Join US!

30 aprilie 2011

Google Chrome

Sursa
Google Chrome
Google Chrome este un navigator web de tip sursă liberă produs de către Google. Numele navigatorului este derivat de la interfaţa grafică. Chromium este numele proiectului de sursă liberă, iar Chrome numele produsului care a apărut sub licenţa BSD. Prima versiune pentru sistemele de operare Microsoft Windows a apărut pe 2 septembrie 2008 în 43 de limbi. Versiunile pentru sistemele de operare Mac OS X şi Linux sunt in stadiu alpha.
Proiectarea
Motivul principal care a dus la crearea lui Google Chrome a fost îmbunătăţirea securităţii, vitezei de acces şi stabilităţii comparativ cu navigatoarele web existente. De asemenea au fost efectuate modificari la interfaţa utilizatorului. Chrome a fost asamblat din 25 de biblioteci de coduri de la Google şi de la alte terţe părţi cum ar fi Netscape.
Securitatea
Google Chrome îşi actualizează periodic bazele de protecţie pentru două liste negre: una împotriva înşelătoriei (en: „phishing“) şi alta împotriva malware-ului, prin urmare utilizatorii sunt avertizaţi atunci când ei fac o incercare de a vizita un site dăunător. Acest serviciu este, de asemenea, pus la dispoziţie pentru utilizare de către alte persoane prin intermediul unui API public gratuit numit „Google Safe Browsing API“. În procesul de mentenanţă a acestor liste negre, Google avertizează utilizatorii la accesarea site-urile enumerate care ar putea să nu fie conştienţi de prezenţa programelor dăunătoare.
Dezavantaje
Succesul lui Google Chrome OS va depinde de performanţele aplicaţiilor pe care utilizatorii le vor folosi. Din păcate, aplicaţiile online nu se pot compara deocamdată cu programele obişnuite. În comparaţie cu acestea din urmă, serviciile online sunt încă primitive. Cu Google Chrome OS vei fi tot timpul dependent de conexiunea la Internet. Opţiunile îţi vor fi serios limitate când vei fi offline. Sigur, va fi implementat Google Gears, un instrument care ajută aplicaţiile online să poată fi utilizate parţial şi când nu există o conexiune la Internet. De fapt, pe Google Gears îl văd ca pe un tool esenţial pentru Google Chrome OS.
Portabilitatea
Există şi o variantă portabilă pentru memorie flash USB, care permite navigarea, cu setările proprii, de pe orice calculator dotat cu sistem de operare MS Windows.[1]
Popularitate
Google Chrome este ca popularitate pe locul al-patrulea din browserele web: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera etc. În iunie 2010, la mai puţin de doi ani de la lansare, Chrome avea o cotă de 7,1%, cotele competitorilor fiind: Internet Explorer - 59,7%, Firefox - 24,4% şi Opera - 2,4%. În decembrie 2010, Chrome ocupa 22,4% din piaţa browserelor conform W3Schools.com.