Join US!

21 mai 2011

Tort de ciocolata

Ingrediente pentru conţinut: 6 ouă , 200 g unt, 100 g cacao , 300 g zahar , 3oo g miez nucă , 3 – 4 bucăţi rahat , 100 g stafide , 2 linguriţe dulceaţă din coji de portocale , 2 linguriţe esenţă de rom, 3 linguri coniac. Ingrediente pentru glazură: 100 g zahăr pudră, 2 linguri cacao, 3 linguri ulei, 1 linguriţă oţet. Ingrediente pentru ornat: 250 g frişcă naturală sau 50 g nucă de cocos rasă, vişine din dulceaţă, bine scurse de sirop. Mod de preparare pentru continut: Stafidele curăţate de codiţe se pun la înmuiat în apă clocotită în care se adaugă coniacul. Într-o cratiţă, pe foc mic, se freacă zahărul cu ouăle întregi, până se îngroaşă ca o ciulama. Se lasă la răcit. Se rumenesc nucile la cuptor, se curăţă de cojiţe, apoi se sfărâmă prin clasicul sistem al sticlei rulate peste nucile aflate într-un şervet de hârtie pus în două-trei straturi. Se taie rahatul bucăţele mici – cuburi cu latura de 0,5 cm (Nu bombăniţi, v-am auzit!) Se freacă untul cu cacaoa, apoi se amestecă cu prima compoziţie şi cu toate celelalte ingrediente pentru conţinut (stafidele se pun la scurs în prealabil) Se pudrează platoul cu cacao, se aşează compoziţia în formă de tort, se pune glazura, apoi se ornează. Mod de preparare pentru glazura: Se freacă zahărul pudră cu cacaoa, uleiul, oţetul şi trei linguri din zeama în care am înmuiat stafidele, după ce am înfierbântat-o din nou. Se întinde în strat neted deasupra şi pe partea laterala a tortului. Mod de preparare pentru ornat: Se aplică cu un cornet dâre de frişcă (repet: naturală, de la laboratorul vreunei cofetării, nu de la plic sau tub) în forma unei reţele care acoperă tortul ca o plasă. Pe suprafaţă, acolo unde se intersectează firele reţelei, se aşează câte o vişină din dulceaţă. Dacă nu avem frişcă, se presară peste tort nucă de cocos rasă, apoi se pun vişinele. Sfarist: pofta buna !