Join US!

20 mai 2011

Linul

Linul (Tinca tinca), este o specie de peşte de apă dulce din familia Cyprinidae care trăieşte de obicei pe fundul apelor cu un curs domol. El poate fi întâlnit în toată Europa şi, pe alocuri, în Asia.
Caractere morfologice
Culoarea linului sălbatic este verde-măslinie cu regiunea abdominală galben-verzuie; în crescătorii linul poate avea o variantă roşie-aurie, acesta fiind crescut ca peşte ornamental. Poate fi recunoscut după corpul îndesat, foarte lat în regiunea cozii şi după solzii mărunţi care îi acoperă corpul în întregime. Corpul lui este protejat şi de un strat gros de mucus cu un rol antimicrobian şi antimicotic. Are o gură mică cu buze groase prevăzută cu două mustăţi scurte. Lungimea medie este de 25-40 cm şi greutate medie de 0,5-1 kg dar uneori poate atinge 60-70 cm şi 2-3 kg.
Reproducţie
Linul atinge maturitatea sexuală în al doilea sau al treilea an de viaţă. Perioada de reproducţie a linului este destul de lungă şi are loc între lunile mai şi august când temperatura apei este de minimum 18 °C. Icrele aderă de plantele acvatice iar perioada de incubaţie este scurtă, de 3-4 zile la 20 °C. În anul 2007 a fost ales de IUCN „peşte al anului”. Linul este un peşte mai apreciat decât crapul pentru gustul cărnii. Varianta aurie este crescută ca peşte ornamental în bazinele şi bălţile din parcuri. Lungimea minimă admisă la pescuit este de 18 cm.