Join US!

26 mai 2011

Marul

Mărul (Malus domestica) este o specie de plante din familia Rosaceae. Această specie cuprinde între 44 şi 55 de soiuri, care se prezintă ca pomi sau arbuşti. Varietăţile de măr cresc în zona temperată nordică din Europa, Asia şi America de Nord, printre acestea existând un număr mare de hibrizi. Cea mai răspândită formă a mărului este mărul cultivat (Malus domestica). Speciile din Asia de Est au fructe de mărimea unei cireşe, ca de exemplu mărul japonez (Malus floribunda); altele, ca Malus baccata şi Malus sieboldii var. zumi, sunt cultivate numai ca plante ornamentale. Acestea nu trebuie confundate cu specia Punica granatum (rodie).
Utilizări medicinale
Chiar dacă este un aliment, calităţile sale terapeutice sunt cunoscute încă din timpuri străvechi. Plinius cel Bătrân îl recomandă în bolile de stomac, iar ceva mai târziu, călugăriţa Hidelgard von Bingen recomandă mărul contra migrenelor, a durerilor de ficat şi de splină. Mărul are acţiune tonică, diuretică, uricolitică, depurativă, antiseptică, intestinală, hipocolesterolemiantă şi laxativă. Este indicat în astenie, surmenaj, convalescenţă, graviditate, anemie, reumatism, gută, litiază urică, hepatită, colibaciloză, stări febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet şi altele. Trebuie să ţinem cont de faptul că partea comestibilă a mărului este de fapt receptaculul(o prelungire a codiţei) iar fructul în sine este ceea ce se numeşte în termeni populari "cotor", parte care în cele mai multe cazuri nu este comestibilă.