6 Aplicații pentru Internet
Pentru că aplicațiile pentru internet conțin date de logare în diverse conturi, vă recomand să le utilizați în variantă portabilă pentru a evita pierderea datelor și a setărilor în cazul în care crapă sistemul de operare. Srware Iron este un navigator web excelent, pe care îl folosesc zi de zi și pot confirma că este rapid și sigur. Este bazat pe Chromium ca și Google Chrome, motiv pentru care este printre cele mai rapide navigatoare web la ora actuală. Suportă o mulțime de plugin-uri ceea ce îi sporește considerabil funcționalitatea. Recomand utilizarea sa în variantă portabilă pentru a evita pierderea semnelor de carte (bookmarks) și a setărilor în cazul în care crapă sistemul de operare. Pidgin, este un client universal pentru chat sau mesagerie instantanee. Compatibilitatea cu majoritatea protocolaelor îl face foarte versatil și extrem de util celor care folosesc mai multe canale de comunicare sau mai multe conturi. Față de Yahoo Messenger ocupă mult mai puține resurse însă nu suportă calls sau video chat, și transferul de fișiere se poate dovedi uneori problematic. Skype este o aplicație foarte bună pentru apeluri video via internet. La fel ca și în cazul aplicațiilor de mai sus recomand să utilizați varianta portabilă. Dropbox este unul dintre cele mai utilizate servicii de backup, sincronizare și hosting de fișiere online. Practic vi se pun la dispoziție 2 GB pe care îi puteți utiliza pentru a sincroniza sau trimite fișiere pe internet. Nu vine în variantă portabilă. Team Viewer este o aplicație de remote desktop, prin intermediul căreia vă puteți ajuta prietenii sau primi ajutor de la distanță din partea acestora, ca și cum ați fi amândoi în fața aceluiași calculator. Se poate utiliza și varianta portabilă. Și nu în cele din urmă, uTorrent este un client portabil cu ajutorul căruia puteți descărca fișiere *.torrent.
5 Programe pentru Fișiere Multimedia
Spre deosebire de aplicațiile pentru internet, este de preferat ca programele pentru fișiere multimedia să fie instalate pe sistem pentru a se asocia corespunzător cu fișierele potrivite. IrfanView este un browser și editor simplu pentru imagini. Poate înlocui cu succes Windows Paint și Windows Picture and Fax Viewer. Foarte util în cazul în care doriți să faceți editări simple sau capturi de ecran. Dacă se instalează și pachetul de plugin-uri suplimentare, acesta va recunoaște și fișiere video și audio. Aimp este un player audio grozav, recunoaște atât fișiere audio de pe discurile fixe cât și cu fluxuri radio de pe internet. Screamer Radio este o aplicație dedicată radiourilor online, cu o bază de date foarte mare și posibilitatea de a înregistra fluxurile audio. VLC Player este un player video excelent, compatibil cu foarte multe formate video. Opțional se poate utiliza împreună cu SM Player, un alt player video mai configurabil decât VLC Player, recomandat celor cărora le place să configureze toate detaliile redării video. Sub nici o formă nu recomand instalarea de codec-uri.
1 Suita Office
OpenOffice.org rămâne suita office gratuită cea mai populară, și este compatibilă cu majoritatea formatelor de fișiere ale Microsoft Office. Deși mai apar probleme de formatare sau de compatibilitate, este gratuită și oferă totuși o funcționalitate destul de bună.
3 Aplicații de sistem
Bitdefender Antivirus Free Edition este antivirusul pe care îl recomand tuturor celor care doresc o protecție de bază, silențioasă și automată. Acest antivirus este gratuit și ia decizii în locul vostru, actualizându-se automat și ștergând orice virus care ajunge în calculatorul protejat. Defraggler este o aplicație pentru defragmentarea discurilor fixe ale sistemului. Este destul de rapidă și efectele unei defragmentări se pot vedea destul de ușor în viteza de reacție a sistemului. Poate fi utilizat și în format portabil. Nu mai recomand aplicațiile pentru curățarea Registry-ului deoarece pe termen lung fac mai mult rău decât bine. 7-Zip este un arhivator/dezarhivator excelent, pe care îl folosesc de câțiva ani de zile. Ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Cam acestea ar fi programele pe care le recomand, dacă mai aveți sugestii pe care eu le-am omis, vă rog să le specificați într-un comentariu.