14 mai 2011
Gem de prune
Ingrediente : 2 kg prune , 1 kg zahăr tos , 100 g stafide , 2 mere , 1 lamâie mică , 100 g miez de nucă , 1 baton de scorţişoară. Mod de preparare : Se spală bine prunele şi se desfac în jumătăţi. În cratiţa de dulceaţă (da da, e bine să ai o cratiţă specială pentru asta), de 3 kg, se pune jumătate din cantitatea de prune, iar deasupra se adaugă următoarele: merele curăţate de coajă şi de cotor, tăiate felii iar acestea bucăţele; lămâia curăţată de coajă , tăiată în patru de-a lungul, apoi fiecare sfert tăiat de-a latul în feliuţe;stafidele bine alese de codiţe şi alte impurităţi. Se înfige la mijloc batonul de scorţişoară.Se pune deasupra jumătate din zahăr, apoi restul de prune şi peste el cealaltă jumătate de zahăr.
Se pune cratiţa pe foc mic, eventual cu o placă specială de protecţie sau o tablă dedesubt, ca să nu se lipească. Durata de fiert aproximativă este de 3 ore, dar trebuie văzut dacă s-a îngroşat suficient.
După ce au trecut cam 2 ore, se aleg atent nucile şi se pun într-o tăviţă uscată la cuptor, la focul minim, să se rumenească, dar să nu se ardă. Când încep să răspândească un miros specific se mai lasă 5 minute şi sunt gata. Se sfărâmă nucile (aici pot contribui şi băieţii !:D), dar nu prin maşina de tocat nuci, de preferat prin clasica metodă de a rula o sticlă…de sticlă peste şervetul în care sunt nucile. Se adaugă şi ele în …fiertura pe care o jignim dacă îi spunem simplu, gem.
Când e gata, se lasă puţin să se răcească, dar se pune fierbinte în borcane şi se astupă cu capacele. Nu uitaţi să scoateţi batonul de scorţişoară, altfel…plătiţi dentistul cui are norocul să-l găsească !