Join US!

20 mai 2011

Crapul

Crapul (Cyprinus carpio) este un peşte teleostean din familia ciprinidelor.
Descriere
Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa maximum 40 kg. Este acoperit cu solzi mari. Spatele este, de obicei, negricios, cu nuanţe albăstrii sau verzui, flancurile arămii sau arămii-gălbui, iar abdomenul albicios. Cavitatea bucală este subterminală, cu buze groase. Crapul posedă patru mustăţi, două nări, doi ochi, şi botul. Pe trunchi şi pe coadă se găsesc înotătoare perechi (două ventrale şi două pectorale) şi neperechi (dorsală, anală şi codală, care prezintă doi lobi egali). Înotătoarele sunt acţionate de muşchi, iar peştele este acoperit cu mucus şi solzi. Există două forme de crapi: crapul cu spatele jos şi crapul cu spatele înalt. Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci şi cele salmastre. Trăieşte până la 30 de ani, uneori şi mai mult.
Reproducere şi dezvoltare
Crapul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani şi se înmulţeşte în lunile mai-iunie. O femelă depune pe vegetaţia subacvatică până la 2,1 milioane de icre, iar incubaţia are loc după 2-7 zile. Puietul se hrăneşte la început cu zooplancton, iar mai apoi, când atinge 1,8 cm lungime, cu nevertebrate de fund (hrana principală a unui crap adult).
Respiraţie
Crapul are respiraţie branhială. Branhiile sunt bine vascularizate, aflate pe lamele osoase, în spatele unor „căpăcele” denumite opercule.
Cultivare
Crapul sălbatic este răspândit mai mult în apele şi bazinele Mării Mediterane, Mării Negre, Mării Caspice, Mării Aral. De la el au fost obţinute mai multe varietăţi domestice (crapul solzos, crapul-oglindă, crapul golaş etc.) care se cultivă, de regulă în iazurile piscicole ale întreprinderilor de carpicultură. În dependenţă de rasă şi de condiţiile mediului ambiant, crapii de un an cântăresc în medie 15-150 g, cei de doi ani 150-1000 g, cei de trei ani 350-2000 g ş.a.m.d.. Carnea de crap este gustoasă şi are o valoare nutritivă înaltă.