Zirconul
Zirconul este un mineral din clasa silicaţilor, mai precis din grupa inosilicaţilor, având formula chimică ZrSiO4. Mineralul cristalizează în sistemul tetragonal şi are duritatea de 6,5 - 7,5 pe scara lui Mohs. Culoarea naturală a zirconului variază între incolor, galben-auriu, roşu, până la brun, dar poate fi şi verde, albastru, sau negru. Urma lăsată pe porţelan este albă. Exemplare de zircon pur sunt un înlocuitor ca piatră preţioasă al diamantului, cu care se poate confunda. A nu se confunda zirconul ZrSiO4 cu zirconia ZrO2, un produs sintetic folosit ca înlocuitor al diamantului.
Răspândire
Zirconul este cel mai vechi mineral cunoscut de om şi cel mai frecvent mineral din scoarţa pământului. Mineralul ia naştere ca produs primar în procesul de cristalizare în rocile magmatice, ca granit, şi roci bazice ca pegmatit sau sienit.
In rocile metamorfice zirconul prin procesul de răcire va recristaliza sau cristaliza din nou. In rocile sedimentare zirconul datorită durităţii mari rezistă proceselor de eroziune şi transport, poate fi întâlnit sub forme dendritice, care au dimensiuni de 100-300 µm.
Prin procesele de analiză a formei, suprafeţei cristalului se pot stabili condiţiile de formare şi dezvoltare a mineralului.
Structură
In unele minerale de zircon este reţeaua cristalină distrusă total sau parţial de radiaţiile cu particule elementare ce au o enegie mare. Astfel de cristale au o culoare mai închisă (brună), o duritate şi o densitate mai redusă.
Proprietăţi chimice
Zirconul are frecvent incluziuni străine (impurităţi) alcătuite din alte elemente (hafnium, thorium sau oxid de uraniu) sau minerale. Compoziţia teoretică a mineralului este de 67,1 % ZrO2 şi 32,9 % SiO2; variaţia acestui raport explică densitatea diferită 4,3-4,8 g/cm3.
@Zirconul@