Join US!

24 mai 2011

Salata de Boeuf

Ingrediente: 1/2 kg carne de vită, 4-5 morcovi, o radacină de pătrunjel, o ţelină, 4-5 cartofi, o cutie mică sau un borcănel mic de mazăre, 4-5 castraveciori acri, 1 gogoşar murat, sare, piper, muştar. Ingrediente pentru maioneză:, 3-4 gălbenuşuri de ou, ulei, zeama de la o lămâie, sare. Ingrediente pentru ornat: fâşii de măsline, gogoşar murat, felii de ou fiert, castravecior acru, după dorinţă şi imaginaţie. Mod de preparare: Într-o oală mare de ciorbă (peste 5 l) se fierbe carnea de vită cam 45 de minute după ce apa a început să clocotească, apoi se adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina, curăţate de coajă şi tăiate de-a lungul în jumătăţi. După 30 de minute se adaugă cartofii, curăţaţi şi tăiaţi şi ei la fel. După vreo 20 de minute se adaugă o lingură de sare, se mai fierbe 10 minute şi se ia de pe foc. Se scot carnea şi zarzavaturile într-un castron, iar în zeamă se adaugă fie găluşte de griş, fie tăieţei sau fidea şi frunze de pătrunjel tocate şi se obţine supa. Eu fac asta cu o zi înainte de a prepara salata propriu-zisă, pentru că răcirea durează mult. Se taie cubuleţe cu latura de 0,5 cm carnea, cartofii, morcovii, castraveciorii şi gogoşarul. Ţelina şi rădăcina de pătrunjel nu se pun în salată. Se scurge mazărea bine şi se spală cu apă rece şi se adaugă şi ea în castronul sau cratiţa mare în care am pus celelalte componente şi în care se va amesteca salata la final. Se acoperă să nu se usuce şi se trece la prepararea maionezei (nu folosesc şi nu recomand folosirea maionezei de cumpărat). Mod de perparare pentru maioneza: Se spune că la prepararea unei maioneze reuşite trebuie să colaboreze un zgârcit şi un nebun, zgârcitul să picure uleiul (cel puţin la început, până se leagă maioneza), iar nebunul să frece fără oprire. Cu nebunul se rezolvă uşor dacă folosim un mixer. Într-un castron se freacă continuu gălbenuşurile cu uleiul turnat câte puţin. Se formează întâi o cremă moale, care se întăreşte pe parcurs. Când stă “moţ”, se adaugă sarea şi puţină zeamă de lămâie. Se va albi puţin şi se va înmuia puţin. Se adaugă ulei şi se freacă vârtos. Se repetă până se termină zeama de lămâie. Mod de preparare pentru finalizarea salatei: Se păstrează 3-4 linguri de maioneză pentru acoperirea salatei, iar restul se amestecă cu componentele din castron, plus vreo două linguri de muştar, sarea şi piperul. Se amestecă bine, să se răspândească uniform toate, apoi se aşează pe platou şi se nivelează cu latul unui cuţit mare. Se pune deasupra maioneza păstrată şi se nivelează şi ea uniform, apoi se aplică decoraţiunile, după imaginaţia fiecăruia, cum se vede şi în cele trei imagini. Se dă la rece.