscuta dupa numele ei stiintific, este o tarantula de dimensiuni medii, avand anvergura picioarelor de aproximativ 13 cm. Este renumita, mai ales, pentru irizatiile albastre de pe picioare si pentru prosoma si opistosoma de culoare gri deschis, cea din urma putand contine si fasii intr-o nuanta mai inchisa. Masculii si femelele arata aproape identic, cu exceptia momentul final al naparlirii masculilor. In aceasta perioada, masculii isi expun diformismul sexual sub forma unei nuante de cafeniu deschis sau a unei coloratii bronz si a picioarelor disproportionat de lungi. In plus, masculii vor capata embolus pe pedipalpi si pe apofiza tibiala (carligele imperecherii).
Tarantula cabalt albastra este o specie adaptata la viata subterana si la sapat, petrecandu-si aproape tot timpul in vizuine adaci, construite de ea.
Populeaza padurile tropicale din Asia de sud-est, unde isi construieste adaposturi subterne adanci, pe care nu le paraseste decat atunci cand pleaca in cautarea hranei. Pe langa faptul ca este una dintre cele mai frumoase specii de tarantule, este si foarte agresiva, imprevizibila, iar muscatura ei este foarte dureroasa si periculoasa, desi veninul nu este mortal pentru oameni.
Haplopelma lividum constituie un sprijin temeinic al comertului cu animale de companie, desi trebuie precizat ca aceasta specie este recomandata numai celor foarte experimentati in cresterea tarantulelor. Fiind foarte rapida si defensiva, cu un venin puternic, inseamna ca nu ar trebui sa fie manipulata prea des, iar natura ei retrasa impune sa fie vazuta cat mai rar posibil. In mod obisnuit, echipamentul de ingrijire trebuie sa contina un container adanc, cu un substrat de 25-30 cm. de muschi, turba sau coji de nuca de cocos. Deoarece provine dintr-o zona tropicala, are nevoie de umiditate constanta ridicata si ar trebui sa i se asigure in permanenta o sursa de apa de baut. De regula, o data pe saptamana este recomandat sa i se ofere hrana vie, precum sunt greierii.