Join US!

26 mai 2011

Prunul

Prunul (denumire ştiinţifică: Prunus domestica) este un arbore fructifer din familia rozaceelor. Fructele cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui, îşi găsesc multiple întrebuinţări în industria alimentară, pentru conserve sau gemuri, fiind consumate şi în stare proaspătă. Dar cea mai cunoscută utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori fiind şi depozitat în butoaie fabricate din lemnul acestuia. Fructele sale imature sunt uneori întrebuinţate în combinaţie cu murături. Creste în zone de înalta fertilitate, preferabil deluroase. Soiurile sale cele mai rezistente sunt: cioreşti, corcodane, vinete şi grase (demunite regionalistic). Trunchiul său are un duramen (miez) foarte dur, rezistent la apă, de culoare roşu-maroniu, învelit de un alburn de culoare deschisă prin care circulă seva. Arderea sa degajă o putere calorică superioară a fagului, cărbunele său fiind folosit în fierării.