12 martie 2012
Descoperiri uimitoare: Monumente misterioase, care manipulau mințile oamenilor
Oamenii de stiinta au facut descoperiri uluitoare in monumente antice, care au camere subterane si dispun de o acustica stranie. Sunetele emise in aceste incaperi misterioase pot sa modifice mintile oamenilor.
Rezultatele unor cercetari recente au aratat ca monumentele antice, descoperite in diverse locuri din lume, precum Irlanda, Malta, Turcia si Peru, au o trasatura comuna: toate au fost concepute special pentru a transmite si a manipula sunetele, pentru a produce anumite efecte senzoriale, potrivit Popular Archaelogy.
Un studiu recent, inceput in 2008 si efectuat la un complex din piatra vechi de 6.000 de ani, cunoscut sub numele de Saflieni Hal Hypogeum de pe insula Malta, a relevat rezultate importante.
Ca si structurile templului preistoric din Malta, acest monument are coridoare si camere in forma de arc de cerc. Dar aceasta structura este unica prin faptul ca ea este subterana si a fost construita prin excavarea a 2.000 de tone de piatra.
Vocile din interiorul zidurilor sale creeaza ecouri stranii, reverbereaza, iar sunetele sau cuvintele rostite in anumite locuri pot fi auzite in mod clar la toate cele trei niveluri ale monumentului.
Oamenii de stiinta sustin ca anumite frecvente ale vibratiei sonore create, atunci cand un sunet este emis in interiorul zidurilor, pot modifica functiile creierului omului.
"Activitatea creierului a unui numar de voluntari sanatosi a fost monitorizata cu ajutorul electroencefalogramelor, prin expunerea la frecvente diferite ale vibratiilor sonore. Rezultatele au aratat ca activitatile creierului se modifica, iar oamenilor care au petrecut mai multa vreme intr-un astfel de mediu, expusi la vibratii, le-a fost afectata gandirea", a spus expertul Linda Eneix, de la Fundatia Old Temples.
Monumente din diverse locuri, cu caracteristici sonore ciudate
Dar Hypogeum nu este singurul monument in care exista efecte sonore specifice. Un studiu efectuat in 1994 de catre Universitatea Princeton a descoperit acest efect acustic ciudat in camerele antice ale unor situri megalitice, precum Newgrange din Irlanda si Wayland Smithy din Anglia.
Exista o rezonanta puternica in aceste camere si, "cand se intampla acest lucru, ceea ce am auzit este distorsionat, straniu, diferind in functie de dimensiunile camerei si calitatea pietrei", a spus Eneix.
Acum, descoperiri recente s-au facut la monumentul Chavin de Huantra din Peru, unde s-a practicat o arta si o stiinta a manipularii sunetului, cu ajutorul arhitecturii, pentru a produce efectele senzoriale dorite.
"La Chavin am descoperit dovezi acustice pentru transmiterea sunetului selectiv intre monolitul Lanzon si Piata Circulara. Exista un sistem architectural acustic, care favorizeaza anumite frecvente sonore, precum cele ale trompetelor locale si ale vocii umane", a spus Miriam Kolar, doctorand la Universitatea Stanford.
"Cat de curios este faptul ca astfel de structuri variate antice, separate de timp, dar si de distanta au caracteristici comune, care implica niste cunostinte sofisticate", a subliniat Eneix.