Join US!

14 aprilie 2011

Granatul

Sursa
Granatul
Granatul este un mineral din grupa silicaţilor, cu compoziţia chimică XII3YIII2(SiO4)3 - X- reprezintă XII ionii de metalici bivalenţi calciu, magneziu, fier(II) sau mangan cu ioni metalici trivalenţi YIII ca aluminiu, fier(III), titan, vanadiu sau crom. Din punct de vedere structural granatele sunt silicaţi izolaţi (insulare). Granatele cristalizează în sistemul cubic, duritatea cristalului depinde de compoziţia chimică, variind între 6-7,5 pe scara Mohs. Culoarea este de asemenea variabilă, frecvent brun roşcat, verde gălbui, negru, neavând niciodată culoarea albastră.
Răspândire
Frecvent apar sub forme masive grăunţoase sau cristale scurte, cu o masă care a atins greutatea de 700 kg. Compoziţia chimică a cristalelor este influenţată de compoziţia rocilor înconjurătoare (varietatea Pyrop este totdeauna asociată cu roci bogate în magneziu).
Frecvent granatele sunt prezente în peridotite şi serpentinite, în roci metamorfice (gnaisuri şi eclogite) sau în sedimentele din văile apelor curgătoare.
Cele mai multe cristale s-au găsit în SUA, Africa de Sud şi Sri Lanka.
Utilizare
Granatele sunt utilizate frecvent ca bijuterii, ca abraziv (datorită durităţii), ca cristale în componenţa laserului, precum şi pentru producerea undelor ultrascurte cu frecvenţe ridicate.

@Granatul@