15 iunie 2011
Cascavalul
Cașcavalul (albaneză: Kaçkavall; bulgărește: Кашкавал (Kashkaval); sârbește: Kačkavalj; siciliană: Cascavaddu) este un tip de brânză făcută din lapte de vacă sau oaie, produsă la început în Sicilia, dar acum răspândită prin Balcani, mai ales în România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Turcia, Grecia, Slovenia și Croația.
Numele italian al brânzei era Caciocavallo, însemnând Brânză calare. Unii[cine?] cred că la început era făcută din lapte de iapă. Mai probabil este că denumirea provine din faptul că se pune la scurs „călare” peste un băț.
Cascavalul este una dintre alimentele mele preferate, acesta facand parte din dieta mea zilnica si a majoritatii familiilor din intreaga lume. De exemplu in Statele Unite consumul de cascaval a crescut in ultimii 10 ani cu 22%.
Unele persoane evita sa consume cascaval din cauza ca acesta este recunoscut pentru continutul mare de grasimi saturate, cauzand astfel cresterea colesterolului si alte probleme nedorite de sanatate. In aceeasi timp putem afirma despre consumul de cascaval ca nu provoaca probleme de sanatate daca este consumat in cantitati moderate.
Atunci cand vorbim despre beneficiile cascavalui asupra organismului putem mentiona rolul pe care il are acesta in sanatatea si intarirea dintilor si sistemul osos. Bogat in substante precum calciu, fosfor, zinc, vitamina B, cascavul asista organismul in formarea oaselor si smaltului dintilor. Consumul regulat, dar moderat de cascaval ajuta la prevenirea aparitiei osteoporozei, afectiune a sanatatii ce apare in general in viata femeilor ce au depasit 50 de ani. Alte beneficii ale cascavului sunt ca acesta reduce riscul aparitiei hipertensiunii si bolilor de inima, stimuleaza formarea sangelui si absortia nutrientilor.