Join US!

22 mai 2011

Fluture de matase

Fluturele de mătase este o specie domestică de fluture din familia Bombycidae, ordinul Lepidoptera. Are multe varietăţi şi rase. Este strâns înrudit cu specia Bombyx mandarina, o specie sălbatică cu care poate genera hibrizi şi care trăieşte încă în sălbăticie în ţări precum China şi Japonia dar şi în Peninsula Coreea. Specia are importanţă economică, larva, cunoscută sub denumirea de vierme de mătase, fiind producătoare de mătase naturală. Ramura agriculturii care se ocupă cu creşterea viermilor de mătase se numeşte sericicultură.
Istoric
Fluturele de mătase a fost domesticit şi crescut în China, unde sericicultura a început să fie practicată în urmă cu aproximativ 5000 de ani.
Ciclu vital
Bombyx mori este o insectă cu metamorfoză completă, având un ciclu evolutiv tipic cu 4 stadii: ou, larvă (omidă), crisalidă şi fluture. Viaţa de adult are o durată de 10 zile. Femela depune ouă foarte mici, din care ies larve. În timpul procesului de metamorfoză spre stadiul de crisalidă, larvele speciei produc coconii („gogoşile” de mătase naturală).