Join US!

08 aprilie 2011

Ronaldo de Assis Moreira

Sursa

Ronaldo de Assis Moreira s-a născut la 21 martie 1980 în Porto Alegre , cunoscut ca Ronaldinho sau Ronaldinho Gaúcho,[1] este un jucător de fotbal brazilian care joacă pentru echipa din ţara sa natală Flamengo şi pentru echipa naţională a Braziliei.
Ronaldinho în portugheză înseamnă „Ronaldo cel mic” este cunoscut în Brazilia dupa porecla „Gaúcho” pentru a-l deosebi de Ronaldo, care deja era denumit „Ronaldinho” în Brazilia. Ronaldo şi-a păstrat primul nume după mutarea în Europa, permţându-i astfel lui Ronaldinho să renunţe la „Gaúcho” şi să rămână simplu Ronaldinho.
A mai jucat la Paris Saint-Germain, FC Barcelona cu care a câştigat primul trofeu UEFA Champions League în 2006 şi la AC Milan. A devenit cetăţean spaniol în ianuarie 2007.
Biografie şi viaţa personală
Ronaldinho s-a nǎscut în Porto Alegre, capitala statului Brazilian Rio Grande do Sul. Mama lui, Dona Miguelina, este o fostă vânzătoare care s-a pregătit să devină asistentă medicală. Tatăl lui, João, a fost un lucrător naval dar si fotbalist la o echipă locală Esporte Clube Cruzeiro ( a nu se confunda cu Cruzeiro EC).[2]A suferit un atac de cord fatal în piscina familiei atunci când Ronaldinho avea opt ani. După ce fratele său mai mare Roberto a semnat un contract cu Grêmio, familia s-a mutat într-un cartier mai bogat al Porto Alegre, care a fost un cadou de la club pentru a-l convinge pe fratele său să rămână. Cariera lui Roberto a încetat foarte repede din cauza unei accidentări.
Calităţile lui Ronaldinho au înflorit de la o vârstă fragedă el fiind poreclit Ronaldinho deoarece adesea el era cel mai mic şi cel mai tânăr jucător în meciurile de tineret ale clubului.[3] El a dezvoltat un interes pentru futsal şi fotbal pe plajǎ care mai târziu s-a extins la fotbalul organizat. Prima oară când a intrat intrat în contact cu presa a fost la vârsta de treisprezece ani când a marchat 23 de goluri într-o victorie 23-0 împotriva unei echipe locale. [4]Ronaldinho a fost descoperit ca fiind o stea în ascensiune la Campionatul Mondial de Tineret U-17 desfăşurat în Egipt când a marcat două goluri din penalty.[5][6]
Astăzi, fratele lui, Roberto îi este manager, sora lui, Deisi fiind cea care se ocupă de relaţia cu presa.[7][8] Ronaldinho a devenit tată pe 25 Februarie 2005 când o dansatoare Braziliancă Janaína Mendes a dat naştere fiului lor, care a fost numit João după tatăl său.[9]
Cariera de club
Cariera lui Ronaldinho a început cu echipa de tineret a lui Grêmio, sub conducerea lui Liam Higgins. Şi-a făcut debutul ca profesionist în timpul Copa Libertadores în anul 1998.[10] În 2001, Arsenal şi-a exprimat interesul pentru el, dar totul a căzut atunci când nu a putut obţine un permis de muncă în Marea Britanie.[11]El a luat în considerare să joace ca împrumutat în Prima Liga Scoţiană la clubul St. Mirren, dar nici asta nu s-a mai întâmplat deoarece el a fost implicat într-un scandal fals al paşapoartelor în Brazilia.[12]În 2001, Ronaldinho a semnat un contract pe cinci ani cu gruparea francezǎ Paris Saint-Germain.
În timpul sezonului 2000-2001, Luis Fernández, managerul echipei Paris Saint-Germain s-a plâns că Ronaldinho era mai mult preocupat de viaţa nocturnă pariziană decât de fotbal, iar vacanţele sale în Brazilia se prelungeau întotdeuna peste program.[10] În 2003, la mai puţin de doi ani după ce s-a transferat la PSG, el a spus foarte clar că vrea să plece deoarece echipa nu se calificase în nici o competiţie europeană.

@Ronaldo@