03 octombrie 2011
Bogotá
Bogotá, înainte de invazia spaniola era numit Bacata, şi era centrul civilizaţiei Muisca. Aşezământul european a fost fondat la 6 August, 1538, de Gonzalo Jiménez de Quesada şi a fost numit "Santa Fé de Bacatá" dupa locul sau de naştere şi numele localitaţii indigene. Numele modern „Bogotá” l-a primit la înfiinţarea vice regatului Noua Granada, şi oraşul a devenit unul dintre cele mai înfloritoare localităţi ale ocupaţiei spaniole.
În 1810-11 cetăţenii oraşului s-au revoltat împotriva dominaţiei spaniole, dar au trebuit sa suporte trupele spaniole care au controlat oraşul până în 1819, când Simon Bolivar a capturat oraşul după victoria de la Boyacá. Atunci Bogotá a fost declarată capitala Columbiei Mari, federaţie ce cuprindea actualele teritorii ale statelor Panama, Columbia, Venezuela şi Ecuador. Când republica a fost dizolvată în părţile ei constituente, Bogota a rămas capitala Noii Granade, care a devenit ulterior Republica Columbia.
În 1956, municipalitatea Bogotei a reunit alte municipalităţi din împrejurimi formând „Districtul Special”.
În constituţia din 1991, Bogotá a fost confirmată ca fiind capitala Columbiei sub denumirea „Santa Fé de Bogotá”, de asemeni a fost schimbată şi categoria - „District Capital”.
În August 2000 denumirea oficială a capitalei a fost schimbată din nou în „Bogotá”.
[modificare]Steagul
Steagul Bogotei îşi are originea în mişcarea insurgenţilor contra autorităţilor coloniale care a început la 10 iulie 1810. În timpul acestei răscoale, insurgenţii purtau pe braţ brasarde cu bande roşii şi galbene şi aceste culori erau cele de pe steagul Spaniei care a fost cel folosit ca steag al Noulul Regat al Granadei
În Octombrie 9, 1952, exact 142 de ani dupa aceste evenimente, decretul 555 din 1952 (disponibil la [1]) oficial şi definitiv a adoptat banderola patriotică ca steag al Bogotei.
Steagul este împărţit vertical în două, prima jumătate fiind galbenă iar a doua jumătate fiind roşie. Culoarea galbenă reprezintă virtutea justiţiei, clemenţa, binevoinţa, aşa-numitele "calităţi pământeşti" (definite ca nobleţe, excelenţă, bogăţie, generozitate, splendoare, sănătate, stabilitate, bucurie şi prosperitate), viaţă lungă, eternitate, putere şi constanţă. Culoarea roşie arată virtuţile milei, ca şi curajul, nobleţea, valoarea, îndrăzneală, victoria şi onoarea.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_td2rc0og00eQJjL3r3RLlmVwZO7mbWu9ODTXfQlyOtTZAy-WB-tJN72zTQxd9FxOlhpBwSldOukQ9ugPJGnNyCyoQAGHvH0w=s0-d)