Join US!

20 mai 2011

Teiul

Teiul, sau Tilia, este genul ce cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate a emisferei nordice, în Asia (unde majoritatea diversităţii speciilor este găsită), Europa şi estul Americii de Nord. Speciile de Tilia constau în copaci foioşi, ajungând de la 20 la 40 m înălţime, cu frunze străbătute de nervuri şi anvergura de 6-20 cm şi flori cu sămânţă dicotiledonată. Numărul exact de specii este incert deoarece multe dintre ele hibridizează spontan, atât în sălbăticie cât şi cultivate.
Frunze
Frunzele sunt lung-peţiolate, rotunde, ascuţite la vârf, iar pe faţa inferioară se observă nervuri proeminente. teiul este un arbore cu flori
Florile
Florile, în număr de 2–10 pe ram, uneori şi mai multe, sunt alb-gălbui, plăcut mirositoare, aşezate pe un peduncul comun, concrescut aproape pe jumătatea lungimii lui, cu o bractee lungă în formă de limbă, de culoare verde-galbuie. Fiecare floare este formată din 5 sepale care cad în momentul înfloririi, 5 petale, numeroase stamine şi un ovar globulos. Sunt des folosite la prepararea infuziilor de ceai.
Fructul
Fructul este o nucă de formă sferică sau ovală de dimensiuni mici.